Cazinoul din Constanta pariaza pe cultura!

0
1921

O mai bună cooperare interinstituțională, atragerea profesioniștilor din domeniile conexe protejării patrimoniului construit, precum și implicarea comunității locale reprezintă cheia depășirii situației actuale în care se află Cazinoul din Constanța. Aceasta este concluzia desprinsă în urma dezbaterii organizate în data de 17 ianuarie 2018, ce a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în cadrul conferinței „Cazinoul din Constanța. Pariază pe cultură”. Pentru prima dată, la inițiativa societății civile, principalii actori de care depinde viitorul Cazinoului s-au reunit la o masă rotundă pentru a deschide ceea ce ne dorim a fi un șir de dezbateri și acțiuni care să conducă la soluții concrete de revitalizare a monumentului istoric.

Conferința a avut loc în contextul în care, pe 16 ianuarie 2018, monumentul-emblemă al Constanței a fost inclus pe lista celor mai periclitate 12 situri istorice din Europa, listă preliminară a programului „The 7 Most Endangered” derulat de către Europa Nostra din anul 2013. În colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiții, ca partener fondator, și Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat, programul Federației Europa Nostra identifică monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și mobilizează parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Lista finală a celor 7 situri se va anunța pe 15 martie 2018.

Lista publicată prin programul „7 Most Endangered” nu trebuie privită ca o listă neagră sau o listă a rușinii, ci dimpotrivă, ca o oportunitate, o invitație la dialog în direcția deblocării procesului de restaurare și reactivare a Cazinoului din Constanța. Nominalizarea acestuia pe această listă certifică valoarea excepțională a monumentului pentru patrimoniul european”, a declarat în cadrul conferinței Ștefan Bâlici, membru în Consiliul Europa Nostra și director al Institutului Național al Patrimoniului.

Conferința „Cazinoul din Constanța. Pariază pe cultură” a inclus un tur ghidat al monumentului, urmat de o dezbatere specializată cu reprezentanți ai instituțiilor responsabile, experți în domeniu și reprezentanți ai societății civile care au discutat deschis despre situația de facto a obiectivului de patrimoniu și provocările de natură juridică și instituțională care întârzie intrarea acestuia în procesul de reabilitare. Au răspuns invitației lansate de Asociația ARCHÉ: Compania Națională de Investiții, Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, dar și Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, Consiliul Județean Constanța, Ordinul Arhitecților din România Filiala Dobrogea, precum și reprezentanți ai consorțiului de firme responsabil de realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). Numărul mare de participanți la eveniment a evidențiat interesul viu pentru salvarea Cazinoului, interes ce excede, în prezent, planul local.

Moderată de arhitectul Eugen Pănescu, dezbaterea s-a dovedit a fi deosebit de utilă în sensul conjugării și optimizării eforturilor de reabilitare, având în vedere faptul că instituțiile prezente la eveniment au responsabilități și atribuții legale diferite, dar complementare. „Instituții ale statului pun bețe în roate altor instituții ale statului”, a fost una dintre observațiile dezbaterii care arată că este nevoie de o mai bună colaborare interinstituțională în ceea ce privește administrarea, protejarea și reintroducerea în circuitul economic și cultural a cazinoului.

Una dintre principalele probleme ridicate de specialiști a fost necesitatea ca, până la pornirea lucrărilor de execuție, să se găsească soluții pentru punerea în siguranță și diminuarea degradării continue a Cazinoului. Această necesitate este cu atât mai stringentă cu cât conservării monumentului i s-a acordat, în ultimii ani, o prioritate scăzută în raport cu lucrările de restaurare, fapt datorat și împărțirii responsabilităților legale asupra monumentului între proprietar (Primăria Constanța) și administrator (Compania Națională de Investiții).

Conform declarațiilor reprezentaților Companiei Naționale de Investiții, „protocolului încheiat între Primăria Municipiului Constanța și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, în baza H.C.L. 277/18.12.2014, prevede predarea imobilului – teren și construcție – „Cazino Constanța” în vederea consolidării și restaurării acestuia. Prin acest protocol, în atribuțiile CNI nu este inclusă conservarea Cazinoului până la începerea șantierului. Astfel, nu există o prevedere legală privind cine asigură conservarea.”

În momentul de față procesul de atribuire a contractului pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor de restaurare a fost stopat acesta urmând a fi reluat după reactualizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI). În acest sens, primul pas este  evaluarea stării actuale a monumentului și actualizarea informaților ce țin de bugetul necesar restaurării.

Participanții la dezbatere au adus în discuție și posibilitatea ca monumentul să găzduiască, până la începerea lucrărilor de restaurare, activități culturale care să deschidă Cazinoul publicului larg și să reclădească legătura dintre acest reper cultural constănțean și comunitate.

„Iubirea și pasiunea pentru patrimoniul cultural și, în mod deosebit pentru Cazinoul din Constanța, sunt cei doi vectori care ne-au adus împreună și au stat la baza demersului nostru de salvare a acestui monumentului istoric de importanță națională și chiar internațională”, a declarat Daniela Costea coordonatorul aplicației la programul „7 Most Endangered”, arhitect constănțean dedicat protejării patrimoniului .

Conform președintelui Asociației ARCHÉ, Raluca Bărbulescu, „evenimentul a fost primul dintr-un demers mai amplu, intitulat „Casino Rush” și construit în jurul aplicației la programul „7 Most Endangered”, ce are ca scop deblocarea situației actuale și consolidarea unei comunități care să readucă acest important reper cultural și pilon al identității locale în viața orașului”.

Conferința „Cazinoul din Constanța. Pariază pe cultură”, organizată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale, include o serie de activități dedicate Cazinoului prin care Asociația ARCHÉ își propune să mobilizeze comunitatea și să creeze o punte de dialog între instituțiile ce au responsabilități legale în revitalizarea monumentului istoric, astăzi exclus din circuitul cultural, turistic și economic. Aceste activități urmăresc să stimuleze dezvoltarea socio-economică durabilă a zonei, prin informarea și capacitarea cetățenilor pentru o implicare activă în viața culturală a orașului. Alături de partenerii săi, asociația dorește, de asemenea, să contribuie la consolidarea vocii civice a constănțenilor în vederea salvării Cazinoului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here