Angajare asistată prin proiectul LEAD, avantaje pentru angajator şi angajat

0
1398

„Datele statistice arată că în ultimii 10 ani, populația totală a României a scăzut cu 4,8%, în timp ce resursele de muncă cu 9%, una dintre cele mai mari rate din UE. Asistăm la o îmbătrânire a populaţiei, concomitent cu o migraţie accentuată a tinerilor, îndeosebi din categoria de vârstă 20-39 ani, către statele vestice. Din ce în ce mai multe firme se confruntă cu dificultăţi în angajarea de personal, dar şi în retenţia acestuia. Criza pieţei forţei de muncă este o realitate în domenii precum: construcţiile, retailul, industria ospitalităţii, serviciile, dar şi în sectorul productiv. Cu toate acestea, există o parte a populaţiei active neluată în seamă de angajatori: persoanele cu dizabilităţi apte de muncă”, a declarat dna. Alina Dobrescu, coordonator servicii ocupare în cadrul Fundaţia Health Action Overseas România (HAO), în cadrul conferinţei de presă „Piața muncii. Probleme și soluții. Cazuri de bună practică”, eveniment organizat la Constanţa în cadrul proiectului „Labour market Employment for young Adults with a Disability – LEAD”.

La conferinţă au participat, alături de reprezentanţii presei, potenţiali beneficiari ai proiectului (tineri cu dizabilităţi şi firme), reprezentanţi ai: Direcţiei Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului Constanţa, Centrului de plasament Traian, Centrului de Incluziune „Albatros”, precum şi ai altor organizaţii neguvernamentale.

                Principalele subiecte abordate de echipa HAO România: orientarea firmelor către încadrarea tinerilor cu dizabilităţi – soluţie potenţială la rezolvarea parţială a deficitului de forţă de muncă; ce înseamnă serviciile de angajare asistată şi care sunt avantajele acestora pentru angajator şi angajat; oportunităţile oferite în cadrul proiectului LEAD angajatorilor care integrează tineri cu dizabilităţi; facilitățile fiscale de care poate beneficia un agent economic care angajează persoane cu dizabilități; modalitățile practice de accesare a subventiei de 2.250 lei acordate angajatorilor pentru fiecare persoană cu dizabilități încadrată în muncă.

„În ţara noastră, doar 8,2% dintre adulţii cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani (33,8 mii persoane) lucrează. Referindu-ne la judeţul Constanţa, statisticile consemneză circa 10.000 persoane cu dizabilităţi şi doar 10% dintre acestea lucrează. De ce? Companiile sunt încă reticente în a se implica în procesul de angajare asistată şi ezită să integreze persoane cu dizabilităţi. În plus, există puţine organizaţii care furnizează servicii de sprijin pentru tinerii cu dizabilităţi şi nu întotdeauna aceste servicii sunt de calitate”, a punctat dna Dobrescu.

„Ce facem noi, în cadrul proiectului LEAD? Ne-am asumat rolul de facilitator în procesul de comunicare între potenţialul angajat din acest segment social vulnerabil şi angajator. LEAD se concentrează pe transferul unui model de bună practică în domeniul angajării asistate care şi-a dovedit viabilitatea în Marea Britanie. Spre deosebire de procesul clasic de plasare de forţă de muncă, procesul de angajare asistată sprijină atât candidatul, cât şi angajatorul”, a afirmat dl. Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO şi managerul proiectului LEAD.

