De un sfert de veac, Camera bucureșteană premiază excelența în afaceri

0
1325

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează astăzi, la Sala Rondă a Hotelului Intercontinental, ediţia a XXV-a a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment de referinţă pentru viaţa economică a Capitalei.

La ceremonia de înmânare a premiilor participă, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, personalităţi de prim-plan din spaţiul economic, academic şi diplomatic din România, membri ai Guvernului, oficialităţi de la nivelul Instituţiei Prefectului, primăriilor de sector şi organizaţiilor neguvernamentale – asociaţii profesionale, camere de comerţ şi organizaţii patronale.

„Anul 2018 este cu totul special pentru noi. Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București aniversează 150 de ani de activitate neîntreruptă în slujba comunității de afaceri, ani marcați deopotrivă de provocări și reușite. Printr-o frumoasă coincidență, 2018 este și anul care marchează un sfert de veac de când, în fiecare toamnă, premiem excelența în toate formele ei, în cadrul Topului firmelor”, afirmă prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene.

Potrivit CCIB, laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

„Aducem în lumina reflectoarelor afaceri de succes, dar nu uităm că în spatele acestora sunt oameni: antreprenori vizionari, manageri consecvenți, echipe creative, implicate și pline de pasiune. Așa că dincolo de clasamente și metodologii, de rezultate financiare de top, îi premiem pe cei care își doresc să fie mâine mai buni decât astăzi și nu au încetat niciodată să gândească outside the box”, subliniază președintele CCIB.

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 130.653 de firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2017, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 41.987 firme, adică 32,1% din total. Dintre acestea, Camera bucureşteană premiază 6.922 firme, adică 16,5% din totalul firmelor considerate eligibile.

În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (2.379 firme, 34% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerțului (1.973 de companii, 29% din total) și de cele cu profil industrial (1.384 firme, 20% din total). Remarcăm faptul că CCIB a premiat anul acesta, potrivit metodologiei de top, 415 companii ce activează în construcții, respectiv 6% din totalul companiilor laureate. În clasamentul întocmit de Camera bucureşteană, o pondere de 6% revine domeniului cercetare, dezvoltare şi inovare (respectiv 387 entităţi premiate), turismului, 3% (240 firme laureate), iar agriculturii, silviculturii şi pescuitului, 2% (144 companii). În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe sunt premiate companiile pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi. Cele 6.922 companii concentrează o cifră de afaceri de aproape 69 mld. euro, un profit din exploatare de peste 6 mld. euro și 578.060 de salariați.

Laureații fac parte din cea mai dinamică și importantă comunitate de afaceri a țării. Cu o rată a şomajului de doar 1,4% faţă de 3,4% la nivel naţional, Capitala concentreaza 23,2% din totalul firmelor active din România, 20,6% din totalul salariaţilor tarii, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 16% din valoarea exporturilor româneşti şi 29% din valoarea importurilor realizate de România, circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării si 60,3% din totalul investiţiilor străine directe realizate în țara noastră după 1990 (circa 46 mld. euro).

Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice obținute în anul 2017, în cadrul evenimentului sunt decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului”, trofeul „Ioan V. Socec”, precum și o serie de premii speciale pentru promovarea antreprenoriatului autohton.

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here