Cum sa asociezi corect tipurile de vin cu mancarea?

0
1918
  1. La Provincia – retete cu pui

Cum sa asociezi corect tipurile de vin cu mancarea?

Fie ca este vorba despre o masa festiva, un prilej placut de a savura bucate alese alaturi de oaspeti dragi, fie ca este un pranz obisnuit in familie sau suntem singuri la masa, dar vrem ca in orice imprejurare sa ne bucuram de mancarea din farfurie, atunci trebuie sa stim sa alegem corect bautura care va acompania meniurile.

Iar savurarea unui pahar cu licoarea bahica potrivita va da un plus de valoare si va intensifica toate aromele mancarii din farfurie si evident pofta va fi pe masura. Astfel,  indiferent ca este vorba despre o  simpla tocanita, o musaca, retete cu pui, retete cu peste, cu carne rosie, paste etc intotdeauna un vin bine ales, care sa insoteasca armonios bucatele va transforma fiecare masa intr-una mai mult decat reusita si va aduce de asemenea, multa buna dispozitie si relaxare.

Totodata, alegerea gresita, la intamplare, fara a tine cont de cateva reguli simple, de bun simt, doar pentru ca in mod normal preferam un anumit tip de vin si consideram ca putem sa-l potrivim la orice meniu, s-ar putea sa transformam acea masa festiva sau obisnuita intr-un adevarat esec.

Pentru ca nu este vorba despre o moda sau un moft, la care sa ne conformam doar pentru a fi „in rand cu lumea”, ci un echilibru intre arome de care trebuie sa tinem cont si sa-l respectam pentru a avea cele mai bune rezultate. Astfel, vinurile rosii, seci merg foarte bine cu o suita intreaga de mancaruri preparate cu carne. Este vorba despre carnea de porc, cea de vita, de miel, de vanat. Tot vinul rosu aduce savoare si in cazul retetelor preparate cu carne de curcan.

Daca preferam vinul alb, sec sau cel alb demisec, atunci il putem savura alaturi de mancaruri cu carne de pui, cu preparate din peste, alaturi de fructe de mare, dar si cu branzeturi, cu exceptia celor maturate, care se potrivesc langa un vin rosu.

In schimb, vinul rose merge de minune cu specialitati din carne de rata, cu diverse salate, precum si langa aperitive. In ceea ce priveste vinurile albe dulci sau cele rose dulci, acestea se potrivesc excelent servite langa un desert delicios. Iar daca vine vorba despre vinuri spumante sau sampanie, o cupa cu delicioasa licoare poate fi un aliat perfect langa o portie de desert, o felie de tort sau o prajitura insiropata sau langa pretentiosul caviar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here