CORONAVIRUS: SFATURI ȘI MĂSURI DE RĂSPUNS PENTRU COMPANII

0
1320

București, 25 februarie 2020 – Evoluția recentă a crizei provocate de extinderea Coronavirus (COVID-19) impune o atitudine proactivă din partea companiilor. Chiar dacă responsabilitatea pentru măsurile de prevenție necesare limitării efectelor în astfel de situații aparține autorităților, companiile trebuie să-și gestioneze propriile riscuri și să ia măsuri pentru protejarea angajaților și pentru integritatea lor financiară.

Unele companii iau în calcul scenarii pentru situații de urgență care pot afecta continuitatea activității. Cu toate acestea, majoritatea organizațiilor nu sunt pregătite pentru a face față efectelor asociate unei epidemii, precum: afectarea stării de sănătate a angajaților, îngreunarea operațiunilor, a lanțului de aprovizionare și modificarea contextului macroeconomic.

Este esențial pentru organizații să aloce resursele necesare pentru a-și revizui strategiile și planurile de continuitate a activității și de reacție în astfel de situații. În absența măsurilor preventive, efectele asupra companiilor nepregătite vor fi mult mai mari, vor întârzia recuperarea post-criză și vor crește costurile de răspuns, agravând efectele deja perturbătoare ale unui eveniment pandemic, afirmă Cristian Fugaciu, CEO, Marsh Romania.

În aceste condiții, este important ca organizațiile să înțeleagă efectele pe care o pandemie le-ar putea avea asupra activității lor, să dezvolte și să implementeze planuri de răspuns. Acesta este primul pas important pentru orice organizație.

Marsh Risk Consulting detaliază o serie de sfaturi pentru companii*:

Acționați acum! În actualul context, este indicat ca organizațiile să examineze, să testeze și să fie capabile să adapteze măsurile luate pentru continuitatea afacerii, gestionarea crizei și a planurilor de comunicare în situații de criză. Companiile trebuie să țină cont de efectele pe care o pandemie le poate aduce în ceea ce privește: angajații, veniturile, furnizorii și reputația organizației.

Protejați-vă angajații, în primul rând!

  • Fiți la curent cu cele mai recente recomandări emise de autorități.
  • Asigurați-vă că angajații știu că trebuie să rămână acasă și să solicite asistență medicală, în situația în care au probleme de sănătate.
  • Fiți receptivi la problemele angajaților, răspundeți la temerile acestora. Teama și panica pot dăuna mai mult decât efectele virusului.
  • Clarificați intern care sunt procesele și operațiunile care se pot derula de la distanță astfel încât angajații responsabili de acestea să poata lucra de-acasă, dacă este posibil.

Aveți grijă de interesele de business ale companiei:

  • Clarificați procesele și activitățile comerciale critice care necesită măsuri de protecție.
  • Acordați o atenție deosebită clienților și termenelor de livrare.
  • Planificați cum vă puteți continua activitatea în condițiile în care mulți dintre angajați vor lipsi de la lucru.
  • Pregătiți-vă pentru posibile diminuări sau creșteri a volumelor de comenzi (în funcție de natura activității, comenzile pentru anumite produse pot crește spectaculos).
  • Revizuiți împreună cu brokerul de asigurare programul de asigurare în vigoare, acoperirile și procedurile de rezolvare a daunelor.

Securizați lanțul de aprovizionare:

  • Identificați care sunt principalii furnizori cu care colaborați. Evaluați starea acestora în funcție de locația lor, în special dacă sunt în zone afectate de pandemie sau cu resurse insuficiente pentru a-și derula activitatea.
  • Reconfirmați starea și locația livrărilor/expedierilor în curs.
  • Fiți la curent cu planurile furnizorilor dumneavoastră și colaborați pentru a vă proteja interesele comune.

 

*Mai multe detalii privind îndrumările cu privire la acțiunile pe care o companie ar trebui să le întreprindă pentru a preveni, a răspunde sau pentru a-și reveni dintr-o criză asociată unui focar pandemic, găsiți în documentul atașat, Rezistența la Coronavirus. Pregătiri pentru companii și măsuri de răspuns la riscurile produse de COVID-19.

Despre Marsh

Marsh este lider global în brokerajul de asigurări și consultanță de risc. Cei peste 35.000 de colegi din Marsh acordă consultanță companiilor de toate dimensiunile și clienților persoane fizice din peste 130 de țări, prin intermediul soluțiilor de diminuare a riscurilor fundamentate pe analiza datelor și consultanță de risc. Marsh este parte a Marsh &McLennan Companies (NYSE: MMC), cea mai importantă companie globală de servicii profesioniste de consultanță în risc, strategie și resurse umane. Cu venituri anuale de peste 15 miliarde USD și peste 75.000 de colegi la nivel global, MMC își sprijină clienții să evolueze prin intermediul a patru companii, fiecare dintre ele lider pe segmentul în care activează. Alături de Marsh, MMC este compania mamă a Guy Carpenter, Mercer și Oliver Wyman.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here