Dl. prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a primit vizita unei delegaţii oficiale din Republica Centrafricană, condusă de ministrul apărării naționale, dna. Marie Noelle Koyara. La întâlnire au participat, de asemenea, dl. Joachim Kokate, consilierul președintelui țării pentru probleme de securitate și apărare, dl. Iuliu Stocklosa, vicepreședinte al Camerei bucureștene, precum și gen. (r) Florea Posteucă și Alina Istrate, mandatați de CCIB pentru contactarea, în numele acesteia, a mediului de afaceri și guvernanamental din unele țări situate în Africa Francofonă.
Obiectivul întâlnirii a vizat identificarea de modalităţi concrete de colaborare, pornind de la oportunităţile oferite de Republica Centrafricană şi de la domeniile în care specialiştii români au experienţă.
În deschidere, dl. prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a făcut o prezentare a Camerei bucureştene, subliniind rolul şi locul acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre. De asemenea, președintele CCIB a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, a punctat interesul pentru dezvoltarea relaţiilor cu ţările de pe continentul african, a amintit relaţiile bune cu statele din regiunea magrebiană, regiune pentru care operează biroul de reprezentare al CCIB deschis la Tanger (Regatul Maroc) și a exprimat deschiderea pentru dezvoltarea cooperării şi cu alte ţări din Africa.
„România dispune de un important potențial de cooperare cu țările africane datorită nivelului de dezvoltare atins în industrie, cercetare științifică și mediul academic, Ne dorim să organizăm o misiune economică în regiunea dumneavoastră, eveniment care poate constitui un prilej bun pentru a contura proiecte de cooperare și a identifica un partener în Africa Centrală, din sistemul cameral sau din alte organizații de promovare”, a declarat președintele CCIB.
Dna. Marie Noelle Koyara a apreciat interesul Camerei bucureştene pentru colaborarea cu parteneri din țara sa și a subliniat că există oportunităţi ce pot fi valorificate, însă este necesară o bună cunoaştere a acestora. În acest context, a făcut o prezentare a mediului economic din Republica Centraficană, subliniind potenţialul în: agricultură (doar 1 mil. ha. teren exploatat, dintr-un total de 15 mil. ha. teren fertil), prelucrarea produselor agroalimentare, creșterea animalelor, carne și produse din carne, industria prelucrării lemnului (păduri, inclusiv virgine), hidroenergie, exploatarea minereurilor. Totodată, a asigurat că va solicita sistemului cameral din țara sa să contacteze conducerea CCIB pentru convenirea căilor și instrumentelor de colaborare în viitor.
În prezent, schimburile comerciale între România şi Republica Centrafricană sunt nesemnificative, înregistrându-se unele livrări de echipamente mecanice și electrice la export și respectiv lemn la import.
Biroul de Presă al CCIB