Noi jucători de pe piața de business descoperă oportunitățile din Europa Centrală și de Est

0
1545


Europa de Vest se dovedește a fi insuficientă. Investitori internaționali precum Savills IM, Corpus Sireo, KGAL sau Benson Elliot și-au extins operațiunile și sfera de dezvoltare în căutarea de noi surse de câștiguri. Anul acesta am asistat la intrarea pe piața Europei Centrale și de Est a unor noi jucători, activitatea regională a investitorilor din acest grup îmbunătățind performanța investitorilor tradiționali ai regiunii. Previziunile pentru anul 2017 în ceea ce privește randamentul spațiilor de birouri prime conform Raportului CEE privind investițiile 2016: Mission to Outperform rămân favorabile, de 7,5% în orașele capitală precum București și de 6,75% în orașele regionale din Polonia precum Poznań, sau de 7,25% în Katowice și Łódź. Se anticipează o sporire a volumului de tranzacții pe măsură ce activitatea de investiții continuă într-un ritm accelerat.

Un nou flux de capital la nivelul regiunii CEE reprezintă o tendință bine stabilită, care a capătat tot mai multă popularitate în rândul fondurilor de investiții internaționale în anul 2016, ajutând la consolidarea poziției economice a regiunii.

Din ce în ce mai des, observatorii de piețe de investiții care analizează oportunitățile oferite de Polonia, Cehia, România și Ungaria au apreciat și au confirmat potențialul zonei. Tranzacțiile surpriză, precum vânzarea portofoliului de spații de birouri al Skanska CDE către fondul de investiții suedez Niam, reprezintă cel mai bun exemplu al faptului că interesul investitorilor se îndreaptă către Europa de Est.

Pentru Skanska CDE aceasta a fost prima tranzacție din istoria companiei la nivelul CEE care a vizat portofoliul său, iar pentru Niam aceasta a fost prima achiziție de clădire de birouri, încheiată în regiune. Este întotdeauna o provocare pentru echipa noastră de vânzări să încheie o tranzacție cu un cumpărător nou, întrucât trebuie să își cunoască partenerul de business, să dezvolte o relație bună de lucru și, cel mai important, să stabilească un raport de lucru bazat pe încredere reciprocă. Portofoliul Skanska vândut către Niam include patru clădiri de birouri în două orașe regionale din Polonia: Cracovia și Katowice. Două dintre clădiri erau finalizate la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare, iar celelalte două erau încă în etapa de construcție. Ultima proprietate rămasă, Axis din Cracovia, este preconizata să fie terminată în al patrulea trimestru al anului 2016, iar vânzarea clădirii va fi finalizată în același timp. Decizia Niam de a achiziționa un portofoliu de patru clădiri într-o locație nouă și care se află încă parțial în etapa de construcție demonstrează maturitatea pieței poloneze, profiturile atractive și poziția Skanska ca lider dezvoltator de clădiri de birouri prime”, a declarat Adrian Karczewicz, șeful Divestments CEE în cadrul Skanska Commercial Development Europe.

Agențiile imobiliare subliniază faptul că există noi fluxuri de capital care intră în Polonia din diferite colțuri ale lumii, iar investitorii europeni nu mai sunt singurii care caută bunuri imobiliare atractive în regiune.

Varietatea grupului de investitori crește, cu capital din Africa de Sud și Asia (în special din Singapore, Malaysia și Coreea de Sud) prin jucători care intenționează să intre pe piața din Polonia fie direct, fie prin intermediul consilierilor financiari. De asemenea, am observat o activitate susținută a jucătorilor europeni. Cumpărători precum Benson Elliot, Warburg HiH și Golden Star și-au spus cuvântul finalizând achiziții în ultimele 12 luni”, a comentat Piotr Mirowski, partener în cadrul Colliers International, Director al Investment Services în Polonia.

Alte piețe de bunuri imobiliare comerciale de la nivelul regiunii Europei Centrale și de Est au intrat, de asemenea, în atenția noilor actori globali în 2016, aceștia încheind tranzacții care reprezintă aproape 33% din volumul total de investiții din România și 25% din Ungaria. „Piața din Ungaria este una activă, raportând un nivel maxim de 900 de milioane de euro în tranzacții încheiate după 2007 până în prezent și un total estimat de 1,5 miliarde de euro până la finalul anului 2016, randamentele de referință urmând a fi stabilite pe parcurs. România a înregistrat un volum al tranzacțiilor de aproximativ 300 de milioane de euro până în prezent, noi investitori intrând pe piață, precum PPF Real Estate care a achiziționat clădirea de birouri Metropolis Center din București în primul trimestru al anului 2016”, a adăugat Piotr Mirowski.

