Sursa foto: https://unsplash.com/photos/OQMZwNd3ThU
Orice angajat care intra pe piata muncii intr-o companie, indiferent de dimensiunea sau de obiectul de activitate al acesteia, trebuie sa beneficieze de o instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca. In acest fel pot fi aflate riscurile asociate meseriei pe care o practica si metodele prin care acestea pot fi evitate.
De efectuarea acestei instruiri trebuie sa se preocupe angajatorul, care fie poate delega un angajat din cadrul companiei care are pregatirea necesara pentru a sustine aceste cursuri de instructaj, fie poate apela la servicii externe, oferite de o firma specializata in servicii SSM, la care sa apeleze ori de cate ori este nevoie.
In ce consta instructajul SSM si cum se realizeaza?
Prin intermediul instructajului privind sanatatea si securitatea in munca se urmareste aducerea la cunostinta angajatilor si insusirea de catre acestia a conditiilor in care ar trebui sa se desfasoare activitatea profesionala astfel incat sa se protejeze siguranta, sanatatea si viata angajatilor, precum si integritatea fizica si psihica a acestora.
In cadrul unui astfel de instructaj sunt prezentate riscurile activitatii profesionale, metode de prevenire si protectie pentru fiecare post de lucru si functiile exercitate de angajati. De aceea, instructajul SSM este structurat in 3 etape, pentru ca angajatii sa fie intotdeauna la curent si cu informatiile proaspete, in vederea evitarii situatiilor riscante si accidentelor de munca.
Prima etapa este cea instruire introductiv generala, care se adreseaza tuturor noilor angajati, care trebuie informati cu privire la activitatile specifice companiei in care lucreaza. Aceasta etapa de instruire se finalizeaza cu o testare, care are rolul de a verifica nivelul cunostintelor acumulate de angajati.
Cea de-a doua etapa este instruirea la locul de munca, in care sunt prezentate riscurile si masurile de prevenire si protectie a sigurantei si sanatatii la locul de munca, pentru fiecare functie exercitata, aceasta etapa a instruirii fiind sustinuta de conducatorul de la locul de munca.
Cea de-a treia etapa reprezinta instruirea periodica, pentru reimprospatarea si actualizarea informatiilor obtinute cu privire la securitatea si sanatatea la locul de munca.
Toate aceste instructaje tinute angajatilor trebuie notate in fisele angajatilor de instruire la locul de munca.