Adrian Panait: Ne preocupa dezvoltarea aptitudinilor de munca ale tinerilor absolventi

0
1118

Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism a lansat schema de ajutor de minimis „Locuri de munca subventionate“, instituita in cadrul a opt proiecte, corespunzatoare celor opt Regiuni de Dezvoltare ale Romaniei, astfel: (1.) „Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Sud Est“; (2.) „Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Centru Brasov“; (3.) „Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Sud“; (4.) „Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti si regiunea Sud Vest“; (5.) „Locuri de munca pentru TINEri in regiunile Bucuresti Ilfov si Nord Est“; (6.) „Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti Ilfov si Nord Vest“; (7.) „Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti Ilfov si Vest“ si (8.) „Locuri de munca pentru TINEri in Bucuresti Ilfov si Centru – Targu Mures“. Este un proiect ambitios, lansat sub deviza „Tranzitia de la scoala la viata activa“, care beneficiaza de o finantare europeana de 40 milioane de euro si deja acest proiect a generat locuri de munca in randul tinerilor absolventi.

L-am intrebat pe Directorul general al Directiei Generale Politici Antreprenoriale, Adrian Panait, care sunt obiectivele acestui proiect: Proiectul Locuri de munca subventionate pentru tineri are ca obiectiv, in primul rand, dezvoltarea aptitudinilor de munca ale tinerilor absolventi, atat de studii medii, cat si studii superioare, aflati in tranzitie de la scoala la viata activa, prin invatarea la locul de munca si subventionarea acestora, in vederea
cresterii ratei de ocupare in randul tinerilor integrati la primul loc de munca, dupa absolvire. Este o problema care ne preocupa si nu este obligatoriu ca tinerii sa aiba o diploma de Bacalaureat si nici de licenta. Este de ajuns sa dovedeasca printr-o adeverinta sau certificat ca sunt absolventi.

Concret, ce trebuie sa faca un absolvent pentru a accesa acest program?

Atat pe site-ul www.aippimm.ro cat si pe site-ul oficial al Departamentului – www.imm.gov.ro – sunt disponibile metodologia de aplicare, iar eu am incarcat acolo si un fisier care se numeste „Anunt pasi inscriere“. De pe site se descarca un formular simplu, cu circa 20 de randuri, care se completeaza, iar apoi se incarca electronic adeverinta sau diploma, o copie de pe buletin, un CV, astfel ca aceasta inscriere nu dureaza mai mult de 10 minute.

Datele astfel completate se expediaza electronic. Precizez ca in acel formular exista si o serie de domenii principale in care el doreste sa fie angajat, astfel: IT si Telecomunicatii, finante, office, inginerie, profesii liberale, vanzari, sanatate, marketing, muncitori s.a.m.d., iar absolventul isi bifeaza exact domeniul preferat.

Pe de alta parte, pentru IMM-urile angajatoare exista un alt tip de formular, la fel de simplu, care se completeaza si se incarca electronic certificatul de inmatriculare, declaratia de incadrare in categoria IMM, declaratii pe propria raspundere ca firma va tine absolventii angajati in perioada prevazuta in program, numarul de locuri de munca nou create si se bifeaza domeniul in care doreste sa angajeze tineri absolventi. Microintreprinderile
pot crea cel mult 3 locuri de munca pentru tinerii absolventi, intreprinderile mici – 7 locuri de munca si pentru intreprinderile mijlocii am mers pana la un prag de 15 locuri de munca.

Dupa ce tanarul absolvent s-a inscris pe site este contactat in cel mult 24 de ore de un consilier pe proiectul respectiv, are loc un interviu cu viitoarea firma angajatoare interesata, prin intermediul nostru, dupa care se semneaza un acord de finantare intre Oficiul nostru teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie, IMM-ul angajator si absolvent.

Cate contracte de finantare poate incheia un IMM?

Un IMM poate încheia un singur contract, care se numeste Acord de finantare, dupa care – in timp – se semneaza aditionale la acest contract. Asadar, nu este nevoie ca IMM-ul sa angajeze odata toti absolventii vizati, ci pe rand.

Ce obligatii au IMM-urile participante la program?

Printre altele, IMM-rile respective trebuie sa nu fie in stare de insolventa si nici sa nu inregistreze datorii publice; deci, trebuie sa-si fi platit la timp taxele, obligaþiile si alte contributii la bugetul de stat, bugetele speciale si bugetele locale prevazute de legislatia in vigoare. De asemenea,
IMM-urile au obligatia de a mentine absolventul angajat pe o perioada egala cu cea pentru care au primit finantarea. Pe de alta parte, in cazul in care un IMM nu este multumit de un absolvent angajat initial pe acest program, am creat posibilitatea de a gasi un alt absolvent care sa-l inlocuiasca, intr-o perioada de 30 de zile, fara sa se piarda facilitatile Programului.

Perioada finantata prin Program poate fi considerata drept o perioada de calificare si perfectionare in domeniul ales, pentru tinerii absolventi?

Absolut. Este clar ca, de pe bancile liceului sau ale facultatii, absolventii nu au experienta necesara si atunci acest proiect vine sa completeze exact aceasta lipsa de experienta. In perioada prevazuta in program, tanarul poate dobandi cunostintele practice de baza, pentru a lucra mai departe in acel domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here