Ambasada SUA: Amendamentele la Codul Penal descurajeaza investitorii straini

0
1259
investitii

Ambasada SUA la Bucuresti sustine, intr-un comunicat, ca amendamentele la Codul Penal adoptate marti „ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania” si actiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei”.

Ambasada SUA arata ca un principiu de baza al democratiei arata ca toti oamenii sunt egali in fata legii.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marti, n.r.) in Camera Deputatilor ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania. Este foarte descurajant ca aceste modificari au fost adoptate fara nicio consultare, nicio dezbatere si nicio ocazie pentru ca reprezentantii autoritatii judecatoresti sau membrii societatii civile sa se pronunte in legatura cu amendamentele propuse”, se arata in comunicatul Ambasadei SUA la Bucuresti.

Potrivit comunicatului, actiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei”.

„Aceasta actiune a Parlamentului reprezinta o indepartare de la principiile transparentei si ale statului de drept si este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru toti investitorii, atat locali cat si straini, cand iau in calcul unde sa investeasca”, se mai arata in comunicat.

Si Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, miercuri ca urmareste cu ingrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputatilor a scos presedintele si parlamentarii din categoria functionarilor publici, informeaza Mediafax.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept „fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.

De altfel, Comisia juridica a intocmit raportul luni seara, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii.

Conform raportului, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca „prin «functionar public» se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public – n.r.)”. De asemenea, „prin «functionar» se intelege persoana mentionata in alin. 1, precum si orice salariat care exercita o insarcinare in serviciul unei alte persoane juridice decat cele prevazute in acel alineat”.

Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: „Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat”.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a postat, marti, pe Facebook, inaintea votului din Parlament privind proiectul de lege, un mesaj in care arata ca „se va crea o super-imunitate”, iar „istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat in aer in cazul a 25 de senatori si deputati”.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat ca, in urma acestor modificari aduse Codului Penal, parlamentarii trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in detentie, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi in libertate.

DNA a precizat ca presedintele, senatorii si deputatii, avocatii, notarii si executorii judecatoresti nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni de coruptie si infractiuni asimilate celor de coruptie, cum ar fi luarea de mita si abuzul in serviciu.

„Mentionam ca pe rolul instantelor de judecata se afla in curs de judecare sau in executarea pedepselor un numar de 28 de parlamentari, in cauze instrumentate de DNA”, a aratat institutia, intr-un comunicat de presa.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la randul sau, modificarile aduse Codului Penal, subliniind ca nu le-a primit spre avizare, asa cum prevede legea.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca va retrimite Parlamentului legea prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici, el mentionand ca „nu putem confunda Presedintia si Parlamentul cu un butic din Gara de Nord”.

seful statului a mai spus ca modificarile la Codul penal adoptate de Camera Deputatilor sunt „dramatice” si „darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie” precum DNA sau ANI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here