Antreprenorii romani: Platim taxe foarte mari, dar rezultatul e zero. Nu avem infrastructura, sanatate si invatamant

0
907
afacere-calculator-tastatura

afacere-calculator-tastaturaZiarul Financiar a inceput saptamana aceasta o campanie referitoare la modul in care vor fi gestionate cele 195 de miliarde de lei (45 mld. euro) pe care Guvernul estimeaza sa le stranga in anul 2012 la bugetul consolidat, dupa cum indica proiectul legii bugetului.

Site-ul www.zf.ro/buget-2012 va fi dedicat acestei teme, iar in fiecare zi ZF va incerca sa vada spre ce trebuie indreptati banii, care sunt sursele de risipa, cum ar trebui construit bugetul pentru a atinge un deficit zero, dar si ce spun oamenii de afaceri despre cum se cheltuie banul public in Romania.Una dintre primele teme din cadrul campaniei bugetul in 2012 a abordat problema impozitelor si taxelor platite de angajati si de angajaori in fiecare an. Astfel, un angajat cu un salariu mediu net lunar pe economie de 1.400 de lei plateste statului, anual, contributii si taxe de 15.000 de lei, adica atat cat o jumatate de Dacia Logan.

„Un nivel mai redus al CAS si al TVA ar creste nivelul de incasari” sau „taxele pe salarii sunt prea mari, iar munca este impozitata prea mult”, au spus ieri pentru ZF mai multi antreprenori romani care au comentat pe tema impozitelor si taxelor platite in fiecare an.
„Cel mai tare ne deranjeaza ca nu avem o administratie eficienta, un sistem judiciar corect, un sistem sanitar decent si, mai nou, nici un sistem de invatamant adaptat la noile cerinte ale pietei muncii”, spune Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii AdePlast.

Antreprenorul roman, care conduce o companie cu afaceri de 30,3 mil. euro in 2010, spune ca desi orice companie sau persoana fizica isi doreste sa plateasca un impozit sau o contributie la stat cat mai mica, problema nu este neaparat cat se plateste, ci ce se face cu acesti bani.

„Nu trebuie sa fii un auditor senior din Big 4 ca sa realizezi pe unde si cum se scurg banii publici prin mecanisme brevetate de atatea guverne in atatia ani : firme de apartament care castiga si cand au si cand nu au concurenta, unici participanti, spargerea bugetelor in bucati mai mici pentru atribuire directa”, explica si Dragos Dinu, singurul executiv roman care a dus o companie (A&D Pharma) pe bursa din Londra. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here