A doua generație de antreprenori: „Întotdeauna trebuie să gândești mare, chiar dacă e un pic înfricoșător”

0
884

interviu cu Octavian STOCKLOSA, CEO East Electric

Cum a evoluat piața automatizărilor industriale în ultimii ani?

Se remarcă o dezvoltare semnificativă a tehnologiilor ce permit realizarea de operațiuni fără intervenție umană. Mă refer, în principal, la dezvoltări tehnologice în sisteme de recunoaștere sau urmărire obiecte cu sisteme video complexe, algoritmi noi pentru roboți industriali, sisteme adaptive de control și alte avansări tehnologice care asigură punerea în operă a aplicațiilor de automatizare mult mai rapid decât prin procesul convențional. De exemplu, pentru un proiect care până acum se realiza în 8 luni, acum, prin utilizarea unor astfel de tehnologii, durata sa de implementare scade la circa 5 luni.

Cum v-ați adaptat strategia la nivelul firmei?

În ceea ce ne privește, investițiile în tehnologii emergente constituie o prioritate, atât pentru a rămâne competitivi, cât și pentru a aduce inovații semnificative în domeniul în care activăm. Prin natura activității noastre, suntem integratori de sisteme. Am integrat și vom continua să integrăm astfel de tehnologii, de sudură, de asamblare etc. Concomitent, avem în vedere dezvoltarea competențelor membrilor echipei noastre, prin asigurarea participării acestora la diverse programe de specializare, în țară și în străinătate. O altă prioritate strategică o constituie continuarea transformării digitale a companiei, proces demarat la începutul pandemiei. Avem în vedere reorganizarea anumitor procese, astfel încât să valorificăm la maximum oportunitățile generate de digitalizarea firmei și de automatizarea proceselor.

Cercetarea-dezvoltarea constituie o direcție strategică importantă la nivelul companiei pe care o conduceți. Pe ce anume vă veți concentra atenția pe termen mediu (3-5 ani)?

Se observă o dezvoltare activă a tehnologiilor neconvenționale, precum: sudură laser, procesare laser a suprafețelor, depuneri folosind lumină pulsată etc. Noi, la East Electric, avem în vedere să investim în cercetare, dezvoltare și inovare pentru a oferi clienților noștri produse și servicii de înaltă calitate și pentru a ne extinde portofoliul. De exemplu, realizăm activitate de cercetare în laboratoarele firmei pentru a deveni furnizor consacrat de soluții, în special pentru industria bateriilor. Totodată, ne vom concentra pe investiții în tehnologii care optimizează consumul de energie și reduc emisiile de carbon. În plus, vom continua să colaborăm cu universități și centre de cercetare de renume și suntem deschiși să încheiem noi parteneriate pentru a dezvolta proiecte valoroase. Totodată, colaborarea cu parteneri externi ne permite să accesăm resurse și tehnologii pe care nu le-am avea în mod normal și să putem beneficia de echipamente, laboratoare sau expertiză specializată.

De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate în domeniul automatizărilor industriale, am realizat aplicații în principal pentru automotive, industria metalurgică și pentru FMGC (Fast-Moving Consumer Goods), însă avem capacitatea și competențele necesare pentru a lucra cu parteneri din toate ramurile industriei. De altfel, această abordare este în deplină concordanță cu deviza firmei „Orice îmi propun este realizabil”.

Cum gestionați echilibrul între explorarea inovațiilor radicale și dezvoltarea produselor/serviciilor existente?

Prin natura businessului, firma noastră contribuie la implementarea lor la clienti prin aplicațiile la cheie pe care la realizăm. In acest sens, alocăm resurse pentru proiecte de cercetare și dezvoltare care explorează soluții complet noi și care pot schimba fundamental modul în care funcționează industria noastră. În acelasi timp, nu neglijăm îmbunătățirea treptată a produselor și serviciilor existente, care poate aduce beneficii imediate clienților și poate conduce la consolidarea poziției noastre pe piață.

Care sunt punctele forte ale companiei?

Tehnologia de ultimă generație de care dispunem și resursa umană, bine pregătită și dedicată proiectelor pe care le inițiem. Atât eu, cât și ceilalți membri ai echipei de conducere, încurajăm și stimulăm creativitatea angajaților noștri, cu efecte benefice atât asupra productivității, cât și a climatului din firmă.

