Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a găzduit un seminar organizat de Ambasada R.P.Chineze în țara noastră în parteneriat cu Asociaţia China-România pentru Promovarea Comerțului Internațional și Economiei (AFPICE) cu tema ”A 10-a aniversare a Inițiativei Belt and Road & Cooperarea Economică China-România”.
În marja evenimentului, moderat de Song Xianmao, consilier economic și comercial al Ambasadei, au susținut alocuțiuni E.S. Han Chunlin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. P. Chineze în România, E.S. Viorel Isticioaia-Budura, fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în R. P. Chineză, Stelian Samson, director la Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), Iuliu Stocklosa președintele CCIB, Mihai Andrițoiu, președintele AFPICE, Prof. Univ. dr. Aurel Papari, președintele Universității Andrei Șaguna Constanța, Guo Lixin, reprezentantul Bank of China în România, Monica Gheorghiță, președintele GSOP Holding, Raluca Chiriac, reprezentant e-MAG, Fang Chao, de la Haier Tech Srl Prahova și Si Haiyang, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) – România Branch.
În mesajul adresat participanților la eveniment, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa a mulțumit conducerii ambasadei R.P.Chineze pentru alegerea camerei bucureștene ca loc de desfașurare a unui al doilea seminar promotional, după cel din 29 mai a.c. dedicat prezentării Târgului Internațional de Import Shanghai din noiembrie a.c. Numeroasa participare din partea mediului de afaceri local la cele două evenimente reflectă atât interesul firmelor și companiilor românești pentru o prezență mai activă pe piața chineză, dar și oferta atractivă a CCIB de a le pune la dispoziție spații propice pentru prezentarea ofertei de export și propunerilor de cooperare economică internațională.
Prezentând stadiul schimburilor comercile bilaterale în prima jumătate a acestui an, președintele Stocklosa a scos în evidență că la 30 iunie a.c. R.P.Chineză a fost al doilea partener comercial al țării noastre, după Turcia, între statele necomunitare, cu o pondere de 13% din totalul schimburilor comerciale din afara UE. Această poziție se datorează exclusiv importurilor mari realizate pe această relație, China fiind principala țara de origine a mărfurilor din afara UE intrate în România, cu o pondere de 20%, în timp ce la export R.P.Chineză este numai a 8-a țară de destinație în spațiul extracomunitar pentru produsele românești cu o pondere de doar 3,7%. În consecință, în primul semestru al acestui an, țara noastră a înregistrat cea mai mare debalanță comercială la nivelul unei tări, de peste 3 miliarde USD, în comerțul cu R.P.Chineză.
În opinia președintelui Stocklosa se impune o politică mai pragmatică de susținere a promovării exporturilor românești pe piața Chinei cu implicarea tuturor instituțiilor și structurilor care pot contribui la aceasta.
În scopul cunoașterii mai bune a problemelor întâmpinate de mediul de afaceri autohton în promovarea relațiilor comerciale și cooperării economice cu R.P.Chineză, CCIB va organiza în curând o întâlnire a reprezentanților firmelor și companiilor interesate cu viitorul ambasador al țării noastre în această țară, E.S. Dan Maxim, având o bogată experiență în domeniul relațiilor economice internaționale, care a avut bunăvoința de a accepta acest eveniment în cadrul programului său de pregătire în vederea de preluării mandatului încredințat.
Biroul de Presă al CCIB