AFP: Operatiune militara spectaculoasa in Ecuador, dupa o "tentativa de lovitura de stat"

0
748
ecuador-proteste-2

ecuador-proteste-2Presedintele ecuadorian Rafael Correa a revenit joi seara la palatul prezidential, dupa o operatiune militara spectaculoasa prin care a fost scos dintr-un spital, unde s-a refugiat in urma unei „tentative de lovitura de stat”, in opinia sa, a unor politisti si militari nemultumiti.

In timpul operatiunii au fost ucise doua persoane, iar alte 37 au fost ranite, potrivit Crucii Rotii.

La sfarsitul unei zile de criza fara precedent de la venirea acestuia la putere, in ianuarie 2007, liderul socialist, in varsta de 47 de ani, a reusit sa paraseasca institutia sub o escorta militara importanta, in mijlocul unor schimburi de focuri violente, intre soldati fideli regimului si politisti nemultumiti de suprimarea unor prime.

Joi dimineata, politistii rebeli au luat cu asalt Congresul si mai multe comisariate din capitala, din Guayaquil, un mare oras portuar in sud-vestul tarii, si din Cuenca (sud). Totodata, 150 de militari au blocat Aeroportul International Quito, timp de mai multe ore.

„Prin eroarea unui grup de dezechilibrati si din cauza infamiei conspiratorilor dintotdeauna, presedintele a fost sechestrat si maltratat, iar frati ecuadorieni au cazut pentru a-l elibera”, a declarat Correa de la balconul palatului presedintial, in fata a mii de sustinatori, veniti sa astepte intoarcerea sa.

seful de stat ecuadorian, un aliat al presedintelui venezuelan Hugo Chavez, s-a refugiat intr-un spital, dupa explozia unei grenade lacrimogene, lansata de protestatari aflati in apropierea sa.

Crucea Rosie anuntase initial ca s-au inregistrat cel putin 50 de raniti in confruntarile dintre politisti si sustinatori ai lui Correa, care au incercat sa se apropie de spital.

Statele Unite si-au exprimat „sustinerea totala” fata de presedintele ecuadorian, iar Uniunea Europeana (UE) si-a exprimat sustinerea fata de „institutiile democratic alese”.

Aceasta a fost „una dintre cele mai triste zile din viata mea”, a adaugat seful statului, care a primit sustinerea intregii comunitati internationale.

„Istoria ii va judeca (pe autorii acestor incidente). Dar, acum ne vom intoarce catre viitor cu si mai mult entuziasm, speranta si convingere”, a adaugat el, dupa care a dat asigurari ca va actiona astfel incat „revolutia cetateneasca” sa nu fie niciodata oprita.

Sustinatorii acestuia scandau, in piata, „Lucio, asesino” (Lucio, asasin), referindu-se la Lucio Gutierrez, un fost pucist, ales presedinte, si indepartat de la putere, ulterior, in 2005.

Correa l-a desemnat drept unul dintre cei vinovati de aceasta „tentativa de lovitura de stat organizata de opozitie si anumite sectoare ale fortelor armate si politiei”.

Gutierrez a „respins acuzatiile lase, false si indraznete ale presedintelui Correa”, intr-o declaratie pentru postul international CNN in limba spaniola.

Politistii si militarii rebeli protestau fata de aprobarea, miercuri seara, a unei legi care suprima unele dintre primele acordate pentru vechime.

Presedintele, sustinut de liderii sai militari si din cadrul politiei, a respins orice dialog, in aceste conditii. „Daca vreti sa-l ucideti pe presedinte, este aici, ucideti-l daca asta vreti!”, a declarat el, sfidand protestatrii in cea mai mare cazarma din Quito.

Seful statului, reales in aprilie 2009 din primul tur, dupa ce a multiplicat programele sociale intr-o tara in care 38 la suta din populatie traieste sub pragul saraciei, a inregistrat, in ultima perioada, o scadere a popularitatii, potrivit unor sondaje.

In pofida faptului ca 53 la suta dintre ecuadorieni aproba felul cum gestioneaza problemele, potrivit unui sondaj Cedatos-Gallup publicat la jumatatea lui septembrie, Correa se confrunta, de cateva saptamani, cu miscari de protest din partea profesorilor si soferilor.

In plus, opozitia incearca sa promoveze un referendum in vederea revocarii sale din functie.

Situatia este tensionata inclusiv in tabara sa. Correa intentiona sa dizolve Parlamentul, deoarece o parte a majoritatii respinge masurile de austeritate bugetara pe care le-a impus si care au stat la baza acestei revolte a politistilor.

Columbia si Peru si-au inchis, joi, frontierele cu Ecuadorul, iar toate tarile sud-americane s-au reunit de urgenta la Buenos Aires, joi seara, prentru a-l sustine pe Correa.

Ecuadorul, cu o populatie de 14 milioane de locuitori, este o tara cunoscuta pentru instabilitatea ei in plan politic. Cei trei predecesori ai lui Rafael Correa au fost fie indepartati de la putere, fie destituiti de Parlament. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here