Măsuri privind clima: Bosch va fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2020

0
1335


Prima inițiativă pentru neutralitate în materie de emisii de carbon a unei companii industriale la nivel global

 

  • Inițiativă privind neutralitatea în materie de emisii de carbon fără precedent din punct de vedere al sferei de cuprindere și al încadrării în timp
  • Investiții realizate în fabrici, clădiri, energie regenerabilă și energie electrică ecologică
  • Peste un miliard de euro destinat finanțării eficienței energetice

 

 

Stuttgart și Renningen, Germania – Bosch va ajunge la neutralitate din punct de vedere climatic începând cu anul viitor. Cele peste 400 de locații din toată lumea1 și centrele de inginerie, producție și administrative nu vor mai lăsa o amprentă de carbon. Această inițiativă va transforma Bosch în prima companie industrială care atinge acest obiectiv ambițios într-o perioadă de puțin peste un an. „Considerăm aceste măsuri privind clima ca fiind responsabilitatea noastră și credem că trebuie să acționăm acum”, spune Dr. Volkmar Denner, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH. În încercarea de a atinge rapid obiectivul de neutralitate în materie de emisii de carbon, Bosch va achiziționa o cantitate mai mare de energie electrică ecologică în viitorul apropiat și va asigura compensarea pentru emisiile de CO2 ce nu pot fi evitate. Până în anul 2030, compania va spori treptat ponderea energiei regenerabile în energia pe care o generează și achiziționează și va investi un miliard de euro pentru a spori eficiența energetică a centrelor sale.

 

După ce Bosch va atinge obiectivul de neutralitate din punct de vedere climatic, nu va mai afecta în mod negativ concentrația de dioxid de carbon din atmosferă. Prin urmare, compania își va aduce o contribuție importantă la acordul privind combaterea schimbărilor climatice de la Paris, ratificat în 2015, care solicită menținerea încălzirii globale la o valoare mai mică de două grade Celsius față de nivelurile pre-industriale. „Toată lumea trebuie sa contribuie la inițiativele climatice”, declară Denner.

 

 

Acțiuni rapide pentru a atinge din timp neutralitatea în materie de emisii de carbon

Companiile industriale precum Bosch pot aduce o contribuție semnificativă la inițiativa pentru neutralitate din punct de vedere climatic la nivel mondial. Conform Agenției Internaționale pentru Energie, procesele de producție sunt responsabile pentru aproximativ 32 de procente din emisiile de dioxid de carbon, la nivel global. În prezent, Bosch emite în jur de 3,3 milioane de tone metrice de carbon pe an. Compania a redus deja emisiile de carbon cu aproape 35 de procente, încă din 2007. „Nu începem de la zero. Ne-am depășit în mod constant obiectivele în materie de reducere relativă a emisiilor de carbon. Acum a sosit momentul pentru obiectivele absolute. Intrăm pe ultima sută de metri”, spune Denner.

 

Ne axăm pe sursele de energie sustenabilă și regenerabilă

Începând cu anul 2020, Bosch va compensa pentru emisiile de carbon reziduale și inevitabile, în principal prin achiziționarea energiei electrice ecologice de la centralele existente și prin participarea la programele de compensare a emisiilor de carbon. Compania investește în proiecte de mediu, certificate conform unor standarde riguroase, menite să sprijine dezvoltarea socială și ecologică. Compensarea emisiilor de carbon va fi eșalonată până în 2030, iar Bosch va accelera investițiile în energie regenerabilă în acest scop. De asemenea, compania intenționează să extindă sistemele fotovoltaice deținute de companie, cum ar fi cele existente în locațiile din Nashik și Bidadi, din India. Compania se așteaptă să atingă o creștere înzecită a capacității energetice prin această inițiativă. În plus, Bosch va semna contracte pe termen lung cu furnizori exclusivi, cu ferme eoliene și solare noi din întreaga lume, care pot funcționa apoi în mod profitabil chiar și fără subvenții guvernamentale.

