Cât de sigure sunt casele și blocurile noi? Dovada stă în dosarul de construcție -declară Răzvan Muntean- director general IMOPEDIA

0
2863

Blocurile noi pot fi adesea, chiar mai ieftine decât cele vechi. Casele se vând și la prețul unui apartament. Prin urmare, clienții sunt foarte interesați de aceste oferte. Dar prețul mic înseamnă că s-a făcut rabat de la calitate? Aceasta este întrebarea care bântuie gândurile tuturor celor interesați de o asemenea achiziție. „În niciun caz!” susțin constructorii și dezvoltatorii, dar în ce măsură este cuvântul lor o garanție a adevărului? Nu este, și nici nu ar trebui să fie. Răspunsul la această întrebare se găsește în dosarul de construcție al imobilului.

Cei interesați să își cumpere un apartament într-un bloc nou, sau o casă nouă, cântăresc bine ofertele care se întind în fața lor. Sigur, ofertele sunt tentante, dar mentalul colectiv încă este bântuit de ideea că doar construcțiile de altă dată sunt rezistente. Astfel, chiar și constructorii conștiincioși sunt, la început, suspectați că au făcut treaba la repezeală, cu gândul doar la maximizarea profitului. O situație care îi nedreptățește pe mulți, dar poate avea un dram de adevăr, iar acest risc îi îngrozește pe potențialii clienți.

„Clienții nu sunt specialiști în construcții, dar știu că structura de rezistență trebuie să fie solidă și au dreptate. Dar nu este de neglijat nici calitatea betonului. Așadar, clienții trebuie să întrebe cum și când s-a turnat betonul. Temperaturile extreme, fie ele pozitive sau negative, sunt deopotrivă dăunătoare construcției. Dacă este prea frig, apar fisuri în beton din cauza procesului de înghețare. Dacă este prea cald, apar fisuri din cauză că apa din beton se evaporă prea repede”, Cristian Marinoiu, consultant Imobiliar imobile noi de la compania Vânzări Dezvoltator.

Tehnica de turnare a betonului este chiar mai importantă decât condițiile în care a fost turnat acesta.

Normativele în vigoare presupun că betonul se poate turna și iarna, dacă temperatura este de cel mult -3 grade Celsius, dar acest lucru se va face cu precauții suplimentare și tehnici adaptate. Astfel, se vor adăuga aditivi iar betonul va fi preparat cu aditive și apă încălzite. Riscul, atunci când se folosește această metodă, este înghețarea. Dacă apa din beton îngheață, atunci volumul ei se va mări iar betonul se va fisura. Tot apa este o problemă și pe vreme caniculară. Evaporarea ei din betonul abia turnat conduce, de asemenea, la fisuri.

„Tehnica de turnare a betonului este extrem de importantă. Nu se agaugă apă în betonieră dacă betonul e prea vâscos – scade astfel rezistența betonului. Nu se toarnă betonul de prea sus – se ajunge la segregare. Se folosesc doar cofraje etanșe – altfel se pierde laptele de ciment, ceea ce scade rezistența acestuia. Vibrarea betonului se face responsabil, pentru eliminarea aerului din beton – altfel se ajunge la segregare, deci la scăderea rezistenței”, Florin Oprea, Dezvoltator Imobiliar in Zona de Sud a Bucurestiului.

Segregarea este un fenomen periculos, dar dacă este superficială, se poate repara.

Segregarea se petrece atunci când betonul nu mai este omogen, ci se separă în pietriș, pe alocuri. În acest caz, betonul nu mai este la fel de rezistent. Dacă totuși este vorba doar despre segregare de suprafață, situația nu este chiar atât de gravă, ba este chiar reparabilă, pentru că ele nu afectează structura de rezistență a elementului. Este necesară doar curățarea zonei și aplicarea unei soluții speciale pentru segregări.

Este important ca la momentul turnării sau la montarea elementelor de fier care formează structura de rezistență, să fie de față o echipă de specialiști independenți, formată dar nu neapărat limitată de ingineri, verificatori sau responsabili tehnici cu execuția. Ei sunt responsabili să observe și să oprească imediat lucrarea, dacă lucrurile nu merg perfect.

Clienții nu trebuie să aibă dubii atunci când cumpără o locuință. Există răspunsuri la frământările lor.

Dacă turnarea este posibilă în condiții optime, atunci trebuie prelevată o mostră de fier și beton, care va fi înscrisă în cartea construcției. Dar lucrarea mai trebuie verificată și după turnare, pentru a corecta anomalii, dacă acestea apar sau au fost trecute cu vederea. Odată încheiată lucrarea, toate documentele esențiale vor fi atașate și ele la cartea construcției: procese verbale, certificate de garanție, certificate de conformitate ale materialelor folosite, planuri de rezistență, planul instalațiilor termice și sanitare și alte asemenea acte.

„Clienții ajung la dezvoltator de cele mai multe ori atunci când clădirea este deja terminată. Puțini dintre ei văd când este turnată fundația sau măcar cum se ridică clădirea. Așa că ei rămân cu niște întrebări importante: o să reziste clădirea la un cutremur puternic? Este destul de solidă cât să reziste bine în timp? Au fost folosite materiale de calitate? Nimeni nu trebuie să cumpere având aceste dubii. Toți clienții ar trebui să știe că răspunsurile la aceste întrebări există și sunt o garanție a calității. Trebuie doar să știe unde să le caute, respectiv în Cartea Construcției”, încheie Răzvan Muntean.

Așadar, indiferent de momentul în care apare clientul interesat de locuință, acesta să aibă certitudine că locuința pe care o cumpără se ridică la standardele vizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here