Hotarat lucru, Vladimir Putin a invatat perfect ce trebuie facut, daca vrei sa te mentii la putere si, in acelasi timp sa respecti regulile democratiei.Incet, incet Opozitia a fost redusa la tacere si discreditata in ochii populatiei. Liderii chariasmatici au disparut miraculos de pe scena politica, unii arestati, altii “accidentati” si nimeni nu mai are curaj sa-l critice pe “tatucul” Vladimir fara aprobare.Rezultatul?Partidul lui Putin, Rusia Unita a castigat lejer alegerile cu 53,8% din sufragii ceea ce inseamna ca poate forma un guvern fara sa recurga la aliante. Dupa numararea a circa 60% din voturile exprimate, Biroul Electoral Central a prezentat urmatoarea situatie:
Partidul naţionalist – LDPR – se situează pe locul al doilea, cu 15,3% din voturi, conform exit-poll-ului realizat de agenţia de stat de sondare a opiniei publice VTsIOM.
Comuniştii se află pe locul 2, cu 14,9% din voturi, în timp ce partidul „Just Russia” ocupă locul al patrulea, cu 8,1%.
Partidele liberale de opoziţie, singurele care se opun lui Vladimir Putin, nu au reuşit să depăşească pragul electoral de 5%.
În ultimele alegeri pentru Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a Parlamentului, din 2011, Rusia Unită a avut 49% din voturi.
Potrivit altui exit-poll, realizat de agenţia semi-independentă NGO Public Opinion Foundation, partidul Rusia Unită a obţinut 48,7% din voturi, urmat de Partidul Comunist cu 16,2%.
Partidul naţionalist LDPR a câştigat 14,2%, iar „Fair Russia” a obţinut 7,5% din voturi.
Nu trebuie prea multa pricepere ca sa-ti dai seama ca pozitia liderului rus (aflat pe val dupa anexarea Crimeei, cu 80% popularitate) se consolideaza si ca deja are toate atuurile sa obtina si un al patrulea mandat de presedinte la alegerile din 2018.