Sursa foto: https://unsplash.com/photos/bcRq98GL0Ho
Românii își pornesc centrala în medie în luna octombrie și o opresc în martie sau aprilie. În aceste câteva luni, facturile de la căldură ne pot da bătăi de cap – însă nici nu ne putem permite să ne îmbolnăvim stând în frig. Din acest motiv, ți-am pregătit o listă cu 5 moduri prin care poți potența căldura din casa ta fără să crești costurile facturii. Pentru că meriți o casă călduroasă fără o factură colosală, iată care sunt aspectele de care să ții cont:
- Folosește inteligent draperiile
Căldura soarelui e gratis, deci să folosim cât de mult putem din ea – deschide-ți draperiile ziua, când e soare, și închide-le când se întunecă. Draperiile închise acționează ca un scut de izolare și vor păstra căldura în cameră.
De asemenea, asigură-te că, dacă este căldura pornită și caloriferele fierbinți, dai deoparte perdelele și draperia, ca să lași toată căldura să intre în cameră și să te folosești de ea la potențialul maximum. Vara nu ai lăsa o draperie să acopere un sistem de aer conditionat hisense să fie acoperit de o draperie, nu? Același lucru trebuie să fie valabil și iarna – nu acoperi caloriferele cât sunt în funcțiune.
- Mută-ți canapeaua
S-ar putea să se simtă plăcut să ai canapeaua chiar lângă radiator și să fie în permanență cald atunci când te uiți la televizor, nu? În realitate, fiind un corp masiv de mobilier, canapeaua apropiată de calorifer nu face decât să absoarbă o mare parte din căldura care ar putea ajunge în întreaga cameră. Același lucru este valabil și în ce privește uscarea hainelor pe calorifer: chiar dacă hainele se vor usca, camera nu va fi încălzită la potențialul său maxim (însă factura va arăta la fel, din păcate).
- Izolează-ți pereții
Chiar dacă aceasta nu este o modificare pe care să o poți face acum, în sezonul rece, credem că merită să ții cont de ea chiar la primăvară: asigură-te că îți izolezi pereții pe exterior, indiferent dacă stai la casă sau la bloc.
Astfel, vei putea crește sesizabil gradul de confort din casa ta iarna, pentru că se va păstra mult mai bine căldura în interior. De asemenea, asigură-te că geamurile tale sunt etanșe și că nu „scapă” aer; dacă ai ferestre din lemn, ar trebui să știi că ele păstrează cu 30% mai puțină căldură decât cele de tip termopan.
- Ia în considerare covoarele
Covoarele nu sunt doar un element estetic de decor, așa cum am crede – investește într-un covor calitativ și vei vedea că dormitorul tău va deveni mai călduros. Cum e posibil?
Un covor va acționa ca un strat de izolație în cameră și va ajuta la păstrarea căldurii; mai mult decât atât, nu vei simți niciodată frigul la picioare. Bineînțeles, dacă ai încălzire prin pardoseală, nici nu se pune problema de senzația de frig în jumătatea de jos a camerei.
- Revizii
Asigură-te că faci reviziile la centrala termica conform instrucțiunilor producătorilor – de cele mai multe ori, va trebui să o faci anual, de preferat toamna, înainte de venirea frigului. Să faci reviziile necesare pentru sistemul de încălzire nu te asigură doar de căldura pe care ți-o oferi centrala, însă vei avea garanția că ești în siguranță și că energia va fi folosită eficient.
În final, ia în considerare să achiziționezi un termostat inteligent, care te va ajuta să dozezi mai eficient energia și ia în calcul încă o sursă de căldură: un șemineu electric, de exemplu.
Asigură-te că ușile și geamurile se închid perfect, iar perdelele pe care le folosești pot fi cât mai groase și dense, ca să păstreze cât mai mult căldura înăuntru. După ce faci aceste modificări, mai ai nevoie doar de o carte bună și un ceai fierbinte și gata – ești pregătit pentru iarnă.