Angajatorii din România raportează cele mai puternice intenții de angajare din ultimii opt ani, arată Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă

0
2028

În primul trimestru din 2017, ritmul de angajare din Industria prelucrătoare se menține alert; se preconizează creșteri considerabile ale numărului de angajați și în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul.

 În trim. I/2017 se prognozează cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor români, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +15% pentru perioada ianuarie – martie 2017. 19% dintre cei 625 de angajatori din România intervievați pentru ediția referitoare la trim. I/2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă prevăd creșteri ale numărului total de angajați, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare. Intențiile de angajare se consolidează atât comparativ cu trimestrul IV, cât și comparativ cu trimestrul I/2016 cu 3, respectiv 5 puncte procentuale.

„Angajatorii au continuat să fie optimiști vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele șase trimestre, ceea ce denotă o piață a muncii alertă, de un dinamism susținut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției pentru angajați, pe o piață care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil sa vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Este de așteptat ca în intervalul ianuarie – martie 2017 numărul total de angajați să crească în opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate și în șapte din cele opt regiuni ale țării. Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare formulează și de această dată cea mai puternică prognoză din toate cele raportate la nivel de sector, Previziunea Netă de Angajare de +33% consolidându-se cu 1 punct procentual comparativ cu trimestrul IV/2014 și cu 13 puncte procentuale comparativ cu trim. I/2016, cea mai semnificativă îmbunătățire de la an la an raportată în această ediție a studiului. Pe de altă parte, intențiile de angajare în sectorul Industrie extractivă slăbesc considerabil, atât comparativ cu anul anterior, cât și comparativ cu trim. IV/2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de -1%, cea mai slabă raportată din trim. II/2012 până în prezent. Pentru al optulea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze raportează o Previziune Netă de Angajare negativă, valoarea de -2% fiind totuși mai puternică față de cea raportată pentru trim. IV/2016 cu 10 puncte procentuale, iar față de cea raportată în trim. I/2016 cu 2 puncte procentuale. Oportunitățile de angajare vor fi însă favorabile în celelalte sectoare, îndeosebi în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent.

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat favorabil angajărilor în șapte din cele opt regiuni ale țării, în special în regiunea Vest. Previziunea Netă de Angajare de +22% raportată de angajatorii din regiune este cea mai puternică din ultimii aproape doi ani, îmbunătățindu-se considerabil atât față de trim. IV/2016, cât și față de trim. I/2016, cu 12, respectiv 11 puncte procentuale. Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă să fie optimiști, Previziunea Netă de Angajare de +16% rămânând stabilă comparativ cu trim. IV/2016 și îmbunătățindu-se în raport cu primul trimestru al lui 2016 cu 4 puncte procentuale. Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o Previziune Netă de Angajare de +16%, care se îmbunătățește față de trimestrul IV cu 10 puncte procentuale, iar față de primul trimestru din 2016 cu 8 puncte procentuale. În regiunea Sud-Vest însă, intențiile de angajare slăbesc abrupt comparativ cu trim I/2016, Previziunea Netă de Angajare fiind de -5%, cea mai puțin optimistă și singura negativă din țară, cu 1 punct procentual mai slabă decât în ultimul trimestru și cu 16 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul ianuarie – martie 2016.

Perspectivele de angajare din trim. I/2017 sunt optimiste indiferent de dimensiunea organizației. Încrederea este cel mai larg răspândită printre organizațiile mari, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la +26%, cea mai puternică din ultimii nouă ani (din trim. II/2008). Încrederea crește, atât față de trimestrul anterior, cât și față de 2016, și în rândul angajatorilor din organizațiile micro și al celor din organizațiile mijlocii, care raportează pentru trimestrul I/2017 Previziuni de +10%, respectiv +14%, dar slăbește ușor atât față de trim. IV/2016 cât și față de trim. I/2016 în cazul organizațiilor mici, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de angajare de +6%.

# # #

* Notă: Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Despre studiu:

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 24 octombrie – 1 noiembrie 2016 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Alte date:

Rezultatele tuturor celor 43 de țări pot fi vizualizate interactiv pe platforma globală a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de munca, la adresa: www.manpowergroup.com/meos.

Despre ManpowerGroup:

Despre ManpowerGroup România

ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă, creând şi oferind clienţilor săi soluţii care să-i ajute să fie câştigători în lumea contemporană a muncii. Compania este specializată în recrutare permanentă şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă și soluții privind forța de muncă. ManpowerGroup este prezentă în România din 2003 prin brandurile Manpower, Experis, ManpowerGroup Solutions și Proservia, având puncte de prezență cu acoperire regionala în: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti Sibiu şi Timişoara.

Despre ManpowerGroup

ManpowerGroup™ (NYSE: MAN) este expertul global privind forța de muncă, creând soluții inovatoare în domeniu de aproape 70 de ani. În calitate de experți în forța de muncă, în fiecare zi conectăm la piața muncii peste 600.000 de persoane cu diverse abilități, într-o varietate de domenii și industrii. Familia brandurilor ManpowerGroup – Manpower®, Experis™, Right Management® și ManpowerGroup™ Solutions – ajută peste 400.000 de clienți din 80 de țări și teritorii să identifice, atragă, dezvolte și gestioneze talentele de care au nevoie, oferindu-le soluții cuprinzătoare și integrate. În 2016, ManpowerGroup a fost recunoscută drept una dintre companiile cu cele mai înalte standarde etice la nivel global pentru al șaselea an consecutiv, și desemnată de revista Fortune drept una din Cele Mai Admirate Companii, consacrându-i poziţia de cel mai de încredere și apreciat brand din domeniul în care activează. Vizitați www.manpowergroup.com pentru a afla mai multe despre noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here