Conform JLL, prima jumătate a anului 2016 a fost marcată de două tranzacții încheiate de investitorii sud-africani, NEPI și Rockcastle, care au achiziționat centre comerciale în orașele importante din Cehia. Mai mult, investitorul imobiliar european care se bucură de o mare experiență, LaSalle Investment Management, și-a adăugat în portofoliu prima investiție în Cehia, achiziționând Na Prikope 23-27, o proprietate de high street retail și birouri1.

În ultimele 18 luni, am observat un flux de capital nou care a pătruns pe mai multe piețe, majoritatea fiind capabile să concureze cu acest număr de investitori extrem de activi. În anumite cazuri, „actorii noi” au fost deja activi în altă parte a regiunii, spre exemplu în servicii de logistică consacrate la nivelul sectorului. De asemenea, investitorii sud-africani sunt demni de luat în seamă pentru că și-au extins recent amprenta de investiții internaționale. Pe piață a pătruns capital nou din Africa de Sud, Redefine fiind un asemenea exemplu, care a achiziționat recent platforma Echo Investment în Polonia.

De asemenea, am asistat la o creștere recentă a activității investitorilor domestici din Cehia și Ungaria, majoritatea investițiilor beneficiind de fonduri calificate cu guvernanță din partea băncii centrale. Având în vedere că profiturile cu risc redus din afara categoriei de bunuri imobiliare rămân limitate, observăm prezența unui capital ne-tradițional mai mare, care caută oportunități alternative. Deși prețurile de pe piețele central europene se apropie sau chiar au atins apogeul din perioada premergatoare crizei, activitatea recentă a dovedit că acest lucru nu reprezintă o barieră. Investițiile financiare și alternative ne dovedesc că sectorul rămâne atractiv în ciuda prețului relativ de la nivelul sectoarelor de investiții alternative. Pentru anul 2016, anticipăm o creștere a volumelor de investiții la nivelul regiunii, care vor depăși 10 miliarde de euro, luând în considerare tranzacțiile actuale care se află în stadii de negociere avansate”, concluzionează Kevin Turpin, Director, șeful CEE Research în cadrul JLL.

Mai multe informații despre piețele CEE sunt disponibile în Raportul CEE privind investițiile 2016: Mission to Outperform. Faceți click aici pentru a-l descărca.

Skanska Commercial Development Europe

Skanska Commercial Development Europe inițiază și dezvoltă proiecte imobiliare sustenabile în clădiri de birouri și comerciale. Operațiunile Skanska sunt concentrate în marile zone metropolitane din Republica Cehă, Ungaria, România și Polonia. Skanska Commercial Development Europe este împărțită în patru companii locale – Skanska Property Republica Cehă, Skanska Property România, Skanka Property Ungaria și Skanska Property Polonia.

Mai multe informații despre Skanska Commercial Development Europe se pot obține de la: www.skanska.com/property

Skanska Group

Skanska este unul dintre cele mai mari grupuri de construcții și dezvoltare imobiliară din lume. Oferim soluții competitive pentru cele mai complexe proiecte. Echipa noastră gestionează întregul proces – de la conceptul inițial, până la proiectele finalizate – în construcții, dezvoltări de proiecte comerciale, proiecte rezidențiale și parteneriate public-private. Împreună cu partenerii și clienții noștri, dezvoltăm și construim pentru un viitor durabil, cu scopul final de a îmbunătăți viețile oamenilor. Ne implicăm cu multă dedicare în unele dintre cele mai interesante proiecte ale timpurilor noastre. Compania are în derulare 10.000 de proiecte pe trei continente, cu un număr de angajați de peste 43.000 în piețe selectate din 10 țări din Europa și Statele Unite. Sediul nostru central se află la Stockholm, în Suedia. Veniturile Skanska în 2015 au totalizat 16,5 miliarde de euro, compania înregistrând un profit operațional total de 691 milioane de euro. Skanska AB este listată la bursa NASDAQ Stockholm.

Aflați mai multe informații accesând pagina www.skanska.com/projects.

Skanska România

Skanska România este un dezvoltator și constructor de clădiri ecologice de birouri destinate creării unor medii favorabile creșterii economice și stimulării afacerilor. Compania și-a început activitatea în România în anul 2011 și face parte din Grupul Skanska, lider mondial în dezvoltare imobiliară și construcții. Proiectele Skanska România oferă spații de birouri realizate la cele mai înalte standarde de calitate în locații cheie care asigură atât succesul cât și satisfacția clienților și a investitorilor. Toate proiectele dezvoltate de Skanska România vor  parcurge  procesul de certificare LEED pentru a confirma respectarea principiilor dezvoltării sustenabile, ale eficienței energetice optime și ale asigurării unui mediu de lucru superior.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here