Amenda pentru lipsa asigurarii obligatorii a locuintei, doar dupa august 2012, potrivit legii

0
1035
locuinte-casa-asigurare

locuinte-casa-asigurarePrimarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei doar din luna august 2012, potrivit termenului rezultat din Legea 260/2008 modificata si republicata, desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca data limita este 15 iulie 2011.

Legea stabileste atat in forma initiala, cat si in cea modificata, ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.

Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat, desi populatia devenea obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, care au fost publicate in Monitorul Oficial abia in 6 mai 2011.

in forma aprobata in 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) ca „incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”, iar la Art. 40 „Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea CSA, in termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

CSA a emis in 2009 si 2010 o serie de norme de aplicare, dar niciuna nu a fost aprobata prin hotarare de Guvern, astfel ca normele nu au fost adoptate, iar termenul nu a inceput sa curga.

in forma modificata, legea prevede la art.3 alineatul 1 ca „incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale”.

Avand in vedere ca normele comune MAI – CSA au fost publicate in Monitorul Oficial la data de 6 mai 2011, rezulta ca obligativitatea devine efectiva dupa 6 august 2011.

Mai mult, la articolul 33 alineatul 1 se precizeaza: „Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)”, reiterand astfel perioada de un an in care populatia si firmele trebuie sa respecte obligativitatea.

De altfel, articolul 30 stabileste contraventiile si termenele de aplicare precizand la alineatul (1), litera a): „nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazuta la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33”.

Sanctiunile sunt aplicate de primarii, amenda putand ajunge la 500 de lei.

Desi autoritatile considera ca termenul de „primul an” din articolul 33 se refera la anul 2009, avocatii si chiar juristii din primarii sustin ca aceasta interpretare este fortata, intrucat legea stabileste fara echivoc ca obligativitatea intervine numai la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare de catre MAI si CSA.

Societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60% din fondul locativ, nu sunt asigurate.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Pana la 4 iulie PAID a emis peste 600.000 de polite PAD. Prima de asigurare anuala este de10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 de euro.

Potrivit societatii, numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD, ceea ce inseamna ca aroximativ 5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here