Cea mai mare teamă a oamenilor: REGRETUL

0
1540

Mulţi îşi pun întrebarea: Dacă astăzi ar fi ultima zi pe Pământ, aş regreta ceva în viaţa mea? Astfel, regretul a devenit cea mai puternică teamă pe care un om o poate experimenta, iar orice acţiune importantă din viaţa noastră este sponsorizată de teama de regrete.regrete

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, teama de regrete generează un paradox, în sensul că ne frânăm multe porniri şi dorinţe, iar spre finalul vieţii ne vom pune inevitabil aceeaşi întrebare: “Dacă îmi era teamă mai puţin şi îmi îndeplineam orice dorinţă şi acceptam orice provocare, eram ma fericit?”. “Teama de regrete generează în sine regrete. E un paradox pe care îl vom conştientiza la un moment dat. Dorinţe în viaţa avem multe, suntem fiinţe care ne entuziasmăm mult prea repede, însă viaţa noastră este sponsorizată de gânduri de frică. Ne e teamă să nu rănim sau să nu fim răniţi, ne e teamă să nu pierdem totul dacă procedăm într-un anumit fel, ne e frică de consecinţele faptelor noastre sau pur şi simplu nu avem încredere în noi sau în cei din jurul nostru. Teama de regrete este o armă boomerang care ne va face să ne închidem în noi şi să nu facem exact ceea ce ne dorim să facem; şi aici intră în discuţie toate aspectele şi situaţiile vieţii, de la a ieşi la o prăjitură cu prietenii, la a fi sinceri faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi, la a avea curajul de a intra cu inima deschisă într-o relaţie şi pâna la alte decizii importante care privesc viitorul”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul consideră că ne putem învinge destul de uşor teama, deoarece aceasta nu se referă decât la necunoscut. Odată ce vom desluşi misterele acelui necunoscut, vom constata că teama nu a fost decât un sentiment artificial, chiar inutil.

  1. Scapă treptat de centura de siguranţă din viaţa ta. “În maşină, centura de siguranţă salvează vieţi, dar în viaţa noastră, centura de siguranţă este, de cele mai multe ori, o oprelişte din a face lucruri măreţe. Ne e teamă de necunoscut, iar soluţia este să intrăm în acel necunoscut cu o veste de salvare, iar când vom constata că acel necunoscut nu e nimic rau, putem renunţa oricând la vesta de salvare şi să acţionăm liber. În inima lor, oamenii vor renunţe la un job ultra-stresant, care îi îmbolnăveşte şi fizic şi psihic, dar le e teamă de viaţa de dincolo de acel job. De asemenea, se agaţă de o relaţie toxică pentru că le e teamă de singurătate. Dacă ne-am întreba mai des: Ce poate fi mai rău de atât?, mai mult ca sigur vom lua decizii mult mai uşor. Oamenii mai curajoşi, care s-au agăţat mulţi ani de un job epuizant şi de o relaţie toxică, şi care au renunţat la un moment dat la ele, au păşit în necunoscut, iar necunoscutul arăta chiar mult mai bine decât viaţa lor anterioară. Odată procedat aşa, acelor oameni le va fi mult mai uşor să renunţe la greutăţile din viaţă, deoarece vor şti sigur că un nou început nu e ceva de speriat, chiar este oportunitatea mult aşteptată de suflet”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.
  2. Să exersăm mai des curajul. “Curajul poate fi un atuu cu care ne naştere, dar poate fi în acelaşi timp o abilitate pe care o dobândim. Ne gândim mult prea mult la ce o să creadă lumea despre noi dacă acţionăm într-un fel sau altul. Oamenii sesizează când cineva se străduieşte să fie pe placul lor şi explotează această slăbiciune a lor. Ca să fim fericiţi, trebuie să fim independenţi. Ca să fim independenţi, trebuie să ne debarasăm de ce o să creadă oamenii despre noi. Ca să putem ajunge la această performanţă, trebuie să exersăm zilnic curajul în oglindă. Trebuie să ne uităm la noi, trebuie să ne studiem reacţiile şi trebuie să învăţăm cum să nu fim slabi în anumite situaţii”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.
  3. Asumă-ţi mai hotărât deciziile! “Mulţi oameni evită să îşi asume responsabilităţi şi avem tendinţa naturală de a da vina pe alţii chiar şi pentru propriile noastre decizii. Când luăm o decizie, pentru a conştientiza responsabilitatea asumată, putem să ne uităm în oglindă şi să spunem Eu am decis asta!. Este o modalitate simplă, dar foarte eficientă prin care potenţialul regret este subminat încă din faşă; asta deoarece atunci când eşuăm, ne va răsuna în minte mereu acelaşi enunţ – Eu am decis asta!”, iar tendinţa noastră naturală de a da vina pe ceilalţi nu îşi va găsi motivaţie. Orice ar fi, indiferent că este vorba despre a îţi cumpăra ceva, a face o schimbare importantă în viaţă ori, pur si simplu, a vorbi cu o persoana nouă, pune-ţi intrebarea: Este ceva ce îţi poate aduce ceva bun în viaţă? Îţi doreşti cu adevărat acel lucru? Dacă răspunsul din interiorul inimii tale este da, atunci asumă-ţi acel risc şi fă ceea ce îţi doreşti. Unele dintre cele mai frumoase lucruri în viaţă vin atunci când te astepţi mai puţin, de unde te astepţi mai puţin”, conchide psihologul şi trainerul NLP, Andra Tănăsescu.

 

Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației ”Generația Iubire” și al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP și Consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, având formarea în terapia de cuplu și familie. Cu experiența de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare. După ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporate, oferă prin îmbinarea psihologiei, cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de auto-cunoaștere și evoluție personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here