Adrian Vasilescu: Romania ramane una dintre putinele tari din Europa care a evitat recesiunea

0
1196

Romania este una dintre putinele tari din Europa care a reusit sa evite recesiunea, ceea ce este un semn bun daca va fi pastrata aceasi tendinta pana la sfarsitul anului, considera Adrian Vasilescu,  consilierul guvernatorului BNR.
„In afara de Germania practic cam toate tarile au probelme cu PIB-ul”, pana si tari precum Cehia si Polonia confruntandu-se cu recesiunea. Din punct de vedere al PIB-ului Romania sta bine si sunt sanse sa terminam anul cu un PIB pozitiv, chiar daca va fi de 0,5 sau 0,6% sustine Adrian Vasilescu care declara ca „din acest punct de vedere suntem deasupra altora”.

Problema este faptul ca, desi PIB-ul Romaniei se incadreaza in valori favorabile, are multe slabiciuni, fiind un PIB ineficient, format in conditii de nerestructurare a economiei. Consilierul Bancii Nationale este de parere ca Romania are nevoie de un PIB „cu proptele”, adica un PIB puternic, consolidat si sprijinit de factori economici puternici.

La capitolul inflatie, Romania sta bine, avand una din cele mai mici inflatii din Uniunea Europeana si cea mai mica inflatie din ultimii 22 de ani.

Cele 4 luni de rata negativa a inflatiei din 2011 si nivelul preturilor la alimente din toamna sunt factori care au determinat fluctuatiile inflatiei. La mijlocul anului 2011, rata inflatiei a fost in jur 8%, iar la sfarsitul anului 5%.

Desi stam bine din punct de vedere a cresterii economice si a inflatiei, avem probleme cand vine vorba de fondurile europene. Banii europeni „au ramas in vitrina, ne uitam la ei inca si vedem ca nu-i putem atrage” pentru ca „nu avem proiecte, nu stim sa lucram in stilul cerut de UE”, a mai declarat consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Din punct de vedere al creditelor, situatia nu este favorabila. Bancile ezita sa dea credite, dar si cererea de credite este mica, 75% din intreprinderi preferand sa se autofinanteze.

Vasilescu a mai adaugat ca principala problema este atragerea de venituri. „Plecam cu sperante mari ca vom duce spre 38-39% din PIB atragerea de venituri si pana la urma terminam anul cu 30-32%”, considera consilierul guvernatorului BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here