București, 2 iunie 2022: Organizația Salvați Copiii România a intensificat, în 2022, programul de dotare a maternităților, secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală și de pediatrie, vulnerabilizate suplimentar pe fondul pandemiei din ultimii doi ani. Astfel, Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București a primit, în prezența Ministrului Sănătății, un ecograf performant și un ventilator de suport respirator, în valoare totală de 92.000 de euro.
În perioada 1 ianuarie 2018 – 25 mai 2020, în Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București s-a înregistrat un număr de 10.286 de nașteri. În aceeași perioadă, au fost 37.827 de spitalizări de zi și 20.882 de internări continue.
Pe parcursul pandemiei, aici au născut 182 de gravide și au primit îngrijiri de specialitate 194 de paciente cu patologii ginecologice diagnosticate cu infecție acută SARS-CoV2. Dat fiind caracterul multidisciplinar al spitalului, o parte din gravidele dispensarizate și care au născut în clinică au patologii asociate complexe (neoplazii, boală renală cronică, patologii cerebrale și de sistem cardiovascular, boli hematopoetice și chiar paciente cu transplant renal sau hepatic). Numeroase gravide cu astfel de patologii au fost transferate din spitalele din teritoriu și din maternitățile din București.
Prezent la evenimentul de dotare, Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a spus:
”Mulțumesc Organizației Salvați Copiii pentru că există un program de reducere a mortalității infantile și un model de bună practică în spitalele din România. Astăzi participăm la un eveniment important, o lungă listă de activități derulate de asociație, ce au dus la dotarea unităților medicale din toată țara.
Copiii au nevoie de echipamente performante, iar educația pentru sănătate este extrem de importantă pentru a reduce cazurile de prematuritate, sarcinile nedorite, sarcinile la copii.”
”Mă bucur că suntem astăzi aici, Salvați Copiii a fost și este un partener pentru Spitalul Universitar de Urgență. Nu este prima dată când Salvați Copiii ne oferă ajutorul, avem un parteneriat de ceva vreme și care va continua. Spitalul Universitar este un spital de ultimă linie a nou-născutului prematur. Prematuritatea este o problemă de sănătate, iar infrastructura necesară pentru această problemă a fost și este susținută în continuare. Mama și copilul fac un tot unitar, iar colaborările noastre cu organizațiile nonguvernamentale sunt puternice: luptăm pentru diagnosticarea cancerului, prevenția cardiacă, ceea ce reprezintă un tot unitar, care împing această colaborare mai departe”, a declarat Prof. Univ. Dr. Cîrstoiu Cătălin, Manager Spitalul Universitar de Urgență București.
În perioada 2020-2021, Spitalul Universitar de Urgență București a înregistrat o rată crescută a prematurității (13%). Dintre prematuri, 16% au avut sub 1.500g, ceea ce a însemnat spitalizare îndelungată, iar dintre toți nou-născuții, 10% au necesitat internare în TINN, respectiv suport respirator și îngrijiri speciale.
„Dotarea maternităților și a Secțiilor de Terapie Intensivă Neonatală este o prioritate, pentru că medicii noștri au nevoie de aparatură de ultimă generație, care să garanteze un tratament medical cât mai prompt și mai adecvat. Programul de combatere a mortalității infantile, derulat de Salvați Copiii România de un deceniu deja, are rezultate excepționale și asta ne încurajează să continuăm”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
„Evaluarea ecografică periodică în cursul sarcinii joacă un rol esențial în reducerea riscului de naștere prematură și a complicațiilor materne și fetale. Aparatura medicală performantă poate face diferența între moarte și viață și este indispensabilă unui centru medical unde ajung paciente din întreaga regiune”, a explicat Prof. Univ. Dr. Cîrstoiu Monica Mihaela, Medic primar Obstetrică – Ginecologie, Spitalul Universitar de Urgență București.
CONTEXT
Organizația Salvați Copiii România a accelerat din 2021 programul de dotare a unităților medicale și a continuat oferirea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) în zone defavorizate la nivel național: astfel, anul trecut au fost dotate 24 de spitale, cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 1.254.000 euro. Au fost achiziționate 92 de echipamente performante, consumabile, mobilier medical, rampe de oxigen etc. Numai în București, 6 unități medicale au primit aparatură și echipamente medicale în valoare totală de 742.398 de euro.
Au fost donate Spitalului „Grigore Alexandrescu” din capitală două ambulanțe performante și aparatură medicală de ultimă generație.
Totodată, Salvați Copiii a renovat și modernizat integral secția Obstetrică-Ginecologie I a Maternității Polizu și a demarat un amplu proces de reabilitare a Blocului Operator și a Secției de Terapie Intensivă ale aceleiași unități medicale.
Până la sfârșitul anului 2022, Salvați Copiii va dota 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 30.000 de copii. Echipamentele vor ajunge în spitale din județele: Argeș, Botoșani, Brașov, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Tulcea, precum și în București.
