Fum negru se ridica miercuri deasupra cladirii ce adaposteste reactorul nr. 3 de la uzina nucleara Fukushima Daiichi, a anuntat compania TEPCO, citata de CNN. Cauza acestui nou incident care intervine la uzina avariata in urma cutremurului din 11 martie nu este cunoscuta. Muncitorii sunt evacuati. Doua cutremure, unul de 6 grade si unul de 5,8 grade s-au produs miercuri in apropierea centralei.
Pagubele directe cauzate de cutremurul si tsunami-ul care au devastat nord-estul Japoniei se ridica la 16-25.000 miliarde de yeni (185-308 miliarde de dolari), a estimat guvernul nipon, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.Guvernul nipon a anuntat miercuri, pe de alta parte, ca radioactivitatea care exista in apa de la robinete o face improprie pentru consumul bebelusilor. Testele au relevat o concentratie mai mare decat cea acceptata pentru iodul radioactiv. Autoritatile au sfatuit locuitorii din zona sa nu dea apa de la robinet copiilor foarte mici.
Premierul nipon, Naoto Kan, a ordonat miercuri interzicerea comercializarii laptelui si a legumelor cu frunze verzi provenind din prefecturile Fukushima si Ibaraki, din cauza nivelului crescut de radioactivitate in zona. Statele Unite au devenit miercuri prima tara care a interzis importurile alimentare din Japonia.
Un nor radioactiv a traversat Pacificul, America de Nord si Atlanticul, pana a ajuns in Islanda. Particule radioactive au fost inregistrate de 15 dintre cele 65 de statii internationale ale Organizatiei pentru interzicea totala a testelor nucleare (CTBT). Majoritatea acestor statii se afla in SUA. Prezenta izotopilor de iod-131 a fost detectata la Reykjavik la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit agentiei islandeze pentru siguranta nucleara(IRSA).
Bilantul seismului din Japonia si tsunamiului care i-a urmat a depasit 9.300 de morti, a anuntat miercuri politia. Potrivit Agentiei nationale de politie, la ora locala 9.00 (2.00 ora Romaniei) 9.301 oameni erau declarati morti si 12.645 erau inca disparuti. Peste 350.000 de persoane se afla in continuare in centre de evacuare din nordul si estul tarii, multe dintre ele fara apa.
Pagubele directe cauzate de cutremurul si tsunami-ul care au devastat nord-estul Japoniei se ridica la 16-25.000 miliarde de yeni (185-308 miliarde de dolari), a estimat guvernul nipon, acesta fiind cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial.
Estimarile includ pagubele cauzate retelelei de drumuri, locuintelor, fabricilor si altor elemente de infrastructura. Suma care poate ajunge la peste 300 de miliarde de dolari eclipseaza costurile de 100 de miliarde de dolari ale cutremurul Kobe din 1995, cel mai costisitor de pana acum.
La valoarea maxima, pierderile ar totaliza 6% din Produsul Intern Brut al tarii. (Mediafax)