Importanța gestionării corecte a deșeurilor electrice și electronice

0
1217

 

Sursa: Pixabay.com

 

Te-ai gândit vreodată cât de importante sunt activitățile de colectare deșeuri electrice? De cele mai multe ori, echipamentele electrice și electronice vechi, ieșite din uz, sunt depozitate necorespunzător, acest lucru generând riscuri majore pentru mediul înconjurător.

Pe fondul evoluției tehnologice, industria de echipamente electrice și electronice s-a dezvoltat semnificativ. Cu toate acestea, acest lucru implică și o creștere a cantității de deșeuri, ele fiind considerate periculoase din cauza conținutul lor toxic.

Dispozitivele electrice conțin cantități semnificative de plumb, mercur și cadmiu, substanțe foarte toxice, cu impact semnificativ asupra solului și a aerului.

De aceea, pentru a minimiza impactul acestora asupra mediului se impune o gestionare cât mai sigură și durabilă a acestora, în acord cu prevederile legale.

Ce trebuie să facă generatorii de deșeuri electrice și electronice pentru a asigura o bună gestionare a acestora?

În primul rând, pentru a garanta un proces de colectare deseuri corect și lipsit de riscuri este necesară respectarea tuturor măsurilor prevăzute de cadrul legal pe linie de deșeuri. În privința acestor tipuri de deșeuri, puncte de referință ale legislației sunt OUG 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice și OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

O gestionare corectă se poate asigura în măsura în care se efectuează o colectare separată a acestora.

După colectare, aceste deșeuri sunt sortate și depozitate ținând cont de tipul acestora. În felul acesta, ele pot trece în etapa de tratare, un proces extrem de important cu ajutorul căruia:

  • Se pot recupera anumite materiale, cu scopul de a fi reciclate;
  • Se pot monitoriza și gestiona eficient substanțele toxice ale deșeurilor.

Componentele ce nu pot fi salvate și supuse valorificării, ajung în etapa de incinerare sau se depozitează corespunzător, în cele mai optime condiții tehnice.

De reținut că aceste tipuri de deșeuri trebuie predate doar unor operatori autorizați în ceea ce privește colectarea, tratarea și/sau eliminarea lor. Pentru a îndeplini toate obiectivele legate de gestionarea lor eficientă, agenții economici trebuie să aplice cele mai potrivite și sigure soluții de colectare deșeuri, urmărind o minimizare a efectelor generate de acestea mediului înconjurător.

 

Din postura de generator de DEEE-uri, asigurarea unui management corespunzător al lor îți poate aduce multiple avantaje, printre care:

  • Eliminarea riscului de penalități sau neconformități în cazul unui control de mediu;
  • O bună desfășurare a proceselor operaționale;
  • Prevenirea sau reducerea semnificativă a impactului generat mediului.

Concluzii

Chiar dacă pare simplu în teorie, respectarea tuturor etapelor care țin de gestionarea echipamentelor electrice și electronice nu este deloc o activitate simplă.

Tocmai de aceea, e recomandat să apelezi la o companie specializată în managementul deșeurilor, cu vastă experiență în activitățile de colectare deșeuri periculoase și nepericuloase. Astfel, elimini din start problemele juridice și te bucuri de o evoluție ascendentă a afacerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here