Cererea de spații de depozitare urmează să crească în toată Europa

    0
    1246

    Cererea de spații de depozitare în Europa este în urcare, alimentată de creșterea comerțului electronic, potrivit experților agenției imobiliare internațională Savills.

    Iar creșterea cererii nu este deloc mică. Studiul Savills prevede o creștere a cererii cu 8,6 milioane m² de spațiu de depozitare în Europa între 2021 și 2025.

    O cauză este în mod clar explozia comerțului electronic. Pandemia, care a forțat magazinele și afacerile să închidă în timpul blocajelor, a făcut ca oamenii să apeleze la cumpărături online și la livrarea la domiciliu. În mod efectiv, pandemia a accelerat tendința de creștere pentru cumpărarea online.

    Mike Barnes, asociat de cercetare Europe Savills, a declarat: „În contextul pandemiei prin care trecem, am observat o creștere spectaculoasă a cumpărăturilor online în 2020.”

    Dar nu toată cererea de depozitare va fi atribuită achizițiilor. O proporție semnificativă va fi dedicată logisticii inverse, unde se returnează pachetele.

    Aproximativ 1,7 milioane m² din cei 8,6 milioane m² – sau 20% – vor fi alocați gestionării retururilor. Mike Barnes a adăugat: „Deși intenționăm să eficientizăm strategiile omnicanal ale retailerului pentru a reduce numărul de retururi, va exista o cerere semnificativă pentru spațiu de stocare atât pentru inventarul nou, cât și pentru retururi.”

    Diferitele țări europene se află în etape diferite în procesul de planificare și implementare a unei strategii pentru creșterea capacității depozitelor și utilizarea diferitelor abordări.

    Alexandre Fraigneau, director de tranzacții al Savills France, a declarat: „Nu există o soluție unică pentru returnarea mărfurilor, deoarece consumatorii apreciază confortul. Distribuitorii și companiile de livrare de colete țin cont de evoluțiile actuale și par să adapteze din ce în ce mai mult configurația depozitelor lor.”

    Savills, în colaborare cu UKWA, a efectuat, de asemenea, un studiu specific asupra a ceea ce s-a întâmplat cu sectorul de depozitare de pe piața din Marea Britanie, care, fără îndoială, va reflecta ceea ce se întâmplă în restul Europei.

    În timp ce în 2015, ocupanții dominanti ai depozitelor au fost comercianții cu amănuntul, acest lucru s-a inversat odată cu logistica de tip 3PL crescând nivelul de ocupare cu 42%, comercianții cu amănuntul online crescând gradul de ocupare a depozitelor cu un fenomenal 614%!

    Alte sectoare notabile care au înregistrat o creștere a spațiului de depozitare sunt sectoarele en-gros și de livrăre, care au beneficiat de schimbarea continuă către vânzările online. Aceste sectoare au înregistrat creșteri de 73%, respectiv 51%.

    Per total, din 2015, s-a înregistrat o creștere a unităților de depozitare cu 32% și o tendință către depozite mai mari.

    Raportul a analizat, de asemenea, vânzările de depozite și modul în care aceste unități existente sunt acum utilizate. Retailerii online au câștigat cel mai mult spațiu pe piața second-hand, reprezentând un câștig net de aproape 1 milion de metri pătrați.

    În același timp, companiile de producție par să facă tranzacții și să treacă de la spații mai vechi la facilități mai mari și mai moderne, astfel încât amprenta lor generală a crescut din 2015.

    Având în vedere că se preconizează că vânzările de comerț electronic în Europa vor crește cu 298 de miliarde de dolari, vor trebui găsiți încă 300 de milioane de metri pătrați de spațiu de depozitare. CBRE estimează că fiecare miliard de dolari în vânzări de comerț electronic va necesita un spațiu suplimentar de un milion de metri pătrați de depozit, făcând din depozitarea imobiliară o proprietate premium.

    Previziunea CRBE de o creștere cu 1,5 trilioane de dolari (1,3 trilioane de euro) a vânzărilor din comerț electronic la nivel mondial în următorii 5 ani va necesita un spațiu suplimentar de 1,5 miliarde de metri pătrați la nivel mondial, cu 298 de milioane de metri pătrați necesari în Europa. Una dintre cele mai mari piețe de comerț electronic este Marea Britanie, cu o penetrare a pieței de 32%. Aceasta este urmată îndeaproape de Olanda cu 26% și Cehia cu 20%.

    Tasos Vezyridis, directorul departamentului de cercetare industrială, logistică și retail la CBRE, a adăugat: „Piața europeană este relativ polarizată în ceea ce privește penetrarea comerțului electronic.

    „Există o serie de piețe, inclusiv Marea Britanie, Germania, Suedia și Țările de Jos, care au deja implementați mulți dintre factorii necesari pentru a facilita niveluri ridicate de comerț electronic și acest lucru a fost accelerat în timpul pandemiei.

    „Cu toate acestea, credem că multe dintre piețele mai puțin evoluate în acest sens, cum ar fi Portugalia, Italia și Spania, vor avea o creștere mai mare în următorii cinci ani și vor începe să ajungă din urmă națiunile deja dominante, ceea ce va duce la creșterea cererii de spațiu logistic pe aceste piețe și în toată Europa.”

    Agentul imobiliar online Rightmove a raportat o activitate frenetică în sectorul depozitelor, cu o creștere uriașă a căutărilor de depozite comerciale și spații de depozitare.

    Alex Solomon, directorul portalului imobiliar comercial Rightmove, a declarat: „A existat o nevoie mai mare de depozite de toate dimensiunile pentru a răspunde cererii crescute din partea oamenilor care fac cumpărături online, ceea ce a dus la suprasolicitarea cererii din sectorul industrial și al depozitelor.”

    Există o tendință clară către depozite mai mari. În timp ce depozitele sub 500.000 mp încă reprezintă majoritatea unităților, reprezentând un procent de 66%, unitățile de peste 500.000 mp reprezintă acum 34% din total, față de 30% în 2015.

    Având în vedere creșterea prognozată a cererii pentru noi depozite, cuplată cu creșterea cererii pentru stocurile existente, întrebarea pentru proprietarii de depozite este cum să folosească cel mai bine un nou spațiu de depozitare sau cum să adapteze un spațiu actual pentru a-i optimiza utilizarea.

    Depozitele au nevoie de echipare cu rafturi de toate tipurile și multe altele – o soluție completă de depozit, fie că este manuală, semi-automatizată sau complet automatizată. Aici expertiza noastră este de neprețuit, în calitate de designeri, producători și furnizori de top de echipamente de depozitare. În concluzie, vă invităm să discutați cu echipa noastră despre nevoile dvs. de depozitare

    Sursa: dexion.ro

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here