Curtea de Arbitraj București: Clauza de arbitraj, necesară în contractele comerciale

0
145

Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a organizat ”Business Breakfast: Arbitrajul – clauza compromisorie și implicațiile sale”, eveniment al cărui scop a fost acela de a informa antreprenorii cu privire la importanța pe care arbitrajul institutionalizat și introducerea clauzei de arbitraj o au în contractele comerciale și în contractele de achiziții publice.

În cadrul evenimentului, specialiști în drept și arbitrii Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București au punctat avantajele pe care arbitrajul institutionalizat le aduce, precum celeritatea soluționării litigiilor, confidențialitatea, costurile mici, degrevarea instanțelor de judecată, în raport de prerogativele legislative, cunoscute de publicul larg ca fiind “Justiție alternativă”.

„Camera București consideră că, datorită avantajelor sale certe, arbitrajul ar trebui să fie în permanență pe agenda publică a decidenților, drept o alternativă viabilă la soluționarea litigiilor, inclusiv în contractele de achiziție publică. Știm cu toții că din cauza suprasolicitării instanțelor de judecată, termenele sunt fixate la intervale de timp destul de lungi, procesul întinzându-se pe parcursul multor luni și, în cazurile complexe, chiar ani, ceea ce, trebuie să recunoaștem, poate influența negativ bunul mers al proiectelor, atât în mediul privat, cât și în cel public. În plus, nu sunt de neglijat stresul la care sunt supuse părțile și lipsa de confidențialitate a actului de judecată, care poate conduce la deteriorarea imaginii și reputației acestora. Aceste inconveniente pot fi evitate dacă se apelează la arbitraj! Mai mult, date fiind avantajele incontestabile ale arbitrajului, ne dorim să purtăm dialog constructiv cu toți factorii interesați cu privire la stabilirea etapelor de parcurs pentru ca arbitrajul instituționalizat să fie accesat cu succes și în mediul public fără riscuri pentru părțile implicate” a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Iuliu Stocklosa, în deschiderea evenimentului.

La rândul său, președintele Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Cristina Petrovici a făcut apel la specialiștii în domeniu pentru educarea antreprenorilor în privința arbitrajului comercial și soluționarea litigiilor în afara instanțelor de judecată.

„Sper că, prin implicarea și cu ajutorul dumneavoastră, al specialiștilor, vom reuși să educăm mediul economic bucureștean să facă uz de calea arbitrajului institutionalizat, care este cea mai bună alternativă de soluționare a litigiilor între comercianți. Mă bucur că avem alături de noi atât mediul academic, cât și reprezentanți ai unor instituții publice. Vedem acest eveniment ca o oportunitate pentru ca mediul de afaceri să reușească să ne sprijine în demersul nostru de a face din arbitraj ceea ce trebuie să fie. După cum știti, Curtea de Arbitraj București este cea mai veche din România. Mă bucur că acum avem ocazia să vă prezentăm clauza compromisorie și implicațiile sale și să reușim, împreună, să oferim mediului de afaceri această oportunitate”, a declarat Cristina Petrovici, președintele Curții de Arbitraj București.

De asemenea, în deschiderea evenimentului, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, Ștefan Deaconu, a reiterat avantajele pe care arbitrajul comercial le aduce antreprenorilor, notând importanța sprijinului pe care arbitrajul îl aduce instanțelor.

„Arbitrajul comercial nu este în competiție cu instanțele statale. Arbitrajul este un ajutor pe care noi îl oferim instanțelor judecătorești prin degrevarea lor de aceste cauze. Sunt o serie de cauze care pot merge în arbitraj. Dacă ne uităm în Codul de Procedură Civilă, vom observa că sunt domenii nearbitrabile dar sunt o serie de litigii care sunt arbitrabile, iar rolul nostru este de a promova cât mai mult acest arbitraj. Arbitrajul există atâta timp cât oamenii au încredere în instituțiile de arbitraj și în arbitrii. Trebuie o atenție sporită la credibilitate. Calitatea hotărârilor arbitrale denotă calitatea pe care instituțiile de arbitraj o au și o dau acestui proces de arbitraj. Mă bucur că anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca arbitrajul comercial să fie făcut doar de către instituțiile recunoscute prin lege, deoarece aveam o mare problemă cu arbitrajele exercitate de ONG-uri. Calitatea lor era îndoielnică iar multe hotărâri erau ulterior anulate în instanță. De aceea, trebuie să avem o mare atenție la calitatea hotărârilor” a declarat Ștefan Deaconu.

Evenimentul a continuat apoi cu un panel format din specialiști în domeniu, în cadrul căruia au fost expuse avantajele clauzei compromisorii din perspectiva europeană a soluționării alternative a litigiilor, precum și implicațiile clauzei compromisorii în contractele de achiziție publică. Panelul a fost încheiat printr-o serie de recomandări practice pentru redactarea clauzei arbitrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here