Perioada pentru consultari pe tema legislatiei achizitiilor publice ar trebui sa se desfasoare pe o perioada de cel putin 30 de zile, fata de cele zece zile anuntate de Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, potrivit AmCham Romania.
Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice au publicat online, in urma cu aproximativ o saptamana, la sectiunea Transparenta Decizionala, proiectul de lege privind achizitiile publice clasice si cel privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, comunicand pentru consultari publice un termen de doar zece zile, care expira la 1 august.
„Cele doua propuneri sunt primele din pachetul de patru noi legi ce vor inlocui actualul cadru legislativ, cu aplicabilitate din 2016. AmCham Romania apreciaza efortul grupului de lucru de la nivelul Guvernului Romaniei insarcinat cu transpunerea noilor reglementari europene in legislatia nationala si urmareste cu deosebit interes progresul acestui demers. in acelasi timp, date fiind importanta si complexitatea temelor in discutie, in vederea obtinerii unor raspunsuri cat mai concludente in cadrul consultarii publice si in scopul formularii unor opinii/sugestii fundamentate si cat mai adaptate realitatilor locale, apreciem ca necesara acordarea unei perioade de timp de cel putin 30 de zile pentru parcurgerea unui proces consultativ real, substantial si eficient”, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham).
Importanta reformei sistemului achizitiilor publice reprezinta, fara indoiala, o prioritate esentiala pentru dezvoltarea economiei romanesti, inclusiv in privinta cresterii gradului de absorbtie sustenabila a fondurilor europene si a accelerarii proiectelor de investitii prioritare.
„In acest context, participarea partenerilor interesati, cu precadere a mediului de afaceri, in cadrul acestei reforme este de natura a asigura proiectarea unei coordonate practice absolut necesare cadrului de reglementare, precum si de a adauga un plus de coerenta operationala procesului”, arata AmCham.
Asociatia promoveaza, prin implicarea sa activa si constanta in acest domeniu, implementarea unor masuri cu valoare de principiu cum ar fi eficienta in cheltuirea fondurilor publice, obtinerea valorii optime in achizitiile publice, o reforma institutionala reala prin reducerea birocratiei, eliminarea coruptiei si transparenta procedurala, precum si orientarea sistemului catre largirea capacitatii administrative specializate si performante economice competitive.
AmCham va continua sa sprijine activ proiectul de reforma a legislatiei achizitiilor publice, pe baza expertizei interne si internationale existente la nivelul companiilor membre, prin formularea si transmiterea punctelor de vedere si a opiniilor furnizate de membrii sai catre factorii de decizie la nivel executiv.
Camera de Comert Americana in Romania reuneste peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 200.000 de locuri de munca.