Vasilescu, BNR: Romania navigheaza intr-un ocean de riscuri. Cu riscurile nu ne putem juca

0
877

Cresterea economica din Romania este una nesustenabila, pentru ca nu se vede in buzunarele populatiei, a declarat, joi, in nume personal, la Summitul Bancar ‘Banking 365 – Banca Viitorului’, Adrian Vasilescu, consilier Strategie Banca Nationala a Romaniei (BNR).

‘O sa va dau un exemplu despre ce inseamna discursul public dupa ureche. Se doreste trecerea Legii Bancii Nationale prin Parlament care sa abroge un articol, pentru ca Banca Nationala, zic initiatorii, sa nu mai manipuleze LIBOR-ul. Pai, daca Banca Nationala este atat de tare incat sa manipuleze LIBOR-ul, atunci sa lasam acea prevedere, sa nu luam acest drept institutiei… Riscul major este ca aceasta Lege nu exista, de fapt. Trebuie sa incepem sa vorbim pe intelesul oamenilor. Legea Marii Prudente trebuie sa se adreseze intregii tari. Dezbaterea publica a esuat pentru ca a fost intoarsa pe toate partile si s-a spus ca Banca Nationala ar fi deasupra Guvernului, Parlamentului, deasupra cerului. Nu este vorba decat despre faptul ca Banca Nationala a lansat avertismente, dar Legea Marii Prudente ar veni sa oblige Parlamentul, Guvernul, ASF, ca atunci cand primesc sesizari sa nu le arunce la cos, ca in 2007, si sa le ia considerare. La ora actuala, 27 de tari din Uniunea Europeana au aceasta lege, iar noi nu o avem pentru ca in dezbaterea publica adevarul a fost invins. Romania are o crestere economica nesustenabila, pentru ca nu se vede in buzunarele noastre’, a spus Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

Potrivit reprezentantului BNR, autoritatile romane ar fi trebuit sa transmita, pana in martie 2016, la Bruxelles, un pachet de legi menit sa ‘imblanzeasca creditele’, dar acest lucru nu s-a intamplat.

‘Directiva 17 a Uniunii Europene o invocam atat de mult in tara asta, dar in acelasi timp o ignoram la fel de mult. Directiva respectiva da niste directii foarte limpezi, adica ceea ce ar fi trebuit sa facem pana in martie, anul acesta. Luna martie a trecut si ar fi trebuit sa trimitem pana atunci un pachet de legi pentru imblanzirea creditelor. Acest pachet nu este gata si cine stie cand va intra pe rol. Avem o lege a darii in plata care este tocmai inversul a ceea ce prevede Directiva 17 a Uniunii Europene. Legea darii in plata produce efectele ei, dar sunt si legi care sunt gata sa apara si care produc deja efecte in sensul ca tulbura spatiul public’, a subliniat oficialul BNR.

Vasilescu a sustinut, totodata, ca Romania ‘navigheaza intr-un ocean de riscuri’, pe care este foarte important sa le masoare.

‘Realitatea este ca navigam intr-un ocean de riscuri si este important ca aceste riscuri sa le masuram. Acolo unde este apa mai mare sa punem geamanduri si sa fim atenti acolo unde se produc seismele cele mai mari. Cu riscurile nu ne putem juca. Noi nu suntem tara emergenta. Sansa noastra este Uniunea Europeana, chiar daca vorbim despre scheme rigide. Guvernatorul Bancii Nationale a atentionat, inca din 2007, clasa politica, spunand ‘Nu mai trageti de economie, ca se rupe…’. Atunci udam gradina, desi afara ploua torential… Crestea deficitul de curent, atunci ajungand pana la minus 13,4%. Avertismentul Bancii Nationale parca nici n-a fost auzit si iata ca totul s-a rupt. Asta se intampla cand dezmatul e prea mare. Toti intreaba cum Banca Nationala nu stia ca vine criza? Banca Nationala nu poate iesi in public sa strige ‘Fugiti!’. O meteahna a discursului in spatiul public este aceea ca nici macar cei care afirma niste lucruri nu citesc documentele pe care le critica’, a afirmat Vasilescu.

Oxygen Events organizeaza, joi, cu sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si Centrului de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), o noua editie a Summitului Bancar: ‘Banking 365 – Banca Viitorului’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here