Alexandru Sassu: Daca voi fi demis de la TVR, nu cred ca voi reveni in politica

0
1518
alexandru-sassu-bogdan-maran

alexandru-sassu-bogdan-maranAlexandru Sassu, presedintele-director general al TVR, vorbeste, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, despre votul negativ primit miercuri de raportul de activitate pe 2008 al SRTv in Comisiile de Cultura, spunand ca, daca va fi demis din functie, nu este tentat sa se reintoarca in politica.

Alexandru Sassu considera ca este „fara precedent” situatia petrecuta miercuri la Comisiile de Cultura din Parlament, cand raportul de activitate pe 2008 al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a fost respins, fara a fi dezbatut si fara ca membrii Consiliului de Administratie al Televiziunii Publice sa-si spuna punctul de vedere.

 

Sassu spune ca a lipsit motivat de la sedinta Comisiilor din Parlament, fiind sub un tratament care nu putea fi amanat.

In plus, Alexandru Sassu considera ca votul negativ primit de raportul TVR a fost unul in ton cu realitatea politica din prezent. „Daca e o batalie pentru televiziune este o victorie. Daca ar fi o batalie pentru independenta presei, este o infrangere”, a explicat Alexandru Sassu.

Totodata, el spune ca vrea sa sustina in plenul Parlamentului punctul de vedere al TVR fata de raportul de activitate pe 2008, considerand ca ramanerea sa in functia de presedinte-director general (PDG) al TVR depinde de foarte multi factori.

Sassu mai afirma ca, timp de doi ani si jumatate de cand se afla la conducerea TVR, a demonstrat ca nu i se potriveste eticheta de „politruc”, care i-a fost pusa chiar de presedintele Traian Basescu, inca de la preluarea mandatului de PDG al Televiziunii Romane, in iunie 2007.

Totusi, Alexandru Sassu considera ca, indiferent cine va veni la conducerea TVR, nu va scapa de acuzatiile de „partizanat politic”.

In plus, Sassu vorbeste despre activitatea sa in TVR, dar si despre situatia financiara a Televiziunii Publice in 2009, cand estimeaza ca deficitul SRTv va fi mai mic decat cel pe 2008, care a ajuns la circa 53,8 milioane de lei.

Totodata, Sassu spune ca, daca raportul de activitate pe 2008 al TVR va fi respins si in plenul Parlamentului, nu este tentat sa revina in politica. „Nu-mi place peisajul politic astazi. Eu sunt un om de stanga si am fost intotdeauna, nu am negat-o si nu am sa o neg niciodata. Dar nu-mi plac personajele politice de astazi si modul in care se face politica. in doi ani si jumatate, nu a fost o evolutie pozitiva, dupa parerea mea. A fost o evolutie negativa. E mai rau decat acum doi ani si jumatate”, a concluzionat Alexandru Sassu.

Prezentam integral interviul acordat MEDIAFAX de Alexandru Sassu, presedintele-director general al TVR:

Reporter: Raportul de activitate pe 2008 al TVR a fost respins, miercuri, de Comisiile de Cultura ale Parlamentului, in lipsa parlamentarilor PSD si PNL. Este primul pas pentru schimbarea Consiliului de Administratie al TVR, pe care il conduceti. Cum comentati?

Alexandru Sassu: Ce sa spun? Dupa o experienta de 12 ani la Parlament si in Comisia de Cultura, pot sa spun doar ca e fara precedent, fara ca presedintele si membrii Consiliului de Administratie sa fie intrebati nimic – nu s-a mai intamplat lucrul asta – sa se dea un vot fara sa existe o dezbatere pe baza raportului. Din nefericire, eu, ieri, nu am putut sa vin (la sedinta Comisiilor de Cultura, n.r.), am anuntat din timp, a fost o conjunctura destul de proasta, pentru ca avand niste probleme de sanatate – nu vreau sa intru in amanunte – cu o saptamana inainte m-au chemat la Parlament sa discutam proiectul de lege de modificare a legii de organizare si functionare a televiziunii si radioului, mi-am amanat tratamentul pe care trebuia sa-l fac cu o saptamana si, dupa aceea, m-au anuntat ca nu mai pot sa vina. Nu puteam a doua oara (sa aman tratamentul, n.r.). Din pacate, e o chestiune pe care nu pot sa o aman. Dar cred ca inca o saptamana nu era un dezastru (amanarea discutiei raportului, n.r.), mai ales ca, repet, e fara precedent ca un vot sa se dea fara sa se discute sau sa existe o dezbatere.

