- RADAR are loc pe 27-29 octombrie 2023 la Magazinul București și se desfășoară pe 5 etaje
- Noua temă a festivalului este LIVE
- Peste 50 de artiști prezintă instalații interactive de artă digitală și specacole LIVE
- O secțiune importantă a festivalului este RADAR Kids, instalații interactive
București, 20 octombrie 2023. RADAR, cel mai amplu festival de new media art din România, are loc anul acesta între 27 și 29 octombrie, într-un spațiu inedit din centrul Bucureștiului, pe care îl deschide special pentru publicul larg, Magazinul București.
Tema celei de-a IV-a ediții este LIVE și explorează tehnologii de ultimă generație ca mediu de creație și augmentare în relație cu artele performative și ale spectacolului.
RADAR este o radiografie anuală a industriei de new media art, susținută de UniCredit Bank și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.
RADAR deschide Magazinul București
„Ediția cu numărul 4 a festivalului marchează atât o selecție mai bogată de artiști prin integrarea proiectelor performative de dans contemporan, muzică, poezie, cât și prezența noastră într-un spațiu pe care îl deschidem în premieră pentru public. Este vorba despre Magazinul București, o clădire istorică din centrul capitalei, a cărei vitrină centrală se va transforma într-o instalație participativă cu care invitații vor putea interacționa în timp real.
Publicul RADAR a crescut în fiecare an și la fel și apetitul pentru arta digitală, new media art și instalații interactive. Ne bucurăm că este o scenă pe care am reușit să o creștem alături de artiști și parteneri, atât din mediul privat cât și cu sprijinul administrațiilor publice. Cu fiecare ediție artiștii găsesc noi modalități de a combina muzica și arta vizuală pentru a oferi publicului experiențe cât mai personalizate.” spun organizatorii RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.
Festivalul va avea loc pe toată suprafața a 5 etaje ale Magazinului București și va găzdui peste 30 de proiecte artistice, instalații de artă digitală, proiecte ce folosesc inteligența artificială, lucrări de realitate augmentată, realitate virtuală și mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică și poezie și secțiunea dedicată RADAR Kids.
Ediția reunește o selecție mai bogată decât în alți ani de proiecte multidiscplinare realizate de artiști și dezvoltatori români din toată țara, curatoriate de Alina Rizescu, Dilmana Yordanova și Alexandru Berceanu.
Scenă AV
Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20:00 și 23:00, scena audio-video va fi susținută de artiștii Matze, Electric Brother, Adistu, Capra Vecinului (Paul Agripa, Emi, Kozo), Noetic și Moduler.
LIVE
Tema LIVE implică faptul că în fiecare zi vor avea loc spectacole live, iar una dintre lucrările realizate de artiștul D.A.I, în colaborare cu Alex Cioacă, va fi un maraton audio live pe întreaga perioadă a festivalului. Lucrarea numită Soundprints îmbină înregistrări de sunete ale clădirilor de patrimoniu, captate cu un aparat de înregistrare, amplasat pe diferiți pereți, iar această arhivă sonoră va fi transpusă într-o instalație audio vizuală, un live act experimental de 30 de ore. Proiectul face parte din categoria Community.
Realitate augmentată
Secțiunea de realitate augmentată este prezentată de Fanta cu proiectul XR Halloween Collection, în care 5 creaturi din folclorul românesc vor prinde viață sub formă de filtre 3D și face filters, pe Instagram. Acestea sunt Ielele, Pricoliciul, Ursitoarele, Zmaj și Zmeul și vor fi accesibile oriunde în lume prin platforma de social media dar și în fața magazinului București, ca o capsulă XR Month.
RADAR Kids
Pe scena RADAR sunt bineveniți și copiii. Festivalul aduce cultura digitală și tehnologia cu scop creativ mai aproape de copii și anul acesta prin secțiunea RADAR Kids, care prezintă proiecte ce pun în legătură asociații și instituții culturale cu artiști și îi provoacă pe aceștia să exploreze lumea imaginației și să ofere copiilor experiențe cât mai inedite, printr-un demers de educație susținut de LIDL România și Primăria Sectorului 3.
Line-up
Printre artiștii prezenți la RADAR anul acesta se numără: Spherical Aberration, Cristina Bodnărescu & Oana Băluță, Augmented Space Agency, Teatrul Postnațional Interfonic, Sandrine Deumier, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Șimon, Ștefan Damian, Dragoș Pitaru, Andrei Cornea, Matei Mihai, NeoTectoniX Architects, Denis Flueraru, Ioana Mischie, Andra Bria, Tammy Lovin, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei, d.a.i (Dan Adrian Ionescu), Cote, Rekabu, Sillyconductor, Ovidiu Daneș.
Despre RADAR
RADAR este cel mai amplu festival de new media art susținut de UniCredit Bank și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.
RADAR KIDS prezentat de Lidl România și Primăria Sectorului 3.
Parteneri: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Mercedes, Fanta, Primăria Municipiului București prin ARCUB, Absolut, Conceptual Lab by Theo Nissim, Primăria Sectorului 3, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din România, UNATC I. L. Caragiale, Opera Comică, Societatea Ornitologică Română (SOR), Fundația România de Mâine, Fundația ESHTE, 360 Revolution.
Parteneri media: IQAds, The Institute, Zeppelin, Agerpress, Designist, BIZ, Iabilet, Bilete.ro, Eventim, Livetickets, start//up, Igloo, Modernism, GOKID, Munteanu, Radio România Cultural.
Parteneri radio: KissFm, Zile si Nopti, Rock FM, Magic FM.
Identitatea acestei ediții RADAR este realizată de Glitch Shop.Mai multe informatii pe pe paginile de social media @RADAR.newmediaart.
RADAR LIVE este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
RADAR KIDS Evoluția este un proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local al Sectorului 3. Acest material nu reprezintă poziția autorității finanțatoare.