Ambasadorul SUA: Unele companii americane se plang de faptul ca oficiali romani le cer mita

0
743
euro-buzunar-mita

euro-buzunar-mitaAmbasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru „Adevarul”, ca exista companii americane care au investit in Romania si care se plang de faptul ca oficiali romani le cer mita. Ambasadorul american a spus ca a discutat cu reprezentanti ai companiilor americane deja prezente in

Romania care se lovesc fie de probleme cu coruptia, fie de lipsa transparentei, fie de lipsa previzibilitatii.
„Mi se plang tot timpul. Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza. Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu coruptia si transparenta”, a spus Gitenstein pentru Adevarul.
El a mentionat ca nu poate da nume concrete, pentru ca aceste companii i-au vorbit confidential si l-au rugat sa faca ceva in legatura cu asta. „In unele cazuri, cand trebuia sa se ia o decizie, cand tinea de guvern sau de agentiile guvernamentale, m-am dus direct si i-am  rugat sa indrepte erorile. in alte cazuri, problemele au intrat pe o lista, pe care o supun din cand in cand atentiei premierului, presedintelui, ministrului de Justitie. si este baza pe care ma sprijin cand iau pozitie”, a spus diplomatul.
Gitenstein a mai declarat ca inca nu s-a gasit inca o solutie legata de Bechtel. „Dar a avut loc o intalnire intre doamna Boagiu si  conducerea companiei Bechtel si cred ca s-au facut niste progrese. Nu stiu exact in ce punct sunt, dar pana la urma problemele vor trebui rezolvate de cele doua parti”, a spus Gitenstein.
El a precizat ca din punctul de vedere al Americii, exista un contract pentru construirea unei autostrazi, pe care Bechtel ar vrea sa il vada pus in practica iar guvernul SUA sprijina asta. Diplomatul a mai spus ca aprecieaza drept esential sa existe un mecanism pentru confiscarea averilor acumulate pe cai ilegale. „Este nevoie de o schimbare a Constitutiei sau de o interpretare a acesteia in concordanta cu normele europene? Sunt doua intrebari diferite. Parlamentul Romaniei ar putea adopta o lege care sa fie compatibila cu Articolul 44, sa fie acceptata de Curtea Constitutionala si sa nu fie astfel nevoie de schimbarea Constitutiei. Daca s-ar intampla asa si legea ar fi adecvata, nu as avea nimic de comentat”, a spus Gitenstein.
Intrebat daca au fost primite plangeri din partea companiilor americane potrivit carora oficiali romani le-au cerut mita, Gitenstein a precizat: „Raspunsul la aceasta intrebare este da. Dar sunt si mai ingrijorati de faptul ca au sentimentul ca pierd anumite licitatii si competitii in favoarea altor companii care se angajeaza in acest tip de activitati. si cea mai buna modalitate de a rezolva problema asta este a le da politistilor si procurorilor instrumentele de care au nevoie pentru a pune capat acestui tip de comportament”, a spus ambasadorul.
Intrebat daca exista o problema legata de libertatea pietei, diplomatul a raspuns: „Aceasta nu o competitie onesta. Nu asa functioneaza o piata libera. Dupa cum nici in SUA nu se poate numi piata libera strivirea firmelor mici de catre marile companii care detin monopolul. Nu
este o competitie onesta”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here