Reporter: Credeti ca votul din Comisiile de Cultura a fost in ton cu realitatea politica din prezent?

Alexandru Sassu: Bineinteles. Normal.

Reporter: Se poate considera ca votul din Comisii este o victorie a PDL si a presedintelui Traian Basescu, in conditiile in care parlamentarii PSD si PNL nu au fost prezenti la vot?

Alexandru Sassu: Stiti cum e, daca e o batalie pentru televiziune este o victorie. Daca ar fi o batalie pentru independenta presei, este o infrangere.

Reporter: Credeti ca mai aveti sanse sa va continuati mandatul de presedinte-director general la TVR, care va expira in 20 iunie 2011?

Alexandru Sassu: De Parlament tine, pentru ca din momentul asta urmeaza o dezbatere si un vot in plenul reunit al Camerelor, unde cel putin eu sper sa pot, impreuna cu colegii din Consiliul de Administratie, sa sustinem punctul de vedere legat de activitatea pe 2008 a televiziunii. Dupa aceea, sigur, se poate intampla orice. Depinde de majoritate, depinde daca cei care au enuntat de atatea ori faptul ca televiziunea ar trebui depolitizata, vor da un vot politic pentru chestia asta. Depinde de conceptia si pe cine vor sa puna, daca vor ca sa fie televiziunea parte a puterii. Depinde de foarte multe. Nu uitati ca, din 2007, cand am venit, PSD-ul – cel care chipurile m-a promovat – nu a fost niciodata la putere – sau mai precis a fost doar un interval scurt de timp, pe parcursul anului 2009.

Reporter: Ati fost acuzat in mai multe randuri de partizanate politice. Chiar presedintele Traian Basescu a spus, inca de la numirea dumneavoastra in functie, ca sunteti „un politruc”, iar in timpul campaniei pentru prezidentiale a spus ca sunteti „al treilea mogul”. Cum comentati?

Alexandru Sassu: Afirmatiile din campanie nu le comentez, pentru ca tin de campanie si nu am avut niciun fel de comentarii nici atunci si nu o sa fac nici acum. in ceea ce priveste chestiunea cu „politruc”, cred ca doi ani jumate de conducere a Televiziunii Romane a demonstrat ca nu-i asa, mai ales ca imi amintesc ca (…) domnul presedinte Traian Basescu, numai in anul 2009, de exemplu, a fost cea mai prezenta personalitate pe televiziune, avand spatii necesare, sigur fiind si in pozitia de a avea mesaje si lucruri importante de spus. in legatura cu campania, eu am sa va amintesc doar ca a existat un raport OSCE, in timpul campaniei, de analiza a activitatii de media de televiziune, si ca cei de acolo, care nu cred ca au vreun partizanat politic, au spus ca singura campanie care a fost in standardele normale si neutra a fost cea a Televiziunii Publice. Cred ca e o chestiune care tine de altceva si nu de modul cum a fost condusa Televiziunea Publica in perioada asta.

Reporter: Daca Parlamentul va da un vot negativ raportului de activitate pe 2008 al TVR si conducerea va fi demisa, ce credeti ca ar trebui sa faca urmasul dumneavoastra, oricare ar fi acela, in functia de PDG, astfel incat sa scape de aceste etichete de „partizanat politic”?

Alexandru Sassu: Nu o sa poata. Este imposibil. Cei carora le convine persoana o sa spuna ca e in regula, ceilalti o sa spuna ca e politizata functia. Nu o sa scape niciodata.

Reporter: Indiferent daca la conducerea TVR ar veni o persoana care nu este intr-un partid la momentul respectiv?

Alexandru Sassu: Nu are nicio importanta. Eu nu sunt in niciun partid. Va veni pe votul unei majoritati si, in consecinta, eticheta va fi lipita, indiferent de unde vine.

