Ce tipuri de contracte încheie o societate comercială în România

0
110

În funcție de activitatea sa, o societate comercială încheie diverse tipuri de contracte, acestea fiind instrumentul care garantează existența unui raport comercial legal. Este important ca într-un raport comercial părțile să își cunoască drepturile și obligațiile, întrucât acest aspect previne apariția unor conflicte sau litigii comerciale izvorâte din neînțelegerea dintre părți și nerespectarea unor clauze contractuale. Prezentul articol analizează tipurile de contracte pe care o societate comercială le încheie și tipuri de clauze contractuale esențiale pe care acestea ar trebui să le conțină. Specialistii recomandă apelarea la un avocat comercial sau un avocat corporate care vă poate oferi consultanță în încheierea de contracte precum contracte de împrumut, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare sau contracte comerciale, prin redactare, negociere, revizuire și eliminarea unor clauze abuzive în contractele dintre profesioniști.

Tipuri de contracte încheiate de o societate comercială

Pentru desfășurarea legală și eficientă a activității, un operator economic încheie diferite tipuri de contracte cu clienți, furnizori sau alte persoane, astfel încât pentru orice operațiune să fie stabilit un cadru legal concret. Un operator economic încheie contracte precum contracte de împrumut, contracte de prestări servicii, contracte de vânzare sau contracte comerciale. În ceea ce privește contractele de împrumut, acestea sunt încheiate în special în cazul societăților pentru finanțarea activității economice.

Prin contracte de împrumut (de folosință) se pot ceda temporar și bunuri sub formă de comodat. O societate comercială poate ceda, de exemplu, echipamente, utilaje sau diverse instrumente de lucru. În cazul unor contracte de vânzare, se urmărește transferarea dreptului de proprietate asupra unor bunuri mobile sau imobile în schimbul unui preț. Contractele de prestări servicii sunt cele mai utilizate acorduri ale unui operator economic prin care acesta prestează anumite servicii în schimbul unei remunerații. Noțiunea de contracte comerciale include o gamă variată de acorduri necesare pentru realizarea obiectului de activitate al unui operator economic, precum contracte de franciză, contracte de distribuție, contracte de asociere, precum și orice alt contract necesar unei societăți comerciale pentru a funcționa în mod legal. Un avocat comercial sau un avocat litigii comerciale vă poate oferi asistență juridică de specialitate în redactare, revizuire, negociere de contracte, precum și în eliminarea unor clauze abuzive în contractele dintre profesioniști, astfel încât interesele părților să fie protejate.

Tipuri de clauze contractuale

La momentul încheierii unui contract, indiferent de tipul acestuia, este necesară introducerea unor clauze contractuale din care să reiasă drepturile și obligațiile concrete ale părților, precum și alte elemente importante ce servesc la stabilirea clară a relației contractuale. Fiecare contract în parte conține clauze specifice obiectului său, însă printre clauzele pe care ar trebui să le conțină orice contract se numără mai multe tipuri de clauze contractuale, precum clauza privind obiectul contractului, prețul și modalitatea de achitare a acestuia, durata, forța majoră, penalități pentru neîndeplinirea obligațiilor, modalitățile de încetare a contractului, soluționarea unor eventuale litigii comerciale, etc. Un avocat litigii comerciale și un avocat corporate recomandă ca la momentul încheierii unui contract de orice fel, părțile să își cunoască drepturile și obligațiile, motiv pentru care asistența juridică de specialitate este esențială, astfel încât interesele părților să fie protejate, iar eventualele clauze abuzive in contractele dintre profesioniști să fie eliminate.

„Asistența oferită de un avocat comercial s-a dovedit a fi esențială pentru societățile comerciale în ceea ce privește încheierea contractelor”, a declarat Dr. Radu Pavel, Avocat Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Având în vedere cele menționate, contractele încheiate de un operator economic reprezintă instrumentul principal care guvernează relația acestuia cu terții, stabilind concret drepturile și obligațiile părților contractante. Este esențial ca acordurile pe care un profesionist le încheie să fie corecte din punct de vedere legal, indiferent că sunt încheiate cu clienți sau cu furnizori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here