 

Un miliard de euro – și soluții conectate – pentru o eficiență energetică sporită

Eficiența energetică îmbunătățită este un instrument puternic pentru atingerea neutralității în materie de emisii de carbon. Bosch va investi un miliard de euro în eficiența energetică a uzinelor și clădirilor sale, în următorii zece ani. „Dorim să reducem consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon în termeni absoluți și nu doar în relație cu crearea de valoare”, declară Denner. Până în 2030, compania intenționează să economisească energie suplimentară în valoare de aproximativ 1,7 terawatt ora pe an. Aceasta reprezintă mai mult de o cincime din consumul său anual actual și este comparabilă cu cantitatea de energie electrică consumată de gospodăriile private din Köln. Bosch urmează cu rigurozitate practicile de management de mediu de ani de zile. Doar în 2018, compania a realizat aproximativ 500 de proiecte de eficiență energetică, reducând consumul de energie cu aproape 1,5 procente. Producția conectată a devenit, de asemenea, un factor-cheie de eficiență. Bosch a implementat deja o platformă energetică proprie, o parte a portofoliului de soluții ale Industriei 4.0, în peste 30 de fabrici din întreaga lume. Această platformă este o soluție software bazată pe cloud, care poate urmări și controla consumul de energie al fiecărui utilaj.

 

Inițiativa pentru combaterea schimbărilor climatice aduce multe beneficii sociale și economice

Până în 2030, compania va înregistra costuri suplimentare de un miliard de euro pentru achiziția de energie electrică ecologică, implicarea în programe de compensare a emisiilor de carbon și de procurare a energiei regenerabile. În aceeași perioadă, Bosch va investi un miliard de euro pentru a spori eficiența energetică internă. Această creștere a eficienței energetice va ajuta Bosch să economisească aproximativ un miliard de euro, reducând astfel cheltuielile societății cu privire la neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon de la aproximativ două miliarde la un miliard de euro până în 2030. „Inițiativa privind neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon este fezabilă și, dacă este urmată cu hotărârea necesară, poate fi atinsă rapid. Investițiile noastre nu sunt benefice doar pentru Bosch, ci și pentru omenire, în general”, declară Denner.

 

O selecție de proiecte exemplare Bosch

 

Fabrica Feuerbach – eficientă energetic datorită oamenilor și utilajelor

Feuerbach, Germania este sediul celei mai vechi locații Bosch la nivel mondial. Înființată în 1909, și-a modernizat în mod constant și sistematic facilitățile pentru a contribui la eficiența energetică globală a companiei. Cu sesiuni de formare profesională în „Energieerlebniswelt” (lumea experienței energetice), echipa locală se concentrează pe monitorizarea energiei și pe creșterea gradului de conștientizare în cadrul forței de muncă. Fabrica a urmărit cu mult succes recuperarea căldurii, automatizarea încăperilor, gestionarea opririi utilajelor și proiectele de renovare a secțiilor. Cerințele sale energetice sunt în scădere cu mai mult de 50 de procente față de 2007; emisiile sale de carbon – în raport cu crearea de valoare – au scăzut cu 47 de procente.

 

Procesarea datelor pentru a conserva energie la Homburg

Locația Bosch de la Homburg, din landul german Saarland, se apropie tot mai mult de viziunea unei fabrici eficiente din punct de vedere energetic și auto-didactă. A scutit mediul de aproximativ 5.000 de tone de dioxid de carbon în ultimii doi ani și mai mult de 23.000 de tone începând din 2007. Această abordare corelează transparența maximă cu inovația tehnică. O platformă de gestionare a energiei dezvoltată de Bosch utilizează datele utilajelor colectate de la 10.000 de puncte de măsurare. Angajații pot monitoriza, controla și optimiza consumul de energie al fiecărui utilaj în parte. Soluțiile tehnice includ ventilarea secțiilor de producție conform solicitărilor, utilizarea căldurii reziduale din diverse procese de prelucrare și gestionarea inteligentă a consumului de energie al utilajelor.

 

Acoperișuri verzi, sisteme fotovoltaice și neutralitate în materie de emisii de carbon la locația din Renningen

Locația Bosch de la Renningen a fost neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon începând cu ianuarie 2019. Compensările pentru emisiile de carbon asigură compensarea în totalitate a amprentei de carbon aferentă gazelor naturale arse în sistemul său de încălzire. Locaţia achiziționează energie electrică ecologică pentru a-și acoperi necesarul energetic. Iar cele 460 de module fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor generează energie electrică pentru propriul uz al campusului. Pentru a ajuta la controlul temperaturii în interiorul clădirilor, acoperișurile din campusul de cercetare sunt acoperite cu verdeață; o cisternă subterană de 3.600 m3 colectează apa de ploaie care se scurge prin acoperişul fabricii, pentru a fi utilizată în turnurile de răcire ale sistemului de aer condiționat. Acoperișurile verzi constituie, de asemenea, un izolant împotriva luminii directe a soarelui și acumulării excesive de căldură pe acoperiș. Această combinație reduce cantitatea de energie necesară sistemului de aer condiționat din clădiri cu 20-30 de procente. Locația deține, de asemenea, o stație de tratare a apei care permite ca Bosch să economisească aproximativ 20.000 m³ de apă potabilă pe an.