Reporter: Ati inceput sa conduceti TVR in 3 iunie 2007, initial ca interimar, apoi ca presedinte-director general numit pentru un mandat de patru ani de Parlament. Cum ati descrie activitatea pe care ati avut-o in TVR pana in prezent?

Alexandru Sassu: E greu sa dau o definitie. Ceea ce am incercat a fost sa fac ceea ce am si spus atunci cand au fost audierile pentru functia de presedinte, am incercat sa transform, sa duc Televiziunea Romana catre ceea ce este in conceptia europeana o Televiziune Publica. Adica o televiziune care sa se ocupe in primul rand de problemele oamenilor, sa vina mai aproape de ei, sa aduca in dezbatere diverse lucruri de tipul acesta, sa faca mai multa cultura, mai multa educatie si sa ofere cat mai multa informatie. Cred ca e inca mult de facut. Din pacate, Televiziunea Publica este o institutie destul de greu de miscat, legislatia nu este in favoarea celui care vrea sa faca schimbari solide si pe termen lung, insa cred ca am facut pasi importanti si, pentru ca ma intrebati mai devreme ce cred ca ar trebui sa faca cineva care ar veni, eu cred ca cel mai important lucru pentru un presedinte-director general ar fi sa continue pe aceasta cale. Daca va incerca sa satisfaca dorintele unora sau altora, nu va reusi.

Reporter: Aveti ceva sa va reprosati dumneavoastra ca presedinte-director general al TVR in aceasta perioada? Este ceva ce nu ati reusit sa faceti desi va doreati foarte mult?

Alexandru Sassu: Sunt multe pe care nu am reusit sa le fac si, va spun inca o data, Televiziunea Publica, la fel ca orice institutie publica, este foarte greu de miscat. imi doream sa se faca multe lucruri, mult mai repede si mult mai solid, din pacate, a trebuit sa tinem cont si de realitatea care nu era cea mai placuta de fiecare data.

Reporter: Va referiti la realitatea financiara?

Alexandru Sassu: si la realitatea financiara si la relatiile din interior. Este o institutie veche si cu multe lucruri mostenite, unele bune, unele rele. E foarte dificil sa schimbi mentalitati si sa incerci sa impingi niste lucruri pe o cale noua. Astea sunt lucrurile cele mai dificile si, de obicei, iti trebuie intervale lungi de timp. Nu poti sa faci nici intr-un an, nici in doi si, cateodata, nici macar in patru. Mi-as fi dorit sa se intample unele lucruri mult mai repede si mult mai bine.

Reporter: Puteti sa ne dati exemplu lucruri care nu s-au intamplat repede?

Alexandru Sassu: De exemplu, o discutie pe care am inceput-o acum doi ani a fost sa incepem sa readucem in actualitate teatrul TV. L-am adus ca emisiune de teatru, cu inregistrari de piese de teatru, am facut urmatorul pas, sa incepem sa inregistram noi piese de teatru. in conceptia mea, lucrul acesta se putea face intr-un an-un an si ceva. Din pacate, au trecut doi ani jumate si am reusit abia cu greu si cu chinuri foarte mari sa inregistram prima piesa de teatru in televiziune. Oricum e o premiera, dupa aproape 15 ani, sa facem un lucru de genul asta si spun asta pentru ca teatrul are multe lucruri de spus si cred ca e un lucru care ar merge foarte bine.

Reporter: Ati vorbit mai devreme de nevoia de informare si educare a Televiziunii Publice. Ati infiintat doua noi posturi de televiziune – TVR 3 si TVR Info – in timpul mandatului dumneavoastra si au fost printre cele mai controversate proiecte. Sustineti in continuare necesitatea lor?

Alexandru Sassu: Sigur ca da. TVR 3 este un canal care s-a impus. Am sa va spun doar o cifra. Anul trecut, cand implinise abia un an de functionare, intr-un sondaj facut – nici macar n-a fost facut la comanda noastra, era pe toate canalele de televiziune -, TVR 3 era cunoscut deja de peste 40% din populatia tarii, ceea ce este foarte foarte bine. Deja din aprilie va intra in monitorizarea de audienta. Cu toate cele pe care le-am spus de atatea ori, apropo de modul in care se face monitorizarea, eu cred ca va fi undeva destul de bine plasat pentru un canal care are un an si un pic de functionare.

