ANAF: Aproape 1,8 miliarde euro au fost recuperati din combaterea evaziunii

0
1151

ANAF a obtinut anul trecut venituri de aproape 8 miliarde de lei din combatarea evaziunii, prin actiuni derulate de Garda Financiara, Inspectia Fiscala si Vama, din care mai mult de o patrime sunt rezultatul monitorizarii transporturilor intracomunitare de marfuri, in special legume-fructe si carne.

Potrivit datelor centralizate de institutie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in 2012 aproape 168 de miliarde lei, in crestere cu peste 7% fata de anul anterior.

Din cele 7,92 miliarde lei obtinute din combaterea evaziunii, circa 2,62 miliarde lei sunt rezultatul monitorizarii transporturilor.

Structurile din cadrul ANAF au dispus anul trecut masuri asiguratorii in valoare de peste 5,4 miliarde de lei si au instituit obligatii fiscale suplimentare de peste 6,8 miliarde de lei.

„Anul trecut am reusit imbunatatirea indicatorilor de performanta ai ANAF si aici ma refer in primul rand la resursele utilizate pentru colectarea banilor la buget. Practic, am redus suma cheltuita pentru colectarea unui milion de lei, de la 11.142 lei in anul 2011, la 10.823 lei in anul 2012. Toate aceste lucruri ma fac sa spun ca anul 2012 a fost un an bun pentru ANAF, dar am convingerea ca vom reusi sa crestem nivelul incasarilor si in 2013. Obiectivul meu pentru acest an este acela de a imbunatati nivelul general al colectarii veniturilor bugetare administrate de ANAF, inclusiv prin cresterea gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor fiscale, mai ales ca in 2012 am avut o crestere cu peste 7% a incasarilor la bugetul de stat fata de anul 2011” , a declarat presedintele ANAF, Serban Pop citat de Mediafax.

seful Fiscului a aratat ca prioritatea institutiei ramane identificarea si combaterea evaziunii si a fraudei fiscale, mai ales ca rezultatele obtinute in aceste domenii au fost semnificativ mai bune decat in 2011.

Din activitatea inspectiei fiscale, anul trecut au fost incasate amenzi in suma totala de 901,1 milioane de lei, cu 846,43% mai mult decat in 2011 si au fost instituite masuri asiguratorii in valoare de 3,49 miliarde lei, cu 31,85% mai mult decat in urma cu doi ani.

In acelasi timp, Garda Financiara a stabilit prejudicii din activitati de evaziune care insumeaza 3,85 miliarde de lei, cu 36,64% mai mult decat in 2011. Pe total ANAF, s-au stabilit prejudicii in valoare totala de 9 miliarde lei, cu 22% mai mult decat in 2011 (7,3 milarde lei ).

Tot anul trecut, Garda Financiara a instituit masuri asiguratorii de 2,1 miliarde lei, cu 30% mai mult decat in 2011 (1,5 milarde lei), iar la nivelul ANAF s-au instituit masuri asiguratorii de 5,8 miliarde lei, cu 37% mai mult decat in 2011(4,2 miliarde lei).

Structurile vamale au recuperat la bugetul general consolidat sume suplimentare de 2,04 miliarde lei in urma controalelor realizate la firme.

„Practic, toate structurile ANAF au obtinut rezultate mai bune decat in 2011 datorita reorganizarii interne si a implementarii unor masuri de reforma in desfasurarea activitatii. insa dincolo de aceste statistici trebuie subliniat faptul ca pe parcursul anului trecut, ca urmare a masuilor luate in combaterea evaziunii fiscale, a fost diminuata pierderea fiscala cu peste 1,29 miliarde de lei. Vorbim despre bani care pot fi orientati catre sistemul de sanatate, catre bugetul de pensii si de salarii sau catre marile proiecte de infrastructura”, a adaugat serban Pop.

seful Fiscului a dat ca exemplu una dintre actiunile importante derulate de ANAF anul trecut si care a avut in vedere operatiunile desfasurate in perioada martie 2009 – octombrie 2010, de punere in libera circulatie a combustibilului biodiesel.

El a povestit ca desi declarat de mai multi agenti comerciali ca fiind importat din Canada, tara de provenienta a combustibilului era SUA, iar produsele importate erau supuse politicilor europene antidumping. in urma unei anchete desfasurate in opt judete, avand sprijinul organelor judiciare, Fiscul a constatatat debite la bugetul de stat in suma de 220,5 milioane de lei si a contribuit la destructurarea unei ample retele evazioniste implicate in comertul cu motorina.

„De asemenea, in actiunile desfasurate am urmarit identificarea obligatiilor fiscale suplimentare pentru agentii economici care nu au declarat veniturile inregistrate. in cazul unei singure firme, care derula afaceri cu produse din carne de porc, au fost recuperate datorii catre bugetul de stat in valoare de 161 milioane de lei”, a aratat Pop.

O speta in continua atentie a ANAF ramane frauda care are ca obiect rambursarile ilegale de TVA. Presedintele ANAF a mentionat ca in numai doua cazuri s-a recuperat TVA in valoare de 93,73 milioane lei si, respectiv, 56 milioane lei.

„Sunt numai cateva exemple, dar va asigur ca atat ANAF, cat si Guvernul vor continua actiunile de combatere a marii evaziuni fiscale si recuperarea pierderilor generate de activitati economice care se desfasoara in afara cadrului legal. si pot sa va spun ca de cand am preluat mandatul de presedinte al ANAF, institutiaa avut sustinerea si expertiza organelor judiciare din Ministerului Public si Ministerul Afacerilor Interne pentru instrumentarea cazurilor de evaziune si frauda fiscala. Cooperarea inter-institutionala din ultimul an a condus la obtinerea unor rezultate notabile din punct de vedere al incasarilor la bugetul de stat”, a conchis Pop.

Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a anuntat ca ANAF va ramane sub Ministerul Finantelor, iar sub autoritatea sa directa se va desfasura doar coordonarea dintre institutiile de control ale Finantelor si alte structuri, precum SRI, SIE, DGIPI.

„Ideea principala este ca prin schimbarile pe care vicepremierul, domnul Chitoiu, le va promova in Guvern, si anume un ANAF reorganizat in care Garda Financiara, Controlul Vamal, sa nu mai alerge dupa buticul din colt, dupa societatea care-si plateste toate taxele si tot pe aceea mergem s-o controlam, ci sa mearga la sursa reala a marii evaziuni. E un proiect pe care-l sustin in totalitate, am spus-o de o multime de ori, o spun in continuare”, le-a spus premierul membrilor Cabinetului.

Totodata, seful Guvernului a dorit sa clarifice rolul pe care primul-ministru il va avea in aceasta noua constructie al carei scop este combaterea evaziunii fiscale.

„Sub autoritatea mea directa se va desfasura coordonarea cu celelalte structuri care nu apartin Guvernului, dar de care avem foarte mare nevoie, SRI, SIE, in cadrul DGIPI de la MAI, pentru ca e o batalie pe care multi au vrut s-o dea si nimeni n-a castigat-o pana acum. Daca reusim acest lucru, o sa avem venituri suplimentare la buget si, in acelasi timp, o sa avem posibilitatea de a investi si de a cheltui mai mult in domeniile care au atat de mare nevoie de sprijin, nu doar sanatate, educatie si toate celelalte lucruri”, a precizat Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here