Sursa foto: Pixabay.com
Când vine vorba de condus pe timp de iarnă, contează cauciucurile potrivite. De la ninsoare abundentă până la gheață , drumurile de iarnă sunt extrem de imprevizibile. Aceste condiții provoacă anvelopele să ofere tracțiune ca niciun alt sezon al anului. Combinația dintre temperaturile reci, gheață și zăpadă poate fi îndeplinită cel mai bine de anvelopele de iarnă, care sunt special concepute pentru a funcționa în condiții de iarnă.
Care este cadrul legislativ?
Ordonanța de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la art.112, litera h1 reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestuia, de către poliția rutieră, în cazul în care autoturismele nu sunt dotate cu anvelope de iarnă, la circulația pe drumurile publice acoperite de zăpadă. În cazul în care riști și alegi să pornești la drum neechipat cu un set adecvat de cauciucuri, poți avea neplăcuta experiență de a fi sancționat conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Aceasta înseamnă că anvelopele nepotrivite îți vor aduce o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Când este cel mai bun moment pentru a trece la anvelopele de iarnă?
Anvelopele de iarnă au fost special concepute pentru o mai bună manevrabilitate, tracțiune și distanțe de frânare în orice stare, când temperatura scade sub 7 ° C. Anvelopele de iarnă permit șoferilor să fie pregătiți nu doar pentru vremea rece, ci și pentru zăpadă, nămol, ploaie înghețată și gheață care fac parte integrantă din iarna în care trăim.
Citește și: Caracteristicile anvelopelor all season
Deși mulți oameni așteaptă până la prima zăpadă pentru a-și instala anvelopele de iarnă, acesta nu este momentul optim pentru a trece de la anvelopele de vară sau de anotimp la anvelopele de zăpadă. Așa cum s-a menționat mai sus, și cadrul legislativ impune schimbare anvelopelor înainte de prima zăpadă. Dacă riscați și nu înlocuiți anvelopele, cele de vară sunt concepute pentru temperaturi mari, și acestea se vor rigidiza, reducând tracțiunea și crescând rezistența la rulare.
Flexibilitatea mai mare a anvelopelor va asigura o aderență mai bună pe suprafața drumului, ajutându-vă să păstrați controlul asupra vehiculului dumneavoastră. Acesta este un motiv esențial pentru care șoferii ar trebui să își schimbe anvelopele cu unele de iarnă sau să opteze pentru anvelope all season.
Anvelopele all season oferă performanțe versatile într-o varietate de condiții de drum. Cu un control excelent și timpi de pauză mai scurți, anvelopele sunt fiabile pe drumuri umede, uscate sau înghețate. Nu este nevoie să pierdeți timpul schimbându-vă anvelopele la sfârșitul sezonului.
Ce semnifica m+s la cauciucuri?
Acest marcaj M+S este utilizat pe anvelopele pentru mașini, precum și pe anvelopele all season. Aceste marcaj înseamnă Mud & Snow și face referire la faptul ca anvelopele au fost testate în condiții de noroi și pe zăpadă. Trebuie să aveți grija atunci când achiziționați anvelope de iarnă să aibă acest marcaj, fiind anvelope autorizate să ruleze pe sezonul de iarnă.