„În ceea ce priveşte candidatul, vorbim despre: profilare vocaţională, consiliere pentru creșterea încrederii în sine, instruire și dezvoltarea abilităților, pregătire în vederea angajării, sprijin la locul de muncă şi în afara lui. În ceea ce priveşte oamenii de afaceri, serviciile de recrutare, pre-screening și de formare și sprijin la locul de muncă sunt oferite gratuit în cadrul proiectului nostru. În plus, păstrăm o legătură permanentă cu angajatorul pentru a identifica problemele ce apar pe parcursul procesului de integrare a tinerilor şi a le remedia şi lucrăm cu membrii echipei din care face parte tânărul pentru a-i ajuta să comunice eficient cu acesta. Nu în ultimul rând, le oferim informații complete despre: eligibilitate, reguli și proceduri pentru a obține beneficiile financiare disponibile pentru angajatorii care integrează tineri cu dizabilități, precum şi sprijin în accesarea efectivă a acestora”, a explicat dna. Alina Dobrescu.

Participanţii la eveniment au avut ocazia să afle de la dna Elisabeta Novac, reprezentanta Pizzeriei San Marco din Constanţa, cum este perceput procesul de angajare asistată din perspectiva angajatorului care a beneficiat de servicii de angajare asistată prin proiectul LEAD. Această firmă a dat o şansă lui Ştefan, un tânăr de 19 ani, provenind dintr-un centru de plasament din Constanţa. Reprezentanta companiei a subliniat că procesul de integrare a lui Ştefan, ajutor la bucătărie în pizzeria amintită, a fost un succes şi că doreşte să mai angajeze astfel de tineri.

„Exemplul lui Ştefan nu este singular. Din noiembrie 2018, când am avut conferinţa de lansare a proiectului, 51 de tineri cu dizabilităţi au fost înscrişi în baza noastră de date. Dintre aceştia, 31 au fost profilaţi vocaţional, 17 sunt în etapa de identificare a unui loc de muncă, 9 au fost angajați, 3 au fost incluși în programe de calificare profesională. Lucrăm cu 43 de firme din județul Constanța şi am semnat deja 7 acorduri de parteneriat cu instituții publice din Constanța și București”, a declarat dna. Cristina Şerbănescu, director comunicare în cadrul proiectului LEAD.

Proiectul LEAD este cofinanţat din EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment şi se adreseaza: tinerilor cu dizabilităţi, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani; părinţilor şi aparţinătorilor tinerilor cu dizabilităţi; companiilor; specialiştilor şi furnizorilor de servicii de angajare asistată. Proiectul este derulat de un consorţiu transnaţional condus de către Fundatia Health Action Overseas România (HAO), din care mai fac parte parteneri din alte 3 ţări: Valakupiai Rehabilitation Centre (Lituania), Consultis – Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia) şi Status Employment (Marea Britanie), în calitate de partener expert.

 

Informaţii de background

                Despre HAO

De peste 25 de ani, echipa Fundaţia Health Action Overseas România (HAO)susţine tinerii cu dizabilităţi din instituţii ale statului să se integreze în societate. Îi sprijină să-şi dezvolte abilităţile de care au nevoie pentru a duce o viaţă pe deplin independentă, să-şi facă prieteni, să găsească un loc de muncă. De asemenea, lucrează în comunitate cu tinerii cu dizabilităţi, cu părinţii şi aparţinătorii acestora, dar şi cu firme, dezvoltând programe de angajare asistată. (https://www.hao.org.ro/ro/)

 

Despre EEA and Norway Grants

EEA and Norway Grants reprezintă contribuția Islandei, Liechtenstein-ului și Norvegiei către o Europă ecologică, competitivă și favorabilă incluziunii.Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa,și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări membre ale Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Sud și țările baltice. Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Ţările donatoare au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de subvenții consecutive între 1994 și 2014.                Pentru perioada 2014-2021, EEA and Norway Grants se ridică la 2,8 miliarde de euro. Prioritățile pentru această perioadă sunt: inovația, cercetarea, educația și competitivitatea; incluziunea socială, ocuparea în rândul tinerilor și reducerea sărăciei; mediul, energia, schimbările climatice și reducerea emisiilor de carbon; cultura, societatea civilă, buna guvernare șidrepturile fundamentale; justițiași afacerile interne. (www.eeagrants.org).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here