Ce să NU crezi despre colaborarea cu un designer de interior

0
1839

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/PyeXkOVmG1Y

 

Dacă ești pe punctul de a (re)amenaja sau iei în considerare asta pentru viitor, poate te-ai gândit să cauți și informații despre colaborarea cu un designer de interior. Însă, pentru că internetul abundă în informații, asta înseamnă că abundă și în…informații false, din păcate. Adică în mituri.

 

Și s-ar putea să citești informații care să te facă să crezi lucruri greșite despre colaborarea cu un designer de interior – de aceea îți venim în ajutor, făcând un ghid de mituri pe care să nu le crezi despre colaborarea cu un designer de evident. Căci, evident, sunt doar mituri și informații eronate.

 

  1. …O să mă coste o avere.

 

Începem și cu cel mai răspândit dintre mituri, pe care îl vom aborda pe larg: „o să mă coste o avere să lucrez cu un specialist pentru design interior?”. La o primă vedere, colaborarea cu un designer de interior ți s-ar putea părea costisitoare, dar privește lucrurile astfel:

 

  • dacă alegi să amenajezi singur, vei pierde timp. Adică, mult timp: căutat meșteri, căutat materiale, cumpărat materiale, vizite în zeci de magazine de bricolaj;
  • dacă alegi să amenajezi singur, vei da greș de multe ori, și e firesc, că doar nu va ieși perfect din prima. Dar asta înseamnă că, în loc să cumperi un lucru și bun, vei cumpăra trei, până să ajungi la varianta potrivită. Adică vei cheltui mai mulți bani;
  • dacă alegi să amenajezi singur, mergi pe varianta trial & error. „N-am mai montat niciodată un calorifer / parchet / gresie, dar cât de greu poate să fie…”. Ei bine, s-ar putea să fii surprins de cât de greu e: și nimic nu va ieși întocmai perfect, și e firesc să fie așa, atâta timp cât nu ai expertiză în domeniu.

 

 

Deci, putem trage o concluzie certă: să colaborezi cu un designer de interior nu este o cheltuială, ci o investiție: în timpul tău și în lucrul făcut corect, calculat, inteligent, din prima. Nu vei sfârși prin a monta parchetul, a-l demonta și a-l monta iar. Nu te vei întoarce de zeci de ori în magazinele de bricolaj, pentru că un expert face alegerea potrivită din prima.

 

  1. Spațiul meu n-o să mai aibă personalitate dacă îl face altcineva.

 

Acesta e al doilea cel mai întâlnit mit legat de colaborarea cu un specialist. Când investim atât de mulți bani, timp și emoții în spațiul nostru, e firesc să ni se pară riscant să îl lăsăm pe mâinile altcuiva, nu? Și există temerea că locuința ta va fi mai puțin personalizată dacă colaborezi cu altcineva – ce ar fi dacă ai afla că lucrurile stau întocmai invers?

 

Să fim mai preciși: când amenajezi singur, ești confuz. Pentru că vrei și x, și y, și ar arăta bine și asta, și cealaltă și…sfârșești prin a ajunge acasă cu ceva care nu te reprezintă. Și îți dai seama de asta, dar e prea târziu și deja nu mai ai energie să faci o schimbare. Ei bine, un designer de interior îți aduce o coordonată-cheie: claritate.

 

E ca și cum îți dă la o parte perdeaua de pe ochi, ca să vezi clar ce îți dorești. Și ajunge să te cunoască pe tine și stilul tău de viață în profunzime, așa că s-ar putea chiar…să știe mai bine decât tine ce îți dorești.

 

  1. Pot să o fac și singur.

 

Ei bine, asta e parțial adevărat – da, într-adevăr, poți să faci o amenajare interioară de unul singur, dar…ești sigur că vrei? Să luăm un caz concret: pentru că ținem atât de mult la spațiile noastre, tindem să le glorificăm – să credem că „absolut totul” se va potrivi, va merge și va arăta bine. Cu alte cuvinte, suntem subiectivi, și e firesc.

 

Însă un designer de interior aduce o viziune proaspătă, obiectivă, care îți va spune că „nu, asta nu se potrivește, din anume motiv”. Și nu e valabil doar la locuința ta; să vorbim despre design de interior birouri: vrei să faci un remake biroului tău și al echipei și crezi că te vei descurca singur.

 

Și, din punct de vedere estetic, s-ar putea să te descurci – dar un designer de interior vine cu perspectiva de ansamblu, care include și funcționalul: știi ce spațiu trebuie să ai între birouri, care sunt sursele de iluminare potrivită, dacă sursa de căldură termică va fi suficientă pentru iarnă, dacă prizele sunt la distanța corespunzătoare? Nu întocmai.

 

Să avem doar la un click distanță milioane de informații este, cu siguranță, o bucurie – însă poate fi și o capcană, dacă ne dăm voie să cădem în plasa celor false; aceste mituri sunt doar trei exemple, însă lista este infinită și cuprinde toate domeniile și industriile lumii. Înainte de a porni în călătoria amenajării de unul singur pentru că dai crezare acestor mituri, asiguri că verifici și re-verifici informația. Apoi că o verifici din nou, ca să fii sigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here