Ca reprezentant al sectorului de pariuri, Doru Gheorghiu indeamna persoanele care se confrunta cu probleme generate de jocurile de noroc sa apeleze la echipa de psihologi pe care chiar operatorii din domeniu o pune la dispozitia impatimitilor de gambling
Directorul Executiv al Romanian Bookmakers – Patronatul Organizatorilor de Pariuri din Romania, spune ca etapa cea mai importanta in tratarea adictiei de jocuri de noroc este cea in care persoana in cauza admite ca are o problema si consimte sa i se adreseze apeland la consiliere psihologica de specialitate.
Se poate ca o persoana sa se “vindece” complet de adictia de jocuri de noroc?
Doru Gheorghiu: Exista cazuri concrete in acest sens. Nu va pot oferi nume pentru ca persoanele tratate in cadrul programului “Joc Responsabil” au confidentialitatea asupra identitatii asigurata. Va pot spune insa ca am avut la un eveniment derulat in cadrul programului un tanar care a ofere participantilor perspectiva jucatorilor cu probleme. Putem vorbi, in cazul sau despre o persoana care a depasit complet problemele de joc. si mai sunt multi altii, va asigur.
Care considerati ca este cea mai importanta etapa de parcurs pe acest drum al tratarii unor astfel de probleme?
Doru Gheorghiu: Fara a avea expertiza de psiholog necesara pentru a analiza in detaliu acest proces, cred ca marea victorie a individului aflat intr-o astfel de situatiei este premergatoare contactului cu specialistul psiholog din “Joc Responsabil”. Ma refer la declick-ul care trebuie sa intervina la nivel interior pentru ca persoana in cauza sa decida sa contacteze echipa “Joc Responsabil”. De aceea, este foarte important de transmis mesajul ca oricine suspecteaza macar ca are o astfel de problema sa isi faca autotestarea disponibila pe www.jocresponsabil.ro sau sa apeleze la linia telefonica gratuita 0800 800 099.
Ce obiective va propuneti ca parteneri ai evenimentului “Practica in Jocul Responsabil”, editia a doua?
Doru Gheorghiu: Acest eveniment este adresat in primul rand organizatorilor de jocuri de noroc. Cum prin programul “Joc Responsabil” ne propunem sa adresam actiuni si industriei, nu doar celor care practica jocurile de noroc, astfel de reuniuni reprezinta utile prilejuri de a disemina informatii valoroase catre companiile de profil. Suntem intr-o asidua campanie prin care urmarim sa crestem gradul de constientizare in randul operatorilor asupra faptului ca numai gandind sustenbil si responsabil afacerea in acest domeniu pot ajunge la o evolutie pe termen lung a companiei. Nu este deloc un domeniu al “tunurilor” acesta, asa cum se vehiculeaza uneori.
Ce se va intampla cu programul “Joc Responsabil” in momentul in care va aparea fundatia de interes public stipulata in lege ca demers adresat combaterii adictiei de jocuri de noroc?
Doru Gheorghiu: Intentia este aceea de a continua si dezvolta acest program ca actiune benevola a operatorilor membri Romslot si Romanian Bookmakers. Nu ne-a obligat nicio lege pana acum sa implementam “Joc Responsabil”. Apoi, in legatura cu fundatia ne bucura ca statul roman a reglementat si acest aspect al activitatii de organizare de jocuri de noroc. Avem increderea ca vom derula parteneriate eficiente cu viitoarea fundatie si ca programul “Joc Responsabil” va fi cel mai important furnizor de expertiza catre fundatia de interes public, in conditiile in care este detasat cel mai important program adresat preventiei si tratarii problemelor de joc.
Care este situatia controalelor ANAF care ameninta sa falimenteze companiile de pariuri traditionale, dupa cum chiar dumneavoastra ati declarat in mai multe randuri in ultima vreme?
Doru Gheorghiu: Elementul de noutate ar fi acela ca speta capata dimensiuni europene. Romanian Bookmakers a adresat o plangere administrativa Comisiei Europene, ca intervenient in favoarea unuia dintre membrii nostri care a incheiat controlul ANAF. in aceasta plangere demonstram ca organul fiscal a aplicat in mod greșit legislatia nationala care transpune Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene. Concret si pe scurt: ANAF ignora ca, in masura in care partea din sumele generate ca incasari din joc care este distribuita jucatorilor sub forma de caștiguri este stabilita in prealabil și este obligatorie, ea nu poate fi considerata ca facand parte din veniturile obtinute de organizatorul jocului pentru serviciul furnizat. Foarte probabil, in urma demersului nostru, Comisia Europeana va declansa o investigatie. Daca se vor constata abateri de la normele UE, Romania si autoritatea de stat autohtona vor fi obligate sa se conformeze.