A fost lansată platforma pe care românii se pot programa pentru vaccinarea anti-Covid

0
1191

de Vladimir Ionescu

Pagina de internet unde românii se pot programa pentru administrarea vaccinului împotriva Covid-19 a fost lansată anunță Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea. În acest moment se pot programa doar persoanele incluse în prima etapă a campaniei naționale, adică angajații din sănătate și asistență socială.

Programările pentru administrarea vaccinului se pot face pe pagina https://programare.vaccinare-covid.gov.ro

„Începând cu data de 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.”, anunță Comitetul național privind vaccinarea împotriva Covid-19.

Procedura de programare

Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon.

Cu respectivul cont se obține acces la programare: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză).

În momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.

La prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

„Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a.”, se arată în comunicat.

Programările, accesibile în ritmul intrării în etapele stabilite prin strategia națională de vaccinare

În prima fază se pot programa pentru vaccin doar angajații din domeniul sănătății și asistență socială, atât din sistemul public, cât și din privat:

 

  • a) personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii;
  • b) personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
  • c) personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
  • d) personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
  • e) personalul din serviciile stomatologice;
  • f) medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
  • g) paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;

 

  • h) personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
  • i) personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
  • j) personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;
  • k) personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
  • l) personalul din centrele de dializă și transfuzii;
  • m) personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.

Campania națională de vaccinare anti-Covid a demarat duminică, prima persoană căreia i s-a administrat serul produs de BioNTech/Pfizer fiind Mihaela Anghel, o asistentă de la Institutul Balș, care a făcut parte din echipa medicală care a tratat primul pacient cu coronavirus diagnosticat în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here