România Eficientă începe lucrările de renovare energetică la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești

0
840

 

  • Investiție de 1 milion de euro, susținută de OMV Petrom
  • Renovarea se va realiza, în premieră națională, la standarde nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape de zero)

 

31 august 2021. România Eficientă, cel mai mare proiect privat de interes național dedicat eficienței energetice în clădiri, derulat de Energy Policy Group (EPG) cu finanțarea sponsorului oficial OMV Petrom, trece în etapa de renovare energetică la cele mai noi standarde a primei școli selectate în acest program. Astăzi au demarat lucrările de renovare la Corpul C10 al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, clădire care găzduiește atât săli de curs, la parter, cât și un cămin-internat, la etajele superioare.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: „Putem contribui cu toții la un viitor sustenabil și un mediu mai curat, printr-un consum energetic mai eficient. România are un potențial uriaș să obțină, prin eficiență energetică, reduceri semnificative ale consumului de energie. Renovarea clădirilor publice și a locuințelor va avea un rol esențial în creșterea standardului de viață și pentru o dezvoltare economică sustenabilă, conform agendei climatice.”

Radu Dudău, director EPG și coordonator al proiectului România Eficientă: „Să investești în școli înseamnă să investești în viitor. De aceea, ne bucurăm să vă anunțăm că am demarat lucrările de renovare aprofundată la această școală din Ploiești – investiție cu rol-pilot. În ciuda contextului economic dificil generat de pandemie, care a îngreunat realizarea proiectelor de reabilitare energetică a școlilor, astăzi am trecut la acțiune.”

Andrei-Liviu Volosevici, primarul municipiului Ploiești: „Un mediu interior confortabil și sănătos în școli este esențial pentru starea de bine a elevilor. Măsurile de eficiență energetică sunt importante nu doar prin prisma economiilor pe care le produc, ci și pentru beneficiile legate de sănătatea și productivitatea școlară a copiilor, cu efecte pe termen lung asupra dezvoltării societății. Suntem recunoscători proiectului România Eficientă că prima clădire școlară pilot selectată pentru renovare la standarde nZEB este din municipiul Ploiești. Sperăm ca acest proiect să aducă o contribuție solidă la declanșarea Valului de Renovare de care România are atâta nevoie.”

În prezent, unitatea de învățământ se confruntă cu numeroase probleme care țin de izolarea termică și fonică, sistemul de iluminat, precum și calitatea scăzută a aerului interior. Investiția totală estimată pentru reabilitarea acestei clădiri este de aproximativ un milion de euro, iar de rezultate vor beneficia în jur de 250 de elevi și 60 de cadre didactice.

Renovarea se va realiza, în premieră națională, la standarde nZEB (clădire cu consum energetic aproape zero, datorită unui grad ridicat de eficiență energetică). Acest lucru va duce la realizarea unor economii substanțiale de energie și implicit la diminuarea semnificativă a facturilor, precum și la îmbunătățirea radicală a condițiilor de utilizare a școlii, cu beneficii directe pentru starea de bine a elevilor și a profesorilor.

Printre lucrările ce vor fi realizate de echipa România Eficientă se află modernizarea sistemului de iluminat, prin înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent existente cu unele corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, oferite de sponsorul Signify, precum și introducerea echipamentelor de producere a energiei din surse regenerabile.

Pe fondul noilor standarde de renovare impuse de legislația europeană și de metodologia națională, am decis realizarea în prealabil a renovării unei clădiri cu caracter de pilot, de dimensiuni relativ mici, pentru a putea elabora un model tehnic și financiar riguros pentru renovările aprofundate pe care le realizăm în cadrul programului. Acesta este motivul pentru care am decis includerea în program a unui corp de clădire din cadrul Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești.

Lansat în iunie 2019, proiectul România Eficientă a fost construit în jurul a două direcții strategice: campanii de informare și educare a publicului despre beneficiile eficienței energetice asupra societății, economiei și mediului înconjurător, precum și realizarea de lucrări de renovare energetică a unor școli publice din România la standarde internaționale, cu rol de model pentru autoritățile publice.

Detalii despre  unitatea școlară

Corpul C10 al Liceului Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești a fost dat în funcțiune în anul 1978. Clădirea (S+P+2E) are destinația principală de școală și cămin. În școală studiază la învățământ de zi aproximativ 150 de elevi cu vârstele între 14 și 19 ani, iar la învățământ liceal seral – aproximativ 100 de elevi adulți. În cămin sunt cazați aproximativ 80 elevi, învățământ de zi liceal și profesional. De asemenea, circa 60 de profesori își desfășoară activitatea în această clădire școlară.

Suprafața construită a parterului este aproximativ 504 metri pătrați, iar aria desfășurată a celor trei niveluri este de 1.512 metri pătrați.

***

 

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat, de interes public național, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice, până în anul 2022. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârșitul lui martie 2021, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 7%, iar 21,4% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2020.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here