 

Sisteme de încălzire sustenabile la Rodez

Reducerea amprentei de carbon a locației – acesta a fost obiectivul echipei din Rodez, Franța, care a început să facă planuri încă din 2009. Locația are acum o centrală de producție termică pe bază de biomasă, care funcționează din 2013. Aceasta utilizează drept combustibil așchii de lemn obținute din resurse forestiere certificate din punct de vedere al sustenabilității. Locația din Rodez folosește puterea generată pentru a încălzi apa și pentru a produce căldură. În medie, fabrica cu încălzire pe bază de așchii de lemn acoperă 90 de procente din cerințele de încălzire ale locației. De asemenea, consumă aproximativ 6.600 de tone de așchii de lemn pe an. Arderea acestei biomase nu eliberează mai mult carbon decât valorile pe care le-au preluat arborii din atmosferă. Fabrica și-a redus emisiile anuale cu aproximativ 600 de tone.

 

Reducerea amprentei de carbon la locațiile din Bidadi și Nashik, India, cu putere preluată de la nivel local

Bosch India urmărește neutralitatea în materie de emisii de carbon prin utilizarea surselor naturale de energie disponibile la nivel local. Încurajată de ideea de a alimenta locația cu energie complet regenerabilă în timpul zilei, echipa din locația Nashik a început instalarea primelor sisteme fotovoltaice în 2015. În prezent, locația are 50.000 de panouri solare instalate pe acoperișuri, spații de parcare și bazele pentru a genera aproximativ 20 de procente din puterea necesară uzinei în fiecare an. Locația și-a redus emisiile de carbon cu aproximativ 23.000 de tone și a economisit energie în jur de 25.000 de megawatt-oră de energie începând din 2015. Aceste valori sunt echivalente cu puterea consumată de aproximativ 23.500 gospodării indiene. De asemenea, experții Bosch au dezvoltat o soluție ecologică pentru curățarea modulelor: apa este reciclată de mai multe ori și purificată utilizând metode stricte din punct de vedere ecologic.

 

Fabrica din Bidadi, situată la aproximativ 1.100 de kilometri la sud de Nashik, a îmbrățișat, de asemenea, ideea energiei solare. Această locație este capabilă să acopere aproximativ 30 de procente din necesarul de energie datorită unui sistem fotovoltaic, care oferă și un alt avantaj: asigură condiții ideale pentru cultivarea legumelor și ierburilor pentru a menține cantina bine aprovizionată cu produse locale. Soarele nu este singura resursă valorificată în această locație, care, de asemenea, canalizează ploaia într-un mic lac pentru a ajuta la alimentarea cu apă potabilă a populației locale.

 

Energiile regenerabile – sursa principală de putere pentru locația Bosch din Mexic

Mexic și-a reformat politica energetică. Reforma energetică implementată menționează că țara trebuie să genereze 35 de procente din energia electrică din combustibili nefosili, până în 2024. Beneficiind de multe ore de soare pe an și de regiuni cu un înalt potențial energetic eolian, profilul geografic și clima din Mexic pot sprijini cu siguranță acest obiectiv, oferind o bază solidă pentru schimbare, alături de sprijinul acordat de guvern și întreprinderi. Bosch face parte din această mișcare și a stabilit deja un standard înalt: energia provenită exclusiv de la ferma eoliană Dominica din statul San Luis Potosí acoperă peste 80 de procente din necesarul energetic al tuturor locațiilor Bosch din Mexic. Bosch Mexic a reușit să scadă emisiile de CO2 cu o cantitate de 56.000 de tone metrice în 2018 prin trecerea la energii predominant regenerabile.

 

 

1 Toate centrele de producție și inginerie cu 50 sau mai mulți de angajați și alte locații cu 100 sau mai mulți angajați din cadrul Grupului Bosch

 

 

 

 

 

 

Persoană de contact pentru jurnalişti:

Miruna Andriesei
Telefon: +40 730 024 478

 

 

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de aproximativ 25 de ani şi numără peste 6.500 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2017, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 416 milioane de euro pe piaţa din România. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele diviziilor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie.  În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

 

Mai multe informaţii pe  www.bosch.ro.

 

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vânzări de peste 77,9 miliarde de euro în 2018. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, oraşe inteligente, mobilitate conectată şi industrie conectată. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 69.500 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 125 locaţii din lume.

 

Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,
www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here