Persoanele care lucreaza intr-un mediu industrial au nevoie de foarte multe utilaje si dispozitive cu ajutorul carora sa isi desfasoare munca in conditii optime. De exemplu, cei carora le sunt necesare motoare pas cu pas trebuie sa fie foarte bine informati in legatura cu ce sunt acestea, care sunt avantajele de care urmeaza sa aiba parte, si cum functioneaza ele.
Ce sunt motoarele pas cu pas?
Motoarele sunt create special pentu a ajuta la transformarea implusurile de curent in deplasari unghiulare ori liniare discrete. Este vorba despre dispozitive care pot indeplini functia de decodificator si sunt folosite in tehnicile comenzilor numerice, avand capacitatea de a permite realizarea unor sisteme automate, fara fi nevoie de prezenta unei legaturi de reactie.
Viteza
In ceea ce priveste viteza motoarelor, ea poate fi reglata prin modificarea frecventei folosite pentru impulsurile de intrare. Practic, atunci cand pasul unghiular al motoarelor este de 1,8°, dispozitivele au nevoie de rotatii complete de 200, pentru realizarea unor impulsuri eficiente. Per total, motoarele pot lucra cu frecvente incepand de la 1000 si pana la 20.000 de pasi pe secunda, iar pasii unghiulari pot fi cuprinsi intre 180° şi 0,3°.
Care sunt avantajele de care au parte persoanele care lucreaza cu astfel de motoare?
Lista avantajelor de care au parte persoanele care lucreaza cu motoare de tip pas cu pas este una foarte lunga. De exemplu, aceste dispozitive au capacitatea de a converti semnalele electrice in deplasari determinate fara a avea nevoie de reactii.
Mai mult, motoarele pot avea o gama larga de viteze, prezinta revolutii excelente in ceea ce priveste miscarile obiectelor reglate si au capacitatea de memora pozitiile finale ale obiectelor reglate, chiar si dupa deconectarea de la sursa. In ceea ce priveste pornirile si opririle, acestea se pot face fara pierderea pasilor.
Tipuri de motoare
Un alt aspect foarte important referitor la motoare este acela ca exista mai multe modele care pot fi folosite la nivel industrial: motoare cu reluctanta variabila, motoare cu magneti permanenti, respectiv motoare hibride.
De exemplu, in cazul motoarelor cu reluctanta variabila, rotorul este realizat din fier moale, iar miscarile de rotatie ale axului pot fi cuprinse intre 5˚ si 15˚. In cazul celei de-a doua categorii, infasurarile sunt realizate pe stator, insa rotorul este creat din magneti fara dinti, iar miscarile de rotatie pot fi cuprinse intre 45˚ sau 90˚. Cat despre motoarele hibrid, ele reprezinta o combinatie intre primele doua categorii si functioneaza la viteze foarte mari, avand un cuplu dinamic ridicat.
Persoanele care au nevoie de motoare trebuie sa fie foarte atente atunci cand fac o investitie, in asa fel incat modelele alese sa se potriveasca perfect cu activitatea desfasurata. Este vorba despre obiecte asupra carora se lucreaza continuu, asa ca in mediul industrial trebuie sa existe dispozitive performante, cu ajutorul carora sa se obtina rezultatele dorite. Inainte de achizitionarea unui model sau a altuia, cei care doresc sa le foloseasca trebuie sa fie extrem de bine informati!