In ceea ce priveste TVR Info, cred ca este o necesitate. Uitati-va la toate Televiziunile Publice din jurul nostru, ma refer la cele mari – ma refer si la televiziunea franceza si la BBC – care au cate un canal de acest tip, pentru ca este necesar in acest spatiu media bombardat de foarte multe informatii predigerate de catre tot felul de oameni, e bine sa existe si o informatie clara, corecta si neutra. si asta face TVR Info, sigur ca si el este la inceput. Este cel mai greu lucru sa faci un canal de informatii, insa televiziunea face un jurnal foarte bun, din ora in ora exista un jurnal la care se adauga de fiecare data informatie noua, un jurnal de sport, meteo, exista informatii culturale. Sigur ca un canal de genul asta se va impune mult mai dificil. Dar cred ca face parte din datoria, care reiese de altfel din lege, de a informa corect opinia publica si asta nu se poate face numai in jurnale, unde poti sa faci lucruri mai ample, e foarte bine sa existe din ora ora aceasta informatie si sustin ca e un lucru important. Sigur, unora li se par ca sunt fantezii. Nu, sunt lucruri pe care le gasiti in toate televiziunile publice serioase din lumea asta.

Reporter: Am auzit de mai multe ori vorbindu-se despre TVR Info ca despre „un canal cu poze”. Se facea referire la respectivele transmisii in direct.

Alexandru Sassu: Va rog sa va amintiti cum au inceput canalele Realitatea si Antena 3, de exemplu, si carora le-au trebuit vreo trei-patru ani sa se impuna pe piata. Repet, nu e usor, iar acele asa-zise poze, care de fapt erau imagini video in direct, care dadeau niste informatii de prin toate zonele tarii – sigur, fara sa fie ceea ce ne-am dorit -, erau o informatie care poate fi data. De altminteri, pe masura ce programul a devenit mai consistent, acest interval s-a redus si, in final, sigur, vor renunta sau vor ramane doar cateva minute de informatii de tipul asta. El a fost o umplutura gratuita, apropo de costuri, pe care am folosit-o si pe care o reducem permanent.

Reporter: in momentul de fata cam cat reprezinta din grila TVR Info aceste transmisiuni video in direct?

Alexandru Sassu: Depinde foarte mult, pentru ca intre timp am inceput sa transmitem, de exemplu, sedintele din plen ale Senatului si, pe intervalul respectiv de timp, nu mai sunt deloc (transmisii video in direct din tara, n.r.). Acum am adus foarte multe transmisii in direct de la foarte multe institutii publice si atunci, in functie de ce programe avem, ele dispar de tot.

Reporter: Vorbeati despre faptul ca TVR 3 o sa intre in raportarile de audienta din aprilie. Un alt repros care s-a adus Televiziunii Publice in ultimii ani au fost scaderile de audienta, in special la TVR 1. Cum comentati acest lucru?

Alexandru Sassu: Dar nu e adevarat. stiti cum e? Cineva mi-a spus in Comisia de Cultura, cand am discutat bugetul, ca ar fi cazul si ca de foarte multa vreme imi spune – ceea ce nu era adevarat, dar nu are importanta -, ca ar fi cazul sa punem in cadrul Jurnalului si un program de cateva minute cultural, ceea ce avem de noua luni. Eu vad ca se vorbeste foarte mult de Televiziunea Publica, de audiente si de lucruri de astea, dupa ureche, fara sa se uite. Am sa va spun numai ca „Telejurnalul” (principala editie de stiri a TVR 1, n.r.) a ajuns la momentul asta sa aiba varfuri de audienta si de 6. Deci, in medie, face undeva 4 – 5 si ajunge si ajunge si la varfuri de 6. Atunci cand l-am luat (cand a preluat functia de PDG, n.r.), era la 2. A crescut de vreo trei ori. Hai sa fim seriosi. Am dat numai jurnalul, care este important.

