Din nefericire, oamenii inca mai prefera sa stea pana in ultimul timp si abia apoi sa mearga la o clinica stomatologica pentru a fi vazuti de un medic stomatolog care va decide ce trebuie sa faca pentru a le rezolva situatia urgenta pentru care s-au prezentat.
Teoretic, orice durere insuportabila de masea sau de dinti, care nu cedeaza la calmante, poate reprezenta o urgenta stomatologica. Practic, exista o lista clara, intocmita de medicii stomatologi, in care sunt descrise exact urgentele stomatologice.
Cand trebuie sa te prezinti la doctor pentru o urgenta stomatologica
Durerile groaznice de masele pot ascunde afectiuni si infectii destul de grave, de aceea trebuie tratate ca urgente stomatologice. Aceste dureri pot proveni de la pulpa dentara, de la nerv, de la o infectie sau pot avea alte cauze. Important este ca medicul stomatolog sa decida ce medicamente vor lua pacientii.
In afara de durerile de dinti si de masele, urgenta stomatologica poate fi considerata si sangerarea abundenta in cavitatea orala, care poate ascunde o boala parodontala sau o alta boala grava.
In plus, daca pacientii isi pierd o plomba sau chiar o lucrare restaurativa este cazul sa se prezinte la medicul stomatolog pentru a-si rezolva problemele. Abcesul este una dintre cele mai comune urgente stomatologice, pentru care pacientii se prezinta la medicul dentist.
Abcesul este o inflamatie dureroasa si localizata, care apare fie in jurul radacinii dintelui, fie in spatiul dintre dinte si radacina. Acesta poate fi rezolvat prin drenaj sau prin prescrierea unor medicamente antibiotice.
Traumatismele dento-alveolare pot fi tratate in regim de urgenta prin reducerea, imobilizarea si extractia dentara. In cazul pulpitei acute, in cazul in care durerea pulsanta care se intensifica la rece, la cald sau la miscari si determina schimbarea culorii dintelui, medicul poate interveni de urgenta prin curatarea cavitatii si prin aplicarea unui pansament calmant.
In cazul alveolitei, medicul va actiona in regim de urgenta prin efectuarea unor spalaturi de igienizare, a unor conuri antibiotice si chiuretaj.
Urgente stomatologice care nu suporta amanare
Una dintre cele mai importante urgente stomatologice survine in urma unor luxatii dentare, astfel incat dintii devin mobili si deplasati si necesita tratament imediat. Sunt cazuri in care pacientul nu mai poate inchide gura sau nu mai poate mesteca, iar gravitatea luxatiei depinde de natura traumatismului.
Medicul poate repozitiona dintele sau poate alege una dintre tehnicile de imobilizare care includ si sisteme extracoronare cimentate de suprafata dintilor.
Fractura oaselor maxilare sau mandibulare este o alta urgenta stomatologica ce nu suporta amanare, determinand mobilitatea redusa si imposibilitatea de a inchide sau de a deschide gura in mod normal, durere foarte mare si imposibilitatea de a respira normal.
Medicii stomatologi recomanda pacientilor sa evite asemenea situatii prin prezentarea la control in mod periodic, cel putin o data pe an, prin evitarea situatiilor conflictuale si a accidentelor care se pot solda cu pierderea dintilor si prin asigurarea unei igiene orale adecvate.