MedLife anunță încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu Omicron din 175 de probe analizate prin metoda pre-screening PCR

0
1202

“În doar o săptămână procentul cazurilor pozitive de Omicron pe loturile studiate a crescut de la 35% la 78%. Dată fiind dinamica extrem de abruptă, există șanse ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate”

  • MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR un nou lot de 175 de probe COVID-19 pozitive, dintre care 137 prezintă suspciune de Omicron. Acestea urmează să fie confirmate prin secvențiere.
  • Numărul cazurilor suspecte în urma evaluării pre-screening este mai mult decât dublu în doar o săptămână de la ultima evaluare.
  • Pe lotul analizat săptămâna trecută au fost identificate 30 de cazuri cu probabilitate de infectare cu Omicron, dintre acestea 28 fiind confirmate cu noua tulpina în urma secvențierii.
  • Așa cum au semnalizat încă de la sfârșitul anului trecut, reprezentanții companiei estimează că numărul infectărilor cu Omicron va continua să crească accelerat, aceasta nouă tulpină urmând să devină dominantă în mai puțin de două săptămâni.
  • Dat fiind faptul că tulpina Omicron afectează și copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea școlară, reprezentanții MedLife atrag atenția asupra nevoii de a implementa noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii noii tulpini de Covid-19.
  • Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție rămân singurele arme împotriva noului val al pandemiei.
  • Este a șasea săptămână consecutivă în care MedLife analizează prin metoda pre-screening PCR probe pozitive de Covid-19 în vederea detectării cazurilor de Omicron. Până în acest moment compania a evaluat aproape 500 de cazuri, probele suspecte de Omicron fiind supuse procesului de secvențiere pentru o confirmare fermă.

București, 8 ianuarie 2022: Ca urmare a procesului săptămânal de evaluare pre-screening a probelor pozitive COVID-19, MedLife anunță încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate în mod aleatoriu de la de la pacienți din mai multe orașe din țară, confirmați cu virusul SARS-CoV-2 prin test PCR. Conform reprezentanților companiei, numărul suspiciunilor este mai mult decât dublu (de la 35% pe lotul evaluat săptămâna trecută, la 78% pe lotul studiat în această săptămână) ceea ce confirmă, o dată în plus, rata mare de transmisibiliate a noii tulpini. Probele suspecte provin din: Cluj – 68, București – 37, Timiș – 22 și Brașov -10. Acestea urmează să fie secvențiate în cursul săptămânii viitoare pentru o confirmare fermă.

Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte și ulterior confirmate prin secvențiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României și ne așteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susținut în această direcție”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

28 din cele 30 de cazuri suspecte de Omicron, anunțate săptămâna trecută, au fost confirmate prin secvențiere

După ce la finalului anului trecut au comunicat că au fost identificate prin pre-screening 30 de cazuri cu probabilitate de Omicron, dintr-un lot de 80 de probe analizate, reprezentanții MedLife anunță că 28 dintre acestea au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.

Kit-ul folosit pentru screening arată indicii că ar putea fi prezentă tulpina Omicron, însă confirmarea fermă vine în urma secvențierii. Chiar și așa, după cum se poate observa, indiciile sunt destul de precise, mai mult de 93% din cazurile pe care le-am considerat suspecte la evaluarea de săptămâna trecută fiind confirmate săptămâna aceasta prin secvențiere. Așadar, este foarte probabil ca cele 137 de cazuri suspecte identificate pe cel mai recent lot analizat să fie cu Omicron”, a adăugat Dumitru Jardan.

 

 

 

“Urmează o perioadă dificilă. Este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni”

Reprezentanții MedLife anticipează că în perioada imediat următoare numărul infectărilor raportate zilnic va crește alarmant din cauza contagiozității ridicate a noii tulpini, putând să ajungă chiar la 50.000 de cazuri/zi în două săptâmâni, în condițiile unei testări adecvate.

Așa cum am anticipat încă de anul trecut, valul 5 al pandemiei va lovi România la jumătatea lunii ianuarie, când ne vom confrunta, din nou, cu zeci de mii de infectări zilnic. Practic creșterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacțiunilor de Crăciun și a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători. Urmează să vedem o creștere și mai accelerată determinată de petrecerile organizate în noaptea dintre ani, creștere care va fi potențată și de intensificarea activității școlare. Având în vedere evoluția extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce privește prevalența tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening, este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate. Și atenție, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puțin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat și studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban), sunt șanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni. În acest fel, se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă.

Însă, important este cum se face această imunizare în masă și care vor fi efectele: cât de mare va fi presiunea pe sistemul de sănătate, câte cazuri grave se vor înregistra, câte decese. Iar aici schema de vaccinare completă și, mai ales, booster-ul, vor face diferența. E clar că șansele ca fiecare dintre noi să intre în contact cu această tulpină sunt foarte mari, depinde, însă, cât de pregătiți suntem pentru această întâlnire și cum vom ieși din ea”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Până la momentul transmiterii acestei știri, autoritățile au anunțat 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

 

***

 

 

Despre Sistemul Medical MedLife:

 

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.

 

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare baza de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din ţară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.

 

Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică si experimentată de management a fost capabilă să creeze și să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.

 

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

 

În perioada de pandemie MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.

 

Compania continua să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here