- Spitalul Municipal Sebeș
- Spitalul Municipal Aiud
- Spitalul Municipal Blaj
- Spitalul Curtea de Argeș
- Spitalul Municipal Dorohoi
- Spitalului Județean Brăila
- Spitalul Orășenesc Rupea
- Spitalul Orășenesc Negoiu
- Spitalul Județean Resița
- Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș
- Spitalul Municipal Moreni
- Spitalul Orășenesc Segarcea
- Spital Municipal Profesor Dr. Irinel Popescu Băilești
- Spitalul Clinic Filantropia Craiova
- Spitalul Filişanilor
- Spitalul Orășenesc Dăbuleni
- Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
- Spitalul Municipal Anton Cincu Tecuci
- Spitalul Județean Deva
- Spitalul Orășenesc Hațeg
- Spital Municipal Lupeni
- Spital Municipal Brad
- Spital Municipal Petroșani
- Spital Municipal ,, Dr. Al. Simionescu” Hunedoara
- Sipitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie Elena Doamna
- Spitalul Municipal de Urgență Pașcani
- Spitalul Orășenesc Hârlău
- Spitalul Municipal Sighetu Marmației
- Spitalul Municipal Sighișoara
- Spitalul Municipal Dr. Eugen Nicoară Reghin
- Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
- Spitalul Județean de Urgență Slatina
- Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești
- Spitalul Municipal Câmpina
- Spitalului Județean de Urgență Zalău
- Spitalul Județean de Urgență Satu-Mare
- Spitalul Municipal Mediaș
- Spitalul Minicipal Fălticeni
- Spitalul Municipal Lugoj
- Spitalul Județean de Urgență Tulcea
- Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Huși
- Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman”
- Spitalul Universitar de Urgență București
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, sectia ORL, Secția Clinica de Ortopedie Pediatrică, Secția Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri
- Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Maternitatea Polizu- Blocul Operator și ATI.
De asemenea, anul acesta, Salvați Copiii va susține, împreună cu partenerii săi, 4 cursuri de competențe în ecografie la patul bolnavului pentru minim 50 de medici neonatologi din regiunile: Sud- Muntenia, Nord-Est, Centru și Vest.
Intervenția Salvați Copiii în domeniul sănătății mamei și a copilului
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat, din 2010, o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, din 16 județe, cu 74.880 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
În 2022, peste 100 de specialiști locali Salvați Copiii vor sprijini 10.000 de copii până în 5 ani, gravide și mame din 20 de județe prin:
- facilitarea accesului la servicii socio-medicale intregrate, sprijin pentru nutriție adecvată și igienă și consiliere cu privire la îngrijirea copiilor și sănătatea în timpul sarcinii.
- facilitarea controalelor și analizelor gratuite în timpul sarcinii pentru fetele și femeile însărcinate în cadrul a 3 caravane medicale. Mai mult, specialiștii locali Salvați Copiii facilitează accesul tuturor gravidelor din cele cinci județe din Sud-Vest Oltenia la controale medicale și analize gratuite la Centrul de Screening din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.
De asemenea, 100.000 de mame din 100 de maternități din toată țara vor beneficia de sesiuni de educație cu privire la îngrijirea nou-născuților, importanța îmbrățișărilor și combaterea depresiei postpartum și vor informate cu ajutorul unei broșuri realizate de Salvați Copiii în parteneriat cu medici neonatologi, pediatrii și psihologi. Informarea va fi completată de kit-uri suport ce le vor ajuta pe mame să își îngrijescă mai bine copiii.
20.000 de mame din 10 maternități vor fi informate cu ajutorul videoclipurilor educative realizate de Salvați Copiii în parteneriat cu medici specialiști. Acestea vor fi redate cu ajutorul sistemelor de comunicare video montate în saloanele din următoarele maternități:
- Spitalul Universitar de Urgență, București
- Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, București
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș
- Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara
- Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iași
- Spitalul Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou – Suceava
- Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
- Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. I. A. Sbârcea Brașov.
Aria de desfășurare a programului Sănătatea mamei și a copilului: 46 de comunități rurale defavorizate din România: Ștefănești, Micești, Tărlungeni, Săcele, Budila, Zizin, Gorbănești, Ibănești, Hilișeu-Horia, Anina, Reșița, Dognecea, Mociur, Doman, Calea Timișoarei, Albești, Negru-Vodă, Breasta, Malu Mare, Preajba, Predești, Pui, Râu de Mori, Cepelnița, Costulești, Șcheia, Mironeasa, Râciu, Band, Săbăoani, Bahna, Urlați, Bucov, Voitinel, Dolhești, Ciprian Porumbescu, Ilisești, Jimbolia, Checea, Clarii Vii, Moșnița-Nouă, Dragomirești, Osești, Mănești, Romlux, Babadag și 15 raioane din Republica Moldova: Mun. Chișinău, Cimișlia, Comrat, Drochia, Glodeni, Orhei, Sîngerei, Soroca, Șoldănești, Telenești, Cahul, Cantemir, Hîncești, Caușeni, Strășeni.
#INVESTIȚIE ÎN VIAȚĂ cu 20% din impozitul pe profit
Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și de calitate, prin încheierea unui unui contract de sponsorizare, iar persoanele fizice au posibilitatea de a dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/renovare sau prin SMS la 8844, 2 euro lunar.
Persoană de contact: Ștefania Mircea, coordonator program reducerea mortalității infantile Salvați Copiii – [email protected] , tel. 0745 375 148.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:
De 32 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.