Carlsberg a recreat prima bere lager de calitate, folosind drojdia pură, care a revoluționat în 1883 industria mondială a berii

0
1433
  • Carlsberg a recreat prima bere lager de calitate, cunoscută drept părintele acestui tip de bere, folosind ingredientele și rețeta autentică de la 1883

  • În cadrul unui eveniment exclusiv organizat în București, invitații Carlsberg au putut degusta berea recreată după rețeta originală, Carlsberg Re-brew

  • Acum 140 de ani, în cadrul Laboratorului de Cercetare Carlsberg, prof. Dr. Emil Chr. Hansen a descoperit metoda de purificare a drojdiei, care a marcat o nouă etapă în evoluția berii la nivel internațional

București, 15 noiembrie 2016 – Prima bere lager de calitate din lume, care a revoluționat industria mondială a berii, a putut fi degustată în cadrul unui eveniment exclusivist organizat în București, marcând totodată și aniversarea a 140 de ani a Laboratorului de Cercetare Carlsberg. Experții Carlsberg au reușit să reproducă ceea ce este considerat a fi părintele berii lager moderne folosind drojdia pură originară, care a supraviețuit surprinzător, timp de 133 de ani, într-o sticlă de bere din vechile pivnițe ale fabricii.

În 2015, oamenii de știință de la Laboratorul Carlsberg au făcut o descoperire extraordinară în vechile pivnițe ale Carlsberg din Copenhaga, Danemarca – au găsit una dintre primele beri produse în 1883 din drojdia pură originară. După un an de cercetări intense, ei au reușit să extragă celule de drojdie vii din acea sticlă.

Pentru a sărbători a 140-a aniversare a Laboratorului de Cercetare Carlsberg, oamenii de știință și berari remarcabili din cadrul laboratorului au reprodus prima bere lager de calitate din lume în maniera cea mai autentică, folosind drojdia pură originară și respectând cu rigurozitate rețeta, ingredientele și tehnicile de producție din 1883, prin proiectul Carlsberg Re-brew.

Erik Lund, Maestru Berar al Laboratorului Carlsberg, prezent la ceremonia de degustare din București, care a avut loc aseară, declară: „Deși nimeni nu credea că este posibil, am reușit să izolăm drojdia pură originară din sticla găsită. Totodată, întreg procesul de refabricare a fost unul foarte provocator, pentru că aveam un singur lot de materii prime și nu ne puteam permite să facem nicio greșeală.”

Pentru prima oară în mai bine de o sută de ani, invitații evenimentului organizat de Carlsberg au putut degusta o bere care nu numai că este precursoarea majorității tipurilor de bere lager de astăzi, dar care face totodată dovada unora dintre capabilitățile unice ale Laboratorului de Cercetare Carlsberg.

Shachar Shaine, Președinte URBB, producătorul Carlsberg în România, adaugă: “Suntem extrem de recunoscători să avem în portofoliu părintele berii lager de calitate și una dintre cele mai apreciate beri din lume, în prezent. Activitatea Laboratorului și a Fundației Carslberg încă de la înființare este una de excelență, pe care ne mândrim să o ducem mai departe pe plan local, cu atât mai mult cu cât Fundația s-a dedicat cercetării în domenii de impact, care depășesc granițele pieței de bere”.

Fundația Carlsberg, a fost înfințată în anul 1876 de J.C. Jacobsen, pentru a administra Laboratorul Carlsberg și a susține cercetarea științifică. Fundația Carlsberg a devenit proprietarul Fabricii de Bere Carlsberg în 1888, iar astăzi deține 30,3% din acțiunile Grupului Carlsberg. Încasând anual dividende de la Carlsberg A/S, fundația este capabilă să sprijine activ cercetări inovatoare în domeniul științelor naturale, sociale și umaniste. Află mai multe la www.carlsbergfoundation.dk

Descoperirea drojdiei pure, care a revoluționat industria mondială a berii

Pe vremuri, fabricarea berii era un proces imprevizibil, din care adesea rezulta o bere imposibil de băut ca urmare a fenomenului ce se numea „maladia berii”. Totuși, în 1883, Laboratorul de Cercetare Carlsberg a revoluționat industria berii prin descoperirea inovatoare a drojdiei pure, care a făcut posibilă obținerea unei beri de calitate din fiecare lot de producție.

Întrucât maladia berii era o problemă foarte răspândită pe atunci, Carlsberg a oferit drojdia pură, denumită Saccharomyces Carlbergensis, în mod gratuit celorlalți producători de bere, devenind părintele berii lager de calitate. Astăzi, majoritatea tipurilor de bere lager din lume, inclusiv principalele mărci internaționale, își au originea în acea descoperire a drojdiei pure.

Fără această drojdie nu am avea acest tip de bere care reprezintă acum 90% din piața mondială a berii”, a declarat Martyn Cornell, renumitul istoric britanic specializat în domeniul berii.

Laboratorul de Cercetare Carlsberg este renumit pentru câteva dintre invențiile extraordinare din secolul trecut, cum ar fi metoda profesorului doctor Emil Chr. Hansen de purificare a drojdiei, inventarea scării pH-ului, conceptul de structuri proteice și caracterizarea enzimelor. Laboratorul de Cercetare Carlsberg rămâne o perlă a coroanei în caseta de bijuterii a companiei Carlsberg; această bere, prima bere lager de calitate, a fost reprodusă în onoarea realizărilor istorice în cercetarea științifică și a capacităților sale din prezent”, adaugă Erik Lund.

Despre Laboratorul de Cercetare Carlsberg

Laboratorul Carlsberg a luat ființă în 1875 pentru a realiza progrese în ceea ce privește înțelegerea științifică a proceselor de malțificare, fermentare și producere a berii. Este renumit pentru câteva descoperiri științifice extraordinare din secolul trecut, începând cu metoda de purificare a drojdiei descoperită de prof. dr. Emil Chr. Hansen; contribuțiile sale au continuat cu scara pH, conceptul de structură proteică și caracterizarea enzimelor, care acum permite spălarea rufelor la temperaturi scăzute. Află mai multe la www.carlsberglab.com

Despre URBB

URBB a adus în România în anul 2001 berea Carlsberg, una dintre cele mai apreciate beri din segmentul Super Premium.

URBB este unul dintre cei mai mari producători de băuturi de pe piaţa locală, fiind prezent pe piaţa berii şi a băuturilor răcoritoare. Portofoliul companiei cuprinde exclusiv mărci premium: pe piaţa berii, mărcile Tuborg, Carlsberg, Holsten, SKOL, Guinness, Weihenstephaner Hefe WeissBier, Kilkenny, cidrul premium Somersby, precum şi Granini pe piaţa băuturilor răcoritoare.

Contact:

Raluca Mănăilă

Senior Media Associate, GOLIN

[email protected]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here