Portul armelor de autoapărare – cât costă permisul, cum se obţine şi în baza căror acte?

0
3157

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/370202/

Pentru a putea purta şi folosi pistoale de autoapărare cu bile este necesar ca persoanele interesate să cunoască legislaţia în acest sens şi să deţină un permis de port armă. Numai acest permis conferă posesorului dreptul de a deţine şi de a folosi arma de autoapărare, precum şi de a o procura. Nu oricine poate cumpăra un pistol cu bile de cauciuc şi în niciun caz această armă nu se poate folosi după bunul plac.

Cine poate solicita un permis de port armă?

Permisul de port armă necesar purtării şi folosirii unui pistol cu bile de cauciuc pot fi solicitate de persoanele fizice sau juridice care:

  • au cetăţenie romană;
  • îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, numai pe durata de timp în care au această calitate;
  • sunt incluse în programe de protecţie a martorilor;
  • sunt interesate de siguranţă şi securitatea personală;
  • sunt colecţionari sau vânători.

Cum se obţine permisul de port armă?

Pentru a deţine un pistol cu bile de autoapărare este necesar permisul de port armă. Fără acest permis nu se poate nici măcar achiziţiona o asemenea armă. Cei interesaţi trebuie să urmeze următorii paşi pentru a obţine acest permis:

  • să depună o cerere de eliberare a autorizaţiei de procurare, care să conţină datele solicitantului, motivul solicitării şi tipul armei ce urmează să fie deţinută;
  • să depună dosarul pentru a obţine permisul de port armă, imediat după aprobarea cererii de eliberare a adeverinţei de procurare. Acest dosar va conţine o cerere tip, actul de identitate al solicitantului atât în copie, cât şi în original, 2 fotografii 4×5 cm, dovada achitării taxelor de autorizare, un certificat de cazier judiciar, dar şi alte documente importante. Aceste documente includ avizul psihologic care atestă că solicitantul poate deţine, purta şi folosi armele de autoapărare, dar şi un certificat de absolvire a cursului de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor;
  • să cumpere arma dorită în baza autorizaţiei de cumpărare obţinută în urma depunerii dosarului. Autorizaţia de cumpărare este valabilă 90 de zile, după care, dacă solicitantul nu a cumpărat arma dorită, poate solicita prelungirea acesteia cu încă 90 de zile;
  • să înscrie armă după cumpărare şi să prezinte la serviciul de arme cu autorizaţia de cumpărare, copia facturii de achiziţie şi arma procurata.

Acest permis este valabil timp de 5 ani, după care trebuie vizat de serviciul Arme. Titularul permisului trebuie să păstreze arma şi muniţia înscrisă în permis în condiţii de securitate, astfel încât să nu fie furată şi folosită de persoane neautorizate sau de copii.

Cât costă obţinerea unui permis de port armă?

Obţinerea unui permis de port armă nu este atât de costisitor cum ar crede solicitanţii. Este necesar ca aceştia să urmeze cursul de instruire teoretică şi practică ce durează 15 zile şi este structurat în 80 de ore, din care 20 de ore sunt aplicaţii practice. Preţul cursului variază de la 400 la 1000 de lei.

De asemenea, mai există şi o taxă pentru înscrierea armei în permis de 10 lei şi costul efectiv al armei de autoapărare şi gloanţelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here