Dar am sa spun un singur lucru. Nu uitati ca in cei doi ani si jumatate au fost cinci spre sase campanii, care au tinut in principiu doua luni, fiecare. Era partea de precampanie si de campanie si cu turul doi unde a fost cazul, au tinut cate doua luni. La fiecare sase luni, noi, doua luni, am dat tot prime time-ul si toata zona importanta (din grila, n.r.) unei campanii care a facut sau nu audienta. Asta nu este problema noastra, dar am dat-o toata, dupa care am revenit pe programe, am incercat sa le asezam si cand am inceput, dupa patru luni, inca o data am intrat in campanie. Astea au fost doi ani jumate, regulat, la sase luni, am avut o campanie, o campanie cu referendum sau cel putin un referendum. Deci, e foarte dificil. Toate celelalte posturi de televiziune cu care ne ducem sa ne comparam – Pro TV, Antena 1 – nu au facut campanie. Sigur ca in perioada aia orice film – asta s-a dovedit -, in afara de anumite momente de campanie, face mai mult decat un talk-show politic. Asta este. Nu stiu cum erau ei, daca faceau acelasi lucru ca noi.

Reporter: In sedinta Comisiilor de Cultura din Parlament, deputatul Raluca Turcan a spus ca ar fi vrut sa va puna cateva intrebari, daca ati fi fost prezent, si le-a si enumerat.

Alexandru Sassu: Daca ma astepta inca o saptamana, eram prezent si mi le punea direct.

Reporter: Printre intrebarile enumerate de Raluca Turcan a fost si aceasta: „De ce TVR a avut in 2008 un deficit de circa 53,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut in acel an venituri totale de peste 567,5 milioane de lei?”

Alexandru Sassu: Am sa o iau pe rand. Chestiunea cu veniturile este usor falsa. Eu am mai auzit chestia asta cu Televiziunea Romana care este o groapa, o gaura neagra samd. Veniturile venite de la bugetul de stat, toate s-au dus catre Radiocomunicatii. Deci noi nu avem niciun leu din bugetul ala. Eu de mult sustin faptul ca ar trebui sa-l plateasca direct, nu stiu de ce trebuie sa ne trimita noua si noi sa semnam niste hartii ca sa trimitem banii mai departe. Guvernul ne trimite niste hartii noua si noi trimitem niste hartii la Radiocomunicatii. Noi nu avem nicio problema, doar ca ne costa faptul ca ele sunt luate in calcul de catre organismele de gestiune colectiva ale drepturilor de autor si drepturilor conexe, cand ne calculeaza cati bani trebuie sa le dam. Se calculeaza la tot venitul si atunci ne baga si banii pe care nu-i folosim la productie.

A doua chestiune este faptul ca am dat, de exemplu, numai in 2009, catre bugetul de stat, catre Centrul National al Cinematografiei (CNC), pentru sustinerea filmului romanesc, catre drepturi de autor si asa mai departe, undeva la 159 de milioane de lei. Noi primim de la stat vreo doua milioane de lei, restul banilor s-au dus direct la SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii, n.r.).

Pe de alta parte, discutia este si de alta natura. A aparut o legislatie, din 2005 incoace, care a transformat televiziunea intr-o buna vaca de muls. Suntem singura televiziune din Romania care plateste TVA. La sfarsitul anului 2009 am platit, prin recalculare, 55 de milioane de lei TVA (pentru cumparare de programe, n.r.). Daca cumparam un filmulet pentru „Teleenciclopedia” platim TVA. Dam 15% din veniturile din publicitate la CNC. Numai astea doua lucruri (TVA-ul pentru achizitia de programe si taxa la CNC, n.r.), daca le-ar scoate, am fi pe plus.

Reporter: O alta intrebare enumerata de Raluca Turcan s-a referit la politica de personal. Care a fost politica de personal a TVR in perioada mandatului dumneavoastra, respectiv de ce nu ati organizat concursuri pentru anumite posturi de conducere si ati preferat interimatul, ca la stirile TVR, unde este un director interimar de peste doi ani?

