A zecea zi de proteste antiguvernamentale, din Bucuresti si din tara, s-a incheiat fara incidente.

0
862
protest-strada

protest-stradaAproximativ 800 de persoane s-au adunat, duminica, in Piata Universitatii, unde au scandat impotriva clasei politice si in special a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului, spunand ca vor veni pana cand cererile lor sunt rezolvate.

A zecea zi consecutiva de proteste la Piata Universitatii s-a incheiat in jurul orei 23.00 fara vreun incident, la miting participand cel mult 800 de manifestanti care, ca si in zilele precedente, au scandat impotriva presedintelui, a Guvernului si a politicienilor in general.

In ciuda celor cel mult unul-doua grade de afara, protestul de duminca a inceput inca de dupa-amiaza, cand pe treptele din fata Teatrului National s-au adunat primii protestatari, aceiasi ca si in zilele precedente. Dupa lasarea serii s-a animat si zona de la fantana de la Arhitectura, unde amfitrion a fost, ca in fiecare seara, Claudiu Craciun, cadru didactic la SNSPA. Primii care au plecat, incepand cu ora 22.00, au fost cei de la TNB. Au fost urmati de cei de vis-a-vis, care au inceput sa plece o ora mai tarziu. Numarul jandarmilor adusi duminica in Piata Universitatii a fost comparabil cu cel din zilele precedente, cu exceptia celor doua seri in care au avut loc incidente.

 

Totusi, pe stradutele din zona Piete Universitatii puteau fi vazute multe alte dube cu grupe de jandarmi pregatiti sa intervina. Manifestantii au scandat sloganuri impotriva clasei politice si au avut bannere pe care scrie, printre altele, „Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati”, „Jos Basescu”, „Monarhia salveaza Romania” „Fie iarna, fie vara, pana pleci noi stam afara”, „Ciumpalaci din toate tarile, uniti-va”. Casa Regala a transmis, duminica, un comunicat in care arata ca romanii si-au pierdut increderea si le cer politicienilor un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului, in opinia familiei regale clasa politica avand datoria sa dea „raspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvant, le asteapta”. Premierul Emil Boc, care a inspectat, sambata, tronsonul de autostrada Bucuresti-Ploiesti, a afirmat ca intelege nemultumirile romanilor si ca prim-ministru si ca om, dar este convins ca, impreuna cu colegii din Guvern, a luat masurile „necesare si corecte”.

De asemenea, el a spus ca presedintele si premierul si-au sacrificat imaginea si voturile pentru a scoate tara din criza economica. Actiunile de protest din Capitala au inceput vineri 13 ianuarie, la trei zile dupa ce Raed Arafat si-a anuntat demisia, si au continuat chiar si dupa revenirea acestuia, marti 17 ianuarie, in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii. Protestele din Piata Universitatii au fost marcate, in 14 si 15 ianuarie, de scene de violenta. Sambata 14 ianuarie, manifestantii au ocupat strada, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii. O zi mai tarziu, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.

Dupa trei zile in care protestul din Piata Universitatii s-a desfasurat fara incidente, joi 19 ianuarie, cativa manifestanti violente au atacat cu pietre, bucati de gard si sticle fortele de ordine aflate in zona. Jandarmii au „maturat” bulevardul Magheru, reusind ca in mai putin de o ora sa ii ridice pe manifestantii care au provocat violente. Peste 100 de persoane au fost duse la sectiile de politie din Capitala, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid si Petrolul Ploiesti, a anuntat seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Jandarmeria Romana, Aurel Moise. Au urmat alte doua zile de proteste fara incidente. Numarul jandarmilor din Piata Universitatii a fost mult mai mic decat in serile precedente, fortele de ordine evitand sa provoace prin prezenta masiva si echipamentul de lupta. Procurorii au inregistrat patru dosare in care se fac cercetari fata de jandarmi pentru violentele din centrul Capitalei, in timp ce mai multi civili sunt cercetati in 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Pitesti, iar restul la Bucuresti, a anuntat Ministerul Public. (mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here