In ciuda faptului ca Romania are cea mai mare crestere economica din Europa (4,3% in T1), iar multinationalele si companiile romanesti cauta nonstop angajati, aproape 90.000 de romani au aplicat in ultimele trei luni pentru un loc de munca in strainatate, o treime dintre acestia reprezintand cea mai buna forta de munca de pe piata, tineri cu varste intre 25 si 35 de ani, anunta Mediafax.
Potrivit Ziarul Financiar, Romania pierde peste 1 mld. euro pe an in contul lor. Datele privind plecarile au fost furnizate de Tjobs, compania care ofera solutii pentru persoanele care isi cauta un loc de munca peste hotare.
„Tinerii de peste 25 de ani care vor sa plece din tara sa munceasca sunt absolventi de facultate. Principalul motiv pentru care aleg sa plece este acela ca termina facultati cu profiluri care nu le asigura locuri de munca sau sunt foarte putine pozitii deschise pe piata muncii“, spune Raluca Penes, HR Coordinator in cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree Romania.
Ea adauga ca exista totusi si persoane care aleg sa emigreze, desi gasesc si in Romania un loc de munca pe profilul lor, insa acesta este mai prost platit decat in strainatate.
La un salariu de 1.000 de euro brut, Romania ar pierde circa 1 mld. euro pentru cele 90.000 de persoane care vor sa plece in cautarea unui salariu mai bun si a unui nivel de trai pe masura, desi in Romania sunt multe pozitii deschise in productie sau retail. Salariile sunt insa de 4-5 ori mai mici, motiv pentru care investitorii locali afirma ca nu gasesc forta de munca.
Mai mult, tinerii aleg sa lucreze in strainatate pentru joburi cum sunt cele de soferi de taxi sau tir, barmani sau ospatari, chiar daca au studii superioare si ar putea sa isi gaseasca in tara un loc de munca specializat.