Confortul termic si siguranta sunt unele dintre cele mai importante criterii pentru o locuinta, indiferent de tipul si dimensiunea acesteia. Infiltratiile de apa insa pot afecta toate aspectele care tin de o casa sigura si confortabila, deoarece pot produce numeroase neplaceri si stricaciuni.
Cu timpul, apa care patrunde pe sub elementele acoperisului sau se infiltreaza pe la fundatia casei poate eroda structura de rezistenta a acesteia si favorizeaza aparitia mucegaiului, care este nociv pentru sanatatea oamenilor, in special a celor care deja se confrunta cu afectiuni respiratorii. De aceea, lucrarile de hidroizolatii efectuate corect, pe toata suprafata locuintei, sunt esentiale.
Cand ar trebui efectuate lucrarile de hidroizolatii?
Recomanda este ca lucrarile de hidroizolatie sa fie efectuate inca de la stadiul de constructie a casei, in toate zonele predispuse la a intre in contact cu apa, de la acoperis pana la subsol si fundatie. Cu toate acestea, o casa veche poate avea nevoie de o renovare, din care nu ar trebui sa lipseasca si lucrarile de hidroizolatie.
Indiferent insa ca este vorba despre constructia initiala sau de o renovare completa, cea mai potrivita perioada este in primavara sau chiar vara, cand precipitatiile sunt mai reduse, astfel incat lucrarile sa nu fie intrerupte de o vreme neprielnica.
In situatiile in care oamenii deja se confrunta cu probleme create de infiltratia apei, cum ar fi udare plafonului, de exemplu, lucrarile de reparatii nu ar trebui amanate, indiferent de anotimp. Totusi, este indicat ca acestea sa fie efectuate pe o suprafata uscata, dar pentru garantia ca rezultatele vor fi cele asteptate, ar trebui sa se apeleze la serviciile unei firme specializate.
De ce este necesara hidroizolarea casei?
Pe langa protectia impotriva umezelii si a infiltratiilor de apa, un bun sistem de hidroizolatii ofera si o protectie mai mare impotriva vantului si a patrunderii aerului rece in casa. Altfel spus, contribuie si la izolarea termica a acesteia, aspect cu atat mai important daca exista si o mansarda locuibila, care este mai predispusa la pierderi de caldura.
In concluzie, o hidroizolatie efectuata corect si eficienta protejeaza casa si imbunatateste performantele energetice ale acesteia.