Alexandru Sassu: La stirile TVR este foarte simplu. Televiziunea Publica este in proces cu doamna Culcer. Noi am organizat un concurs, nu l-a luat nimeni, dar asta nu are nicio importanta. Dupa care doamna Culcer a dat in judecata TVR si a cerut sa nu se mai organizeze concursul. Am castigat la doua instante, dupa care a revenit cu procesul si acum suntem in continuare in proces. Deci eu nu pot sa organizez in continuare un concurs – am mai spus lucrul asta, dar se pare ca nu se retine – atata vreme cat este in litigiu, cat justitia nu s-a pronuntat definitiv. Asta este.

In cazul altor posturi sau structuri infiintate recent, se vor tine concursuri. Dar eu am sa va spun un singur lucru, ceea ce am spus in ziua in care am avut audierea pentru postul de presedinte, am spus in Comisie (la Parlament, n.r.). Din pacate, Televiziunea Publica are o mare problema, nu are manageri, are directori pe viata. si acest exemplu, procesul cu doamna Culcer, procesul cu Cezar Ion, si procesul cu cel de la Timisoara (Lucian Ionica, n.r.), la care instanta spune ca tre’ sa-i pun inapoi pe functie chit ca unu este, absolut din toate punctele de vedere, un foarte prost manager, celalalt – s-a restructurat departamentul, nu mai exista. Cand vine din instanta o sentinta in care se spune domnul fost director al departamentului, trecut director al directiei, pai, iertati-ma despre ce discutam? inseamna ca pun niste oameni si sunt pe viata acolo. Daca nu reusim sa facem o legislatie care sa ne permita ca si in structurile publice sa avem manageri la conducerea structurilor, care sa raspunda si din punct de vedere material, dar si din punct de vedere al performantei cu postul, atunci nu o sa facem niciodata nimic. Toti sunt acolo pe viata si ii doare in cot. Consiliile de Administratie o sa vina si o sa plece. Dar ei o sa ramana.

Reporter: La preluarea mandatului ati spus ca o sa incercati sa reorganizati TVR, in sensul eficientizarii activitatii si sa reduceti numarul de angajati. Ati reusit?

Alexandru Sassu: Da, desi reducerea nu-i spectaculoasa. Am reusit cel putin partea intai, si anume sa mergem pe eficientizarea muncii in televiziune. Am scazut foarte mult partea de angajati in sediul central si am dezvoltat structurile regionale, asta a dus la costuri mai mici. in momentul asta, de exemplu, daca am de filmat ceva in oricare din judetele tarii, in teritoriu, daca nu e cineva foarte special, care tine de un om sau altul, se face cu oamenii de acolo si costurile sunt mult reduse. in momentul acesta, exista o pondere mult mai mare a celor din teritoriu si lucrul asta este pozitiv, dar s-a si redus numarul de personal si se reduce in continuare. Numai ca o sa va spun un lucru.

Din pacate pentru cei care vorbesc despre reducerea de personal, ei nu stiu ca avem o legislatie, de exemplu, legislatia de protectia muncii. Acolo spune ca, de exemplu, cand se lucreaza sub tensiune, trebuie sa fie doua persoane. La orice televiziune privata, exista unul care se duce si baga in priza lucrarea de unul singur. Noi trebuie sa avem doi. La fel am probleme cu protectia muncii. Ca Televiziune Publica trebuie si e si normal sa respect orice litera a legii. Chestii de astea se gasesc in aproape toate punctele de lucru. De aceea, cand se duc carele noastre (la un eveniment, n.r.) se duc cu mai multi oameni. Cand pleaca soferul cu masina respectam legea, care spune ca nu are voie sa conduca mai mult de sase ore si trebuie sa se opreasca si nu poate nimeni si n-am cum si n-am de ce sa-l oblig sa nu se opreasca. si cand pleaca cu ditamai hardughia cum e un car de televiziune, in sase ore face vreo 300 de km si se opreste si pana ajunge unde trebuie face doua zile si pana ajunge inapoi face patru. Sunt cu totul alte criterii. Nu am nimic, asta cu condusul este si corecta. Dar sunt chestiuni legale care impiedica reducerile sub un anumit plafon.

Reporter: Puteti sa ne spuneti cati angajati sunt in prezent in TVR? si, procentual, cam cat au fost redusi fata de cand ati preluat mandatul?

