- Parteneriat strategic cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Great People Inside
- Bosch implementează un program de practică adaptat cerinţelor actuale ale pieţei muncii
- Peste 260 de studenţi vor fi implicaţi într-un program de practică desfăşurat în Fabrica Bosch Cluj
Jucu, judeţul Cluj – Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, a lansat în iunie 2018 proiectul „Start lansat pentru o carieră de succes”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman POCU/90/6.13/6.14, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Great People Inside, companie de consultanţă în resurse umane, specializată în evaluarea și dezvoltarea angajaților. Rolul Universităţii este de a îndruma studenţii către practică şi acest proiect, iar rolul Great People Inside este de a oferi testare si consiliere vocaţională studenţilor cuprinşi în proiect.
Valoarea totală a proiectului, se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei, cofinanţarea fiind în valoare de 2,1 milioane de lei. Obiectivul proiectului este creşterea gradului de angajabilitate a studenţilor din regiunea Nord-Vest a ţării, prin participarea la programe de învăţare la locul de muncă.
Pe parcursul a doi ani, între 2018 – 2020, Fabrica Bosch Cluj va găzdui peste 260 de studenți pentru practica cu aplicații directe într-un domeniu în plină dezvoltare în România, industria auto. Fiecare student implicat în program primeşte o bursă, iar transportul și masa le sunt asigurate. În acest moment, peste 30 de studenți parcurg programul de practică obligatorie în Fabrica Bosch din Jucu Cluj, iar 6 dintre ei vor continua colaborarea cu Bosch şi după finalizarea stagiului de practică obligatorie.
Studenţii implicaţi în proiect sunt în an ante-terminal (anul 2 sau 3 de studiu), de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi alte Universităţi din regiunea de Nord-Vest (judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Bistriţa Năsăud). Specializările vizate de proiect sunt: Automatică şi Calculatoare, Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Inginerie Electrică, Mecanică, Construcţii de Maşini, Ştiinte economice şi Gestiunea afacerilor şi Matematică-Informatică.
“Suntem conștienți de importanța crucială a educației pentru generațiile viitoare de specialiști. Cunoștințele teoretice dobândite în timpul studiului sunt foarte importante, dar, în același timp, aplicarea acestora în practică are un rol determinant”, a declarat Konrad Kaschek, managerul fabricii Bosch din Cluj. “Ne dorim o integrare fluentă a tinerei generații într-un mediu de muncă inovativ. Suntem încrezători că prin programul Start lansat pentru o carieră de succes facem un pas înainte către atingerea acestui obiectiv”, a continuat Kaschek.
În cadrul programului, studenții vor avea posibilitatea să-și dezvolte aptitudini și competențe profesionale de înaltă calitate, care vor spori capacitatea lor de inserție profesională. În plus, studenții vor putea contiuna colaborarea cu Bosch prin intermediul diferitelor programe de carieră pentru studenți, pentru a acumula experiență înainte de finalizarea studiilor, și de asemnea, după terminarea studiilor, prin programele destinate tinerilor absolvenți.
În unitatea de producție din Jucu, Bosch fabrică, din 2014, printre altele, unități de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple şi asistenţă la condus, dar și sisteme electronice pentru siguranță, care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor. Pentru creşterea competitivităţii şi eficientizarea producţiei, Bosch a implementat în locaţia din Jucu soluţii de Industrie 4.0, cum ar fi MES (Manufacturing Execution System).
Bosch investeşte în educaţie şi în dezvoltarea angajaților
Grupul Bosch își asumă o responsabilitate deosebită în ceea ce privește piaţa muncii și educația. În 2017, compania a oferit angajaților săi peste 2.500 de zile de instruire în țară, iar 800 de angajați și-au dezvoltat competențele în locaţiile Bosch din afara țării. O echipă dedicată de specialişti va susţine până la finalul anului 2018 peste 300 de sesiuni de instruire, atât pentru dezvoltarea abilităţilor tehnice ale angajaţilor Bosch, cât şi pentru dezvoltare personală şi leadership.
În plus, un total de 350 de studenți și-au început carierele în programe specifice desfăşurate în locaţiile Bosch din România. Pe lângă proiectul Şcoala Duală, Bosch susține, de asemenea, dezvoltarea educației universitare din România. Centrul de Inginerie Bosch din Cluj iniţiat anul trecut un program de masterat cu o programă înnoită şi stagii de practică, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi un curs de conducere autonomă pentru studenţii universităţii.
Bosch îşi sprijină angajaţii să îşi creeze o carieră remarcabilă
Angajaţii Bosch din Cluj beneficiază de transport zilnic gratuit organizat de către companie, accesul la cantina modernă din incinta fabricii, ce le oferă meniuri variate subvenţionate, dar şi de un set de beneficii flexibile, după nevoile şi priorităţile fiecăruia. Astfel, angajaţii pot alege, printre altele, servicii medicale, asigurări de pensie, servicii de turism sau bonuri de masă.
De asemenea, compania este interesată să îşi menţină angajaţii în formă, de aceea a creat programul „Be fit@Bosch”, ce oferă angajaţilor oportunitatea de a alege o activitate sportivă. În plus, cei activi pot utiliza saptămânal în mod gratuit, terenuri de tenis, baschet, fotbal sau handbal, în Cluj-Napoca.
Angajaţii Bosch din Jucu beneficiază de servicii medicale în incinta fabricii. În cabinetul medical local un medic generalist oferă consultaţii opt ore zilnic, în timp ce un asistent medical este prezent 24 de ore pe zi.
Persoană de contact jurnalişti:
Miruna Andriesei, Telefon: +40(730)024478
Robert Bosch SRL, Str. Horia Măcelariu 30 – 34
013937 Bucureşti, Sector 1
Informaţii suplimentare:
Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 6.500 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 931 milioane de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnică liniară, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.
Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.bosch.ro.
Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 402.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2017). Compania a generat vânzări de peste 78,1 miliarde de euro în 2017. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 64.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 125 locaţii din lume.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,
www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.