După Viena și Budapesta, „Shopping street program project” poate prinde viață și la București

0
878

 

În perioada 3-4 februarie, Rév András și Lőrincze Péter, președintele și respectiv, secretarul general al Federației Camerelor de Comerț Dunărene (DCCF), însoțiți de Antal Attila, director al firmei BUM Non-profit Ltd.Budapesta, au avut o serie de întâlniri de lucru cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), membru fondator al DCCF, la care au participat și consilierul economic al Ambasadei Ungariei în România, Bogár Ferenc. Camera bucureșteană a fost reprezentată de Iuliu Stocklosa, președinte, alături de prof. dr. ing. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii a CCIB și președintele Consiliului de Supraveghere al DCCF, și George Sorin Nicolescu, președintele Secțiunii Turism, ambii cu rang de vicepreședinte al Camerei.

Principalele obiective ale acestor întrevederi au vizat stabilirea modalităților concrete în care CCIB se va implica la nivelul Federației, precum și prezentarea, inclusiv în fața reprezentanților Primăriei Capitalei, a „Shopping street program project for DCCF”, proiect implementat cu rezultate foarte bune la Viena și, mai nou, la Budapesta.

În cadrul unei prime întrevederi, Iuliu Stocklosa a subliniat eforturile actualei conduceri a DCCF de a promova activitatea Federației pe plan european și a vorbit despre dorința Camerei bucureștene de a fi cât mai prezentă în activitatea acesteia. Reamintind că actul de înființare al DCCF a fost semnat chiar în Palatul CCIB, cu ocazia Adunării Generale din septembrie 2019, Iuliu Stocklosa a reiterat dorința de a organiza următoarea reuniune a Consiliului Director al Federației, programată pentru luna mai, în România, în județul Tulcea. Potrivit lui Ion Hohan, digitalizarea, managementul calității și turismul sunt domeniile în care CCIB ar putea contribui la coordonarea Proiectelor de Dezvoltare în cadrul DCCF, într-o primă etapă.

În intervenția sa, Rév András, care este și Președinte al Colegiul Economic Internațional  al Camerei de Comerț și Industrie Budapesta, a punctat oportunitățile de cooperare cu CCIB și pe acest palier: schimburi de misiuni economice, forumuri de afaceri, informații. În acest context, Iuliu Stocklosa a propus organizarea unei mini-expoziții cu produse din țara vecină la sediul CCIB, inițiativă ce poate fi replicată, în condiții de reciprocitate, la Budapesta.

Un spațiu generos în cadrul acestor întâlniri a fost alocat prezentării „Shopping Street program project for DCCF” de către Antal Attila, coordonatorul acestui proiect din Ungaria. „Shopping street program project” se adresează în special IMM-urilor și este implementat în Viena de către Primăria acestui oraș și de către Camera de Comerț locală, într-o asociere în proporții egale, iar în capitala Ungariei, exclusiv de către CCI Budapesta, prin firma BUM non-profit Ltd. Prin acest proiect, axat pe folosirea tehnologiei și pe un parteneriat cu administrația publică, antreprenorii și locuitorii, se asigură o dezvoltare holistică a orașelor, pe patru axe: rețea de afaceri smart, cooperare în comerț și servicii, conectivitate și educație.

Astfel, după modelul de la Viena, la Budapesta BUM acționează ca mediator între municipalitate și antreprenori, gestionează o platformă online (Kiberelem.hu) cu scopul de a folosi cât mai eficient spațiile comerciale din capitala țării vecine, organizează evenimente (festivaluri culturale, tururi istorice), asigură identitatea de brand și desfășoară activități integrate de marketing și comunicare pentru antreprenorii ce operează pe cele 11 străzi incluse în proiect, realizează cercetări de piață pe diverse teme și oferă antreprenorilor, în colaborare cu municipalitatea, informații utile pentru dezvoltarea afacerilor. În finalul intervenției sale, Antal Attila a exprimat întreaga deschidere de se implica în implementarea acestui concept și la București. De asemenea, a fost lansată ideea realizării unui proiect transfrontalier, la nivelul DCCF, pentru a dezvolta și în capitala noastră „Shopping Street project”.

Proiectul prezentat de colegii de la BUM a fost bine primit de către Alexandru Ichim, consilier al viceprimarului Capitalei, Stelian Bujduveanu, care a punctat deschiderea Primăriei Generale de a se implica în dezvoltarea unor proiecte în parteneriat public-privat, în beneficiul comunității de afaceri, pe trei paliere: financiar, prin asigurarea cadrului legal necesar și prin furnizarea de informații.

În opinia lui Antal Attila, pentru implementarea cu succes a acestui proiect, următorii pași ar trebui să vizeze: promovarea conceptului prin organizarea de forumuri și workshop-uri, realizarea unui studiu privind condițiile actuale din capitală, transferul de know-how, pregătirea primei străzi comerciale.

 

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here