Prin PNRR sunt disponibile fonduri importante pentru digitalizare, cercetare-dezvoltare și integrarea de noi tehnologii. Considerați oportună implicarea companiei în proiecte finanțate prin PNRR?

Da, aceste fonduri constituie o excelentă oportunitate pentru a pune în operă proiecte ce vizează creșterea competitivității industriei autohtone. Am depus deja două proiecte în domeniul cercetării-dezvoltării, pe procedură competitivă, și suntem în studiu pentru încă alte două posibile aplicări.

Ce ar trebui făcut, în opinia dumneavoastră, astfel încât acest tip de proiecte să aducă cu adevărat plus-valoare în economie?

Să aibă un grad ridicat de aplicabilitate în industrie. Din fericire, trendul este de a pune un mai mare accent pe integrarea în producție a rezultatelor obținute în urma derulării proiectelor de cercetare, promovand astfel inovarea in industrie.

Precizați trei avantaje competitive pe care le are România.

Resursa umană, competitivitatea din punctul de vedere al costurilor de producție și varietatea surselor de aprovizionare.

Sunteți absolvent de electronică și doctor în automatică. De ce ați ales aceste specializări?

Pentru că în automatizări poți vedea foarte ușor rezultatul muncii tale. O persoană care lucrează în acest domeniu are ocazia să experimenteze, la prima mână, proiectele și aplicațiile dezvoltate.

Ce visați să faceți după absolvirea facultății?

Exact ce fac astăzi! Încă din perioada studenției, am început să lucrez part-time în firma fondată de tatăl meu, specializată în automatizări industriale. Experiența acumulată în companie mi-a fost de folos pentru a asimila și a înțelege mai bine noțiunile teoretice predate la facultate. Pe de altă parte, cunoștințele dobândite în sălile de curs mi-au fost utile pentru a înțelege mai ușor procesele de producție din companie.

Ce își dorește astăzi specialistul Octavian Stocklosa?

Abia aștept să văd cum va fi integrată tehnologia AI în companiile specializate pe automatizări industriale. Și noi, la East Electric studiem această direcție de dezvoltare. Trebuie să identificăm părțile din afacere care pot beneficia de această tehnologie, să înțelegem cum să scalăm de la o aplicație la mai multe și să anticipăm modul în care noile instrumente vor remodela industria noastră.

Dar antreprenorul Octavian Stocklosa?

Ca orice antreprenor din România, îmi doresc un mediu de business stabil din punct de vedere legislativ, îndeosebi pe segmentul financiar-fiscal. De asemenea, îmi doresc ca aceeași stabilitate să o regăsesc și pe piața forței de muncă.

Inteligența artificială – prieten sau dușman?

Relația cu AI este la început de drum. Este un companion insuficient cunoscut; mai sunt multe aspecte de clarificat, multe reguli de stabilit, însă AI poate fi un prieten de nădejde în viitor.

Cât de importantă va mai fi resursa umană, în contextul dezvoltării AI?

În ceea ce ne privește, integrarea tehnologiilor AI în procesele de producție nu va avea o influență majoră asupra dinamicii numărului de persoane din firmă, dar va avea un impact puternic asupra productivității și eficienței.

Care este cea mai mare realizare a dvs de până acum?

Satisfacția clienților companiei – este o realizare continuă.

Dar cea mai mare provocare?

Dezvoltarea afacerii, în contextul macroeconomic actual, dominat de impredictibilitate.

Cea mai mare pasiune?

Tirul sportiv.

Cum mențineți echilibrul între viața profesională și cea de familie?

Mergând cât mai des cu putință în călătorii de recreere.

Cum arată o zi perfecta pentru dumneavoastră?

O zi în care eficiența în muncă este completată de relaxarea dată de hobby-urile mele.

Un sfat pentru antreprenorii aflați la început de carieră?

Găsiți un program de mentorat și filtrați toate informațiile primite prin gândirea proprie.

Ce sfat ați fi vrut să primiți la începutul carierei dvs?

Întotdeauna trebuie să gândești “mare”, chiar dacă e un pic înfricoșător.

Un mesaj pentru cititorii revistei?

Nu lăsați să treacă nicio zi fără să faceți ceva constructiv pentru voi înșivă, să deveniți mai buni decât cu o zi înainte!

 Vă multumesc și vă doresc succes!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here