Alexandru Sassu: Vreo 3.100. si au fost redusi undeva spre 8%. tineti cont de faptul ca in teritoriu, inainte, lucrau vreo 300 de oameni, acum sunt vreo 600. in sediul central s-au redus cu vreo 400 (…).

Reporter: stim care a fost situatia financiara a TVR la sfarsitul anului 2008 din raportul depus la Parlament. Care este situatia financiara a TVR la sfarsitul anului 2009?

Alexandru Sassu: Nu stiu sa spun. inca nu am facut raportul, dar m-am uitat pe niste cifre care inca nu s-au adunat. Cert e ca noi am reusit ca in trei trimestre din 2009 sa tinem pe un plus, care, din pacate, cred ca la sfarsit, din cauza unor plati externe, care au picat fix pe cresterea euro – numai din diferenta de curs valutar ne-a facut zob -, plus aceste 55 de milioane de lei de care va vorbeam, platite pentru TVA, plus faptul ca una din marile probleme ale bugetului pe 2009 a fost aceea ca bugetul de stat s-a constituit la 4 lei un euro, el nu a fost 4 lei sub nicio forma. Avand in vedere ca bugetul nostru era facut pe 4 lei euro, era clar de la bun inceput ca este nerealist. Desi am incercat si am redus costurile foarte mult, desi am vorbit de eficienta, nu cred ca o sa terminam pe plus, dimpotriva. Gaura de final este foarte mare. Adica tot ce am acumulat, cred ca s-a dus si am trecut pe minus in final.

Reporter: Credeti ca va fi un deficit mai mare decat cel din 2008, care a fost de circa 53,8 milioane de lei?

Alexandru Sassu: Nu cred. Desi, repet, la final de an cursul a crescut la 4 -5 lei (un euro, n.r.) si noi avem calculele pe 4 lei (un euro, n.r.). Deci este 10% numai diferenta de curs valutar. si la final de an au fost platile externe la sport – UEFA Champions League. Daca tin eu bine minte, am platit vreo 5 milioane de euro. Ganditi-va ce inseamna la pretul asta, peste 10% (diferenta de curs valutar, n.r.). Am platit UEFA Champions League, am platit contractul pentru filme cu Universal, care a fost si ala cateva milioane. S-au adunat vreo 6-7 milioane de euro.

Reporter: Nu v-au ajutat fondurile pe care le-ati strans din taxa TV si din publicitate ca sa mai reduceti din deficit?

Alexandru Sassu: Publicitatea, anul trecut, a scazut cu peste 40%. Probabil ca anul asta o sa mai scada cu 10-15%, asa cum se prevede. Deci veniturile au fost mult mai mici, la jumatatea anului precedent. in ceea ce priveste taxa TV, din cauza legislatiei aparute, inclusiv cea legata de plata sumei forfetare, care a inchis vreo 300.000 – 400.000 de agenti, toti platitori de taxa, noi am pierdut, hai sa nu zic 400.000, dar vreo 200.000 – 300.000 de platitori (persoane juridice, n.r.) am pierdut anul trecut. Ceea ce a insemnat o diminuare serioasa. Ganditi-va ca ei plateau lunar 15 lei, suma forfetara a fost introdusa la inceputul anului, daca facem socoteala pe 10 luni, inseamna o suma serioasa pe care noi, cand am facut bugetul, le-am luat in calcul. Astea sunt modificari legislative sau de curs valutar venite in cursul anului pe care nu le iei in calcul cand construiesti bugetul.

Reporter: Daca Parlamentul va respinge raportul de activitate al TVR pe 2008 si veti fi demis, ce veti face in continuare, reintrati in politica?

Alexandru Sassu: Nu cred. Nu-mi place peisajul politic astazi.

Reporter: Nu va regasiti in niciun partid?

Alexandru Sassu: Nu-i vorba de regasit intr-un partid sau altul. Eu sunt un om de stanga si am fost intotdeauna, nu am negat-o si nu am sa o neg niciodata. Dar nu-mi plac personajele politice de astazi si modul in care se face politica. in doi ani si jumatate, nu a fost o evolutie pozitiva, dupa parerea mea. A fost o evolutie negativa. E mai rau decat acum doi ani si jumatate.

(Interviu realizat de Madalina Cerban, [email protected])

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here