0
2528

Cel mai mare procesator de lemn din România, Holzindustrie Schweighofer, vinde în continuare lemn ilegal, provenit din tăierile abuzive de pădure. În urmă cu doar câteva zile, Forest Stewardship Council1 (FSC) confirma printr-o anchetă proprie abaterile de la lege ale companiei, dezvăluite de jurnaliști încă din vară.

În semn de protest, dar și pentru a boicota vânzarea de lemn ilegal, nouă membri ai comunității de-clic s-au costumat sâmbătă, 10 decembrie 2016, în animale sălbatice și au vizitat 2 magazine de bricolaj care comercializează lemn de la Schweighofer. Deghizați în urși, lupi și iepuri, activiștii au îndemnat cumpărătorii să nu mai cumpere lemn de proveniență ilegală de la Schweighofer. Clienții magazinelor au putut citi motivele protestului pe pancartele purtate de activiști: “Nu mai vindeți lemn ilegal” sau “Pădurea e a noastră” și pe fluturașii informativi distribuiți cu această ocazie. Filmul acțiunii poate fi vizionat aici: http://bit.ly/animaleSuparate

Toate magazinele de bricolaj din România vând lemn de la Schweighofer. Clienții lor nu știu că lemnul pe care îl cumpără din magazine provine din tăieri ilegale. Din acest motiv, ne-am decis să ne costumăm în animale sălbatice, primele afectate de defrișări, și să discutăm cu ei. Magazinele au toate motivele să renunțe la produsele Schweighofer, însă ezită să facă acest pas în lipsa unei reacții ferme a cumpărătorilor. Puterea stă în mâinile noastre să-i convingem pe Arabesque, BricoDepot, Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin să nu mai vândă produse Schweighofer ” a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.

Acțiunea de protest vine la scurt timp după finalizarea anchetei interne a Forest Stewardship Council. În iunie 2016, FSC a suspendat această certificare către Schweighofer și a demarat o anchetă internă. Aceasta a concluzionat că există „dovezi clare și convingătoare”2 că Holzindustrie Schweighofer a fost implicat în numeroase ilegalități în ce privește exploatarea și comercializarea lemnului în România. Board-ul FSC a cerut remedierea acestor probleme până pe 10 februarie 2017. În caz contrar, certificatul FSC, care facilitează accesul pe piața internațională, va fi retras definitiv.

Comunitatea de-clic continuă campania de boicot a produselor Schweighofer, cere Forest Stewardship Council să retragă certificarea firmei, iar magazinelor de bricolaj din România să se dezasocieze definitiv de această firmă și practicile ei ilegale. Petiția adresată FSC poate fi semnată aici: http://bit.ly/certiFSC

1 FSC este o organizație internațională care verifică legalitatea afacerilor cu lemn și oferă certificări care atestă standardul de sustenabilitate.

2 Raportul anchetei FSC: http://bit.ly